Unió Europea

Metsola ascendeix el seu cunyat i no declara que el seu marit és un gran lobista

Tots els representants del Parlament Europeu estan obligats a fer públics els seus conflictes d'interessos per relacions familiars, menys la mateixa presidenta

2 min
La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, durant un ple.

Brussel·lesLa presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va reaccionar amb aparent contundència al Qatargate i va tirar endavant un seguit de reformes que incloïa l'obligació dels eurodiputats a declarar els seus conflictes d'interessos, també els que "involucren la seva família, vida emocional i interessos econòmics". L'objectiu era evitar que es repetís un escàndol com el que es va produir quan es va saber que diferents membres de l'Eurocambra van acceptar diners del règim qatarià a canvi d'influència a les institucions europees. Però curiosament aquesta mesura no s'aplica sobre la mateixa presidenta de la cambra comunitària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, aquesta excepció és la que ha permès que la conservadora maltesa, que va ser reelegida al càrrec fa menys de dos mesos, no hagi hagut de declarar que el seu marit, Ukko Metsola, és un gran lobista. La parella de la presidenta de l'Eurocambra és el cap del departament de relacions governamentals de la companyia Royal Caribbean, el segon operador de creuers més gran del món.

Ukko Metsola ha assegurat en declaracions a la revista Politico que des que la seva dona és presidenta del Parlament Europeu ell ha deixat d'encarregar-se de la feina relacionada amb les institucions de la Unió Europea i que la seva empresa ha contractat un nou treballador per substituir-lo en aquest camp. "Vam fer-ho per evitar la percepció que actuàvem malament", insisteix el marit de la conservadora maltesa.

D'altra banda, l'equip de comunicació de Roberta Metsola defensa a l'ARA que no es tracta de "res nou", que la feina del seu marit és "ben coneguda" i que la presidenta del Parlament Europeu sempre ha respectat la normativa de l'Eurocambra. A més, assegura –i així ho ha comprovat aquest diari–, Royal Caribbean sí que es va inscriure com a empresa que fa lobi a l'Eurocambra. Tanmateix, Ukko Metsola encara hi consta com a encarregat de les relacions institucionals d'aquesta empresa amb la UE i no el nom del seu suposat substitut.

Els serveis tècnics del Parlament Europeu confirmen a l'ARA que el codi d'ètica exclou la presidenta de l'Eurocambra de declarar aquesta mena de potencials conflictes d'interessos. Segons la mateixa normativa, el motiu pel qual se n'exclou Metsola i s'hi inclou, per exemple, els vicepresidents de la cambra i els presidents de comitès és que ella representa el global del Parlament Europeu i no una cartera concreta, ni tampoc vota en cap procés legislatiu.

D'altra banda, també ha aixecat polseguera la decisió de la setmana passada de Metsola de contractar el seu cunyat Matthew Tabone com a cap del seu equip. De fet, Tabone treballa per a ella des del 2013, però no va ser fins dissabte passat que el va ascendir fins al càrrec més alt a dins del seu gabinet. L'oposició ja ha sortit a criticar aquest moviment i l'eurodiputat laborista maltès Alex Agius Saliba l'ha titllat de "dèspota rampant".

stats