El primer ministre de Sèrbia dimiteix enmig de les protestes estudiantils per la tragèdia de Novi Sad
Des del novembre, els manifestants exigien responsabilitats polítiques al govern, a qui acusen de corrupte
![El primer ministre serbi, Milos Vucevic, que ha dimitit aquest dimarts.](https://static1.ara.cat/clip/2dc99eed-dcb2-4cda-9469-cc785ab23a55_16-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
BarcelonaEl primer ministre de Sèrbia, Milos Vucevic, ha anunciat aquest dimarts la seva dimissió a conseqüència de les creixents protestes estudiantils contra el govern a causa del mortal accident a l'estació ferroviària de Novi Sad que va deixar 15 morts al novembre. "Per no continuar augmentant la tensió a la societat, he pres aquesta decisió. Sens dubte, estic orgullós de tot el que hem fet. Estic orgullós dels ministres, del gabinet, i agraeixo al president el treball conjunt", ha dit en una declaració davant la premsa, sense preguntes. Vucevic ha anticipat que l'alcalde de Novi Sad, Milan Djuric, també presentarà avui dimarts la seva renúncia.
"D'aquesta manera hem complert totes les demandes dels manifestants més extrems", ha argumentat el primer ministre dimitit, que ha donat a entendre, sense donar més detalls, que agents exteriors estaven manipulant els manifestants. "Sèrbia ha quedat atrapada des de llavors [des de l'accident], i hem vist abusos polítics d'aquesta tragèdia. Tot això va ser planejat de manera vil des de l'estranger, per posar en perill Sèrbia com a estat", ha afirmat Vucevic.
Després de la caiguda d'un sostre a l'estació de Novi Sad, que va provocar les víctimes mortals i que havia estat reformada per una empresa xinesa, van dimitir dos ministres del govern i 13 persones van ser imputades per suposada responsabilitat dels fets. Però el moviment estudiantil, enfrontat al govern de Vucevic i al president, el populista Aleksandar Vucic, es manifesta des del novembre per exigir més responsabilitats polítiques per l'accident.
Per a molts serbis, l'incident es va tractar d'un crim d'estat. El govern del Partit Progressista va gastar 65 milions d'euros en la rehabilitació de l'estació de tren de Novi Sad i va organitzar fins a dos actes d'inauguració proclamant que era la més moderna i segura d'Europa. Dues setmanes després, l'estructura acabada d'inaugurar es va ensorrar.
Els joves tenen el suport de molts estudiants d'institut i d'universitat, de molts docents i d'altres ciutadans, que acusen el govern de corrupció endèmica, cosa que hauria portat a errors en la reforma de l'estació de Novi Sad, la segona ciutat de Sèrbia. Des d'aquell dia, el símbol d'aquesta onada de protestes són mans pintades de vermell assenyalant el govern.
Onada de protestes històrica
Milers de manifestants van bloquejar durant 24 hores entre dilluns i aquest dimarts una important cruïlla d'autopistes a prop de Belgrad, una acció qualificada d'"il·legal" per Vucic. Divendres es va convocar una vaga general a tot el país, que va reunir desenes de milers de ciutadans als carrers de desenes de ciutats de tot el país, amb el missatge que "tot s'ha d'aturar". Les universitats feia setmanes que estaven bloquejades, les escoles estan en vaga, i divendres, amb motiu de la vaga general, s'hi van sumar advocats, artistes, periodistes, programadors, desenes d'empreses, llibreries, biblioteques i altres comunitats que exigien també canvis democràtics.
Enmig de les protestes, els estudiants denuncien que són víctimes d'agressions de suposats seguidors de Vucic i del partit governant, l'SNS, a què pertanyen el primer ministre i l'alcalde de Novi Sad. El president Vucic, considerat l'home més poderós de Sèrbia, havia sol·licitat ahir, dilluns, una reconstrucció urgent del govern.