Conjura contra Putin abans de les eleccions dels Estats Units

Els quatre principals aliats d’Ucraïna se citen a Berlín per coordinar la seva estratègia

Els quatre mandataris durant un moment de la seva reunió aquest divendres a Berlín.
Laura Ruiz Trullols
18/10/2024
3 min

BerlínEls quatre principals aliats d'Ucraïna van reafirmar el suport a Kíiv en una breu trobada aquest divendres a Berlín. Els màxims dirigents dels Estats Units, Alemanya, França i el Regne Unit van voler enviar una imatge d'unitat a les portes del tercer hivern de guerra des de la ciutat que va ser la capital de la Guerra Freda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una trobada a porta tancada, el president Joe Biden, el canceller Olaf Scholz, el president Emmanuel Macron i el primer ministre Keir Starmer van coordinar la seva estratègia abans de les eleccions americanes que poden refredar l'aliança entre els Estats Units i Europa, sobretot si guanya Donald Trump. Malgrat els missatges de suport a Kíiv, no van donar resposta a les demandes que Volodímir Zelenski ha fet aquesta setmana perquè Ucraïna entri a l'OTAN i obtingui permís per llançar míssils de llarg abast fabricats a Occident en territori rus.

Pel canceller alemany, rebre els líders d'aquestes tres potències nuclears ha estat tota una injecció d'autoestima. En una compareixença amb Biden, Scholz va deixar clar que l'objectiu és trobar una balança: "Donem suport a Ucraïna amb tanta fermesa com és possible. Alhora, ens assegurem que l'OTAN no es converteixi en part de la guerra". Biden va reconèixer l'esforç que comporta el suport a Kíiv: "Sé que el cost és elevat. Però no s'equivoquin, és poca cosa en comparació amb el cost de viure en un món en què l'agressió prevalgui".

Els Estats Units i Alemanya són els principals donants d'armes i d'equipament militar a Ucraïna i l'agressió ordenada per Vladímir Putin el febrer del 2022 n'ha enfortit els lligams. Arran de la guerra, Alemanya va tallar els lligams amb Rússia, inclosa la recepció de gas pel Nord Stream, i en paga les conseqüències amb un estancament econòmic que no aconsegueix sobrepassar.

El president americà també va felicitar Berlín per haver decidit dedicar el 2% del seu pressupost a la defensa. Durant la seva presidència Donald Trump va criticar Alemanya durament per no fer-ho. De fet, aquest va ser un dels retrets més repetits de Trump contra la cancellera Angela Merkel, amb qui les relacions van ser molt tenses. Quan l'any 2017 va arribar a la Casa Blanca, Merkel va dir que Europa havia de preparar-se per actuar en solitari en l'àmbit global. Un discurs que podem tornar a sentir aviat si el multimilionari guanya les eleccions.

L'impacte de la Guerra Freda en el llegat de Biden

La setmana passada Biden va cancel·lar el viatge a Europa per l'huracà a Florida. Que decidís reprogramar la visita abans que els americans vagin a les urnes demostra el pes que dona a les relacions transatlàntiques. A les acaballes del seu mandat, va remarcar al costat de Scholz que Alemanya "és l'aliat més important i més proper" dels Estats Units. Els analistes polítics destaquen que créixer durant la Guerra Freda i visitar l'Alemanya dividida com a senador l'any 1980 han marcat profundament la seva visió del món i les relacions internacionals. La història conjunta entre tots dos països es remunta al final de la Segona Guerra Mundial i al pla Marshall, que va jugar un paper clau per reflotar l'economia de l'Alemanya de l'Oest.

Berlín sovint continua tractant Washington com un germà gran a l'hora de prendre decisions a l'arena internacional. Biden fins i tot va parlar "d'acte d'amistat" per referir-se al rol d'Alemanya perquè culminés l'intercanvi de presoners entre els Estats Units i Rússia d'aquest estiu. Perquè fos possible, Alemanya va alliberar Vadim Krasikov, un assassí rus que complia condemna per l'assassinat d'un líder txetxè a Berlín l'any 2019.

Al matí Biden va rebre emocionat l'Orde del Mèrit, la distinció més alta que atorga Alemanya, de mans del cap d'estat Frank-Walter Steinmeier. "Aquesta distinció significa molt per a mi pel que explica de nosaltres", va assegurar. És el segon president americà en rebre-la després de George Bush per col·laborar en la reunificació d'Alemanya.

Els avanços de l’exèrcit rus a l’est d’Ucraïna i els dubtes sobre l’eficàcia de l’estratègia militar ucraïnesa no van formar part dels discursos d’aquesta visita de comiat entre els dos aliats. Biden està a punt d'acabar la seva carrera política i Scholz es troba molt lluny d'aconseguir un segon mandat i tots dos van intercanviar sobretot paraules d’agraïment. A hores d'ara és incert si tornarem a veure tan bona sintonia entre Alemanya i els Estats Units.  

stats