Eslovàquia

El primer ministre eslovac reapareix després de l'intent d'assassinat i en culpa l'oposició

Robert Fico es recupera a casa seva i preveu reincorporar-se a finals de mes

2 min
Captura d'un vídeo del primer ministre eslovac, Robert Fico, en la primera intervenció després de l'intent d'assassinat.

BarcelonaEl primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, ha reaparegut aquest dimecres després d'haver patit un intent d'assassinat el 15 de maig que el va deixar en estat molt greu. El dirigent eslovac ha publicat un vídeo a la seva pàgina de Facebook en què ha agraït la feina dels metges i en el qual, sobretot, ha aprofitat per carregar contra l'oposició i les organitzacions i mitjans crítics, a qui culpa d'haver generat un ambient de divisió política i social afavoridor d'actes de violència com el que ell mateix va patir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fico ha reforçat així els missatges que van enviar diversos polítics del seu partit, Smer, i aliats seus just després de l'intent de magnicidi, que en responsabilitzaven l'oposició. Hores després, l'actual presidenta del país, Zuzana Caputová (opositora al primer ministre), i el seu successor, Peter Pellegrini (aliat), van comparèixer conjuntament per fer una crida a la calma.

Però el primer ministre ha mantingut el missatge culpabilitzador. "Un activista de l'oposició eslovaca va intentar assassinar-me per les meves opinions polítiques", ha dit, i ha assegurat que l'intent d'assassinat "no va ser l'atac d'un boig", sinó d'un "missatger del mal i de l'odi polític que l'oposició políticament infructuosa i frustrada ha desenvolupat a Eslovàquia fins a proporcions incontrolables". "Només era qüestió de temps que es produís una tragèdia", ha afegit, i ha dit que feia mesos que avisava d'aquest perill.

"És esperable que les organitzacions polítiques no governamentals finançades a l'estranger i l'oposició comencin a minimitzar el meu intent d'assassinat, diran que va ser només un atac d'un trastornat, que no tenia cap connexió amb l'oposició, que el dany a la meva salut no era greu", ha dit Fico. "Vull demanar als mitjans antigovernamentals, especialment els de l'estructura financera de George Soros, que no continuïn per aquest camí i que respectin no només la gravetat dels motius de l'intent d'assassinat, sinó també les conseqüències".

Després de l'atac, opositors polítics i membres d'ONG eslovaques (i també ciutadans) van mostrar-se preocupats per la possibilitat que el govern l'utilitzés de pretext per augmentar la pressió contra la dissidència. Al seu vídeo, Fico ha retret "l'odi i l'agressivitat de l'actual oposició, cobert i tolerat pels mitjans, organitzacions no governamentals finançades per països estrangers i, malauradament, sense cap resposta d'organitzacions internacionals". I ha avisat que no té cap dubte que si això no canvia, "hi haurà més víctimes".

Fico ha dit que perdonava el seu atacant, per qui no sent "odi", i ha afegit que no prendrà cap acció legal contra ell ni buscarà cap compensació pels danys. El primer ministre preveu poder reincorporar-se a la feina a finals de juny o principis de juliol, cosa que ha qualificat de "petit miracle". Dijous passat va ser traslladat a casa seva a Bratislava des de l'hospital de Banska Bystrica, al centre del país, on va ser ingressat i operat d'urgència després del tiroteig. Els trets de bala a la panxa li van perforar l'intestí prim i va haver de ser intervingut dues vegades. Segons l'hospital, Fico ja va començar a ingerir aliments dimecres passat, però la directora del centre va indicar que haurà de fer una "llarga rehabilitació".

stats