Meloni defensa el compromís d'Itàlia amb l'OTAN davant la "guerra invisible" amb Rússia
Stoltenberg viatja a Roma i agraeix la lleialtat d'Itàlia amb l'aliança militar
RomaLa cap del govern italià, Giorgia Meloni, ha defensat el compromís del país transalpí amb l'Aliança Atlàntica durant la seva primera trobada amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que ha viatjat aquest dijous a Roma per participar en un fòrum de ciberseguretat.
La reunió era important perquè entre els socis del govern de coalició que lidera la primera ministra existeixen posicions diferents respecte al conflicte a Ucraïna. En especial, la Lliga de Matteo Salvini s'ha expressat en contra de les sancions a Rússia, mentre que el líder de Força Itàlia, Silvio Berlusconi, manté des de fa anys una estreta amistat amb el president rus, Vladímir Putin.
En aquest sentit, Meloni ha aprofitat la seva primera reunió amb el màxim dirigent de l'OTAN per manifestar la seva defensa de "la integritat territorial, la sobirania i la llibertat" d'Ucraïna, malgrat la posició ambigua dels seus socis. L'aliança militar és "indispensable per a la prosperitat i la seguretat de les nostres societats", ha subratllat la primera ministra italiana. Itàlia és una "nació seriosa i lleial; ho hem demostrat fins ara i ho continuarem fent", ha defensat en una roda de premsa conjunta amb Stoltenberg.
Una lleialtat que Stoltenberg ha agraït a Meloni, alhora que ha recordat que Itàlia juga "un paper clau" en l'organització perquè n'és un membre fundador. El també ex primer ministre noruec ha destacat el lideratge del país transalpí en missions internacionals a l'Iraq, Kosovo i Bulgària. Un compromís per a la defensa col·lectiva que serà cada cop més important en un context com l'actual, amb la guerra al cor d'Europa.
Aquest conflicte va més enllà del camp de batalla, ha advertit el secretari general de l'OTAN abans de la seva reunió amb la mandatària italiana. Stoltenberg ha assegurat que existeix una "guerra invisible" al ciberespai empresa per Rússia i ha demanat als aliats augmentar la cooperació per afavorir la "defensa col·lectiva", durant la seva intervenció en el fòrum de ciberseguretat. "El desafiament és real i està creixent. Per això, la nostra estratègia de ciberdefensa és tan important, els aliats han d'invertir més i augmentar la cooperació", ha defensat.
El ciberespai, un altre camp de batalla
Stoltenberg ha explicat davant dels experts reunits en aquest fòrum que poques hores després que les tropes de Rússia ataquessin Ucraïna el 24 de febrer es van registrar els primers "ciberatacs" contra el govern d'Ucraïna, els seus departaments militars i fins i tot la seva xarxa de ferrocarril per "impedir no només el transport de material militar al front, sinó també l'evacuació de civils". "Ho van intentar, però van fracassar –ha assegurat–, en part gràcies al fet que durant anys l'Aliança Atlàntica ha treballat per enfortir les defenses ucraïneses, permetent l'accés a la plataforma compartida d'intel·ligència contra el malware". "Des de llavors, els atacs han continuat, com els de data wiping (arxius esborrats) a les autoritats ucraïneses, al comerç i al seu sector energètic", ha afegit.
Per al secretari general de l'OTAN, el ciberespai és un altre camp de batalla, però "no hauria de ser el salvatge oest, lliure per a tots". Per això l'organització aposta per augmentar la col·laboració entre els governs i les empreses privades al camp tecnològic, com s'està fent a Ucraïna, on la xarxa de satèl·lits del multimilionari Elon Musk garanteix la comunicació i l'accés a internet. En aquest sentit, Stoltenberg ha defensat que els països de l'Aliança Atlàntica seguiran donant suport a Kíiv "tant temps com calgui" perquè "part de la invasió russa és una guerra invisible al ciberespai".
A més, Stoltenberg ha assenyalat que si es confirma que Rússia es retira de la ciutat de Kherson, com va anunciar aquest dimecres el ministeri de Defensa rus, serà "una victòria per a Ucraïna". Si es confirma, ha assegurat, seria un gran pas que no hauria sigut possible sense la "tenaç" resistència ucraïnesa i el suport dels aliats de l'Aliança Atlàntica, entre els quals hi ha Itàlia.