Intent de magnicidi a Eslovàquia

Eslovàquia crida a la calma després de l'atemptat contra el primer ministre

Robert Fico està conscient i es comunica, però el seu estat encara és molt greu

La presidenta sortint d'Eslovàquia, Zuzana Caputova, i el president electe, Peter Pellegrini, han fet una crida conjunta a rebaixar la tensió política després de l'intent de magnicidi.
4 min

Enviada Especial a BratislavaL'opinió dels taxistes sol ser la primera impressió que un periodista rep quan acaba d'aterrar a un país estranger. "El que ha passat és una tragèdia enorme, una catàstrofe", resumeix el Martin, que em porta de l'estació de trens de Bratislava al centre de la capital eslovaca. Fa tot just 24 hores que "un vell boig", com el defineix ell, va disparar cinc trets al primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, quan el polític s'atansava a uns quants seguidors que l'esperaven, en ple carrer. Segons les últimes informacions oficials, Fico està conscient, però encara en un estat de salut molt greu a la unitat de cures intensives d'un hospital al centre del país, a prop de la ciutat de Handlová, on ahir va patir el primer intent de magnicidi d'un líder europeu en més de vint anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'autor de l'atac, un escriptor i activista de 71 anys vinculat a grups pro-russos i ultranacionalistes, va admetre les motivacions polítiques, per oposició a les polítiques de Fico. Segons mitjans locals, hauria expressat la seva postura contrària a la intenció del govern de tancar la radiotelevisió pública del país. L'home va ser reduït per agents de policia en el mateix lloc dels fets.

Durant hores es va témer per la vida del primer ministre eslovac, que va haver de ser sotmès a cinc hores de cirurgia per aturar una hemorràgia interna a la part central de l'abdomen. Aquest dijous, fonts de l'hospital confirmaven que Fico havia estat operat per dos equips mèdics i que ja estava estable però encara "molt greu".

A primera hora de la tarda d'aquest dijous estava conscient i s'havia pogut comunicar mínimament. El president electe i membre de la seva coalició, Peter Pellegrini, va informar que hi havia pogut parlar breument, però que estava cansat i sota l'efecte dels fàrmacs. "El cap de govern s'ha salvat de la mort per molt poc, perquè si les bales haguessin anat uns centímetres més enllà, estaríem parlant de coses diferents", ha dit Pellegrini. "M'han permès parlar amb ell només uns minuts, perquè el seu estat de salut realment requereix tranquil·litat", ha afegit.

Segons la premsa local, els metges van trobar ferides de bala a la part superior del centre de l'abdomen i a la caixa toràcica dreta, a més de ferides superficials per dues bales més a l'avantbraç i al dit gros del peu. Fico va ser atès al F.D. Roosevelt University Hospital, situat a la població de Banská Bystrica, el centre més proper a Handlová, perquè Bratislava quedava massa lluny atesa la urgència de la situació. "Lamentablement, el seu estat continua sent molt greu per la complexitat de les ferides, però tots volem creure amb fermesa que aconseguirem gestionar la situació", ha dit aquest dijous la directora del centre, Miriam Lapuniková.

Crida a la calma

Als carrers de Bratislava, res fa pensar que el país hagi viscut una de les seves hores més fosques de la seva història recent. Els turistes gaudien aquest dijous de l'agradable temperatura primaveral a les terrasses del centre històric i no hi havia presència policial. En preguntar-los per l'atac, però, molts són reticents a parlar-ne. "No vull parlar de política", respon més d'un. O simplement manifesten que és un fet "terrible" amb el qual, és clar, no hi estan d'acord.

La polarització política i social ja existent a Eslovàquia des d'abans de la pandèmia de la covid, i ha augmentat des del retorn al poder, l'octubre passat, de Fico al capdavant d'una coalició de nacionalistes d'esquerres i ultradretans. Mesures de Fico com l'abolició de la Fiscalia Anticorrupció, que investigava membres del seu partit; el seu pla per eliminar la radiotelevisió pública o les restriccions a les ONG, seguint el model rus, han provocat protestes ciutadanes massives animades per l'oposició progressista.

Ara, alguns temen que la pressió sobre les veus crítiques pugui ser encara més intensa. "La situació política és molt dolenta, s'està deteriorant la democràcia. No m'agrada Fico, però això no vol dir que aprovi l'atac, és clar", diu la Barbara, d'uns 20 anys, que despatxa en una botiga de records al centre de Bratislava. "Ara el que em fa por és que la cosa empitjori, que diguin que és culpa dels mitjans i de l'oposició", lamenta.

De fet, és el que va passar en un primer moment. L'atac va propiciar un intercanvi de retrets entre partits progovernamentals i de l’oposició, que es van culpar mútuament d’haver generat un clima de crispació propici per a atacs violents com el d'aquest dimecres. Diversos membres del govern van acusar l'oposició progressista i europeista de ser responsable de l'intent d'assassinat per les seves crítiques a l'acció política de Fico.

Escenificar la pau

Aquest dijous, però, ja amb el cap més fred, l'actual presidenta d’Eslovàquia i el seu successor han volgut escenificar que enterren, almenys de moment, la destral de guerra. Zuzana Caputová, opositora a Robert Fico, i Peter Pellegrini, un dels seus aliats, han comparegut conjuntament i han fet una crida a la calma.  Abans, Caputová havia convocat els líders de totes les forces parlamentàries a una reunió "per asserenar la situació i rebutjar la violència".

“Sortim del cercle viciós de l’odi i les acusacions mútues”, ha instat la presidenta. “El que va passar ahir va ser un acte individual. Però l’atmosfera tensa d’odi ha estat la nostra obra col·lectiva”, ha afegit, fent autocrítica. 

Per la seva banda, Pellegrini (que la substituirà a partir del 15 de juny després d’haver guanyat les eleccions presidencials el mes passat) ha demanat als partits polítics que suspenguin o "moderin significativament" les seves campanyes per a les eleccions al Parlament Europeu. Ha argumentat que això evitarà “enfrontaments i acusacions mútues” entre polítics. “Si no hi pot haver consens, que almenys hi hagi, sisplau, maneres civilitzades de discutir”, ha demanat.

stats