Suècia

Maten a trets l'home que cremava alcorans a Suècia per protestar contra l'islam

Salwan Momika, un iraquià cristià, havia estat amenaçat de mort i el primer ministre no descarta la implicació d'una potència estrangera

L'activista iraquià Salwan Momika en una imatge d'arxiu
30/01/2025
4 min
8
Regala aquest article

Barcelona / CopenhaguenUn dels activistes antiislam que van promoure les cremes de l'Alcorà a Suècia el 2023 ha mort assassinat a trets a casa seva a Södertälje, al sud d'Estocolm. Salwan Momika, un iraquià cristià de 38 anys, estava citat justament aquest dijous a comparèixer al tribunal de districte d’Estocolm, que havia d'anunciar el veredicte per les acusacions d’incitació a l’odi ètnic que pesaven sobre ell i un altre activista, Salwan Najem, que també estava citat als jutjats i n'han posposat la vista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La imatge de Momika va saltar a les portades dels mitjans de comunicació nacionals i internacionals quan es va fer famós per cremar còpies del llibre sagrat dels musulmans davant la principal mesquita d’Estocolm, del Parlament suec i de l’ambaixada de l'Iraq a Suècia. Les seves accions com a activista antiislàmic van causar una onada d'indignació en països de majoria musulmana i van generar protestes diplomàtiques, aldarulls i amenaces de boicot econòmic contra Suècia per permetre-ho.

L’alarma del tiroteig va saltar dimecres, pocs minuts després de les 11 de la nit, i quan la policia va arribar al lloc dels fets, Momika va ser traslladat a l’hospital, on se'n va certificar la mort. Els mitjans del país s’han fet ressò d’una informació que circula assegurant que en el moment del seu assassinat Momika estava retransmetent un vídeo en directe a la xarxa social TikTok i part del tiroteig hauria quedat gravat, però la policia no ha volgut ni admetre-ho ni desmentir-ho. Les autoritats policials sí que han informat que han detingut cinc persones.

El mateix Salwan Momika havia expressat en entrevistes als mitjans i a les xarxes socials el temor que la seva vida pogués córrer perill. Tot i això, en el seu últim vídeo a TikTok (on tenia 164.000 seguidors) assegurava que, malgrat la persecució i les amenaces que havia rebut, no es penedia de les seves accions: “Estic orgullós del que he fet i del que he sacrificat per les meves creences”. Segons la cadena SVT, en l’entorn criminal del país escandinau hi havia un preu per l’execució de Momika, però de moment la policia no ha especificat quin podria ser el mòbil del crim.

Un iraquià cristià

Salwan Momika, nascut a l’Iraq i arribat a Suècia l'any 2021 amb l'estatus de refugiat, era de fe cristiana i assegurava que l’expansió de l’islam era la principal amenaça per a Suècia. Així justificava liderar el moviment de protestes contra l’Alcorà. Abans que arribés a Suècia, Momika va ser militar entre els anys 2014 i 2017 en dues milícies paramilitars cristianes a l’Iraq, una de les quals, les Forces de Mobilització del Poble (PMF), vinculades al règim de l’Iran.

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha admès aquest dijous que els serveis de seguretat (Sapö) "estan profundament implicats en la investigació perquè evidentment hi ha el risc que [el crim] tingui connexió amb una potència estrangera”. Durant les manifestacions que va promoure Momika, a Suècia va prendre força la teoria que al darrere hi havia la influència de països estrangers com l’Iran o Rússia per desestabilitzar el país. En aquell moment, Estocolm estava en ple procés de negociacions per entrar a l'OTAN i les crítiques i protestes contra Suècia van arribar també a Turquia, que tenia a les seves mans ratificar l'entrada del país escandinau a l'Aliança Atlàntica.

Va ser l'estiu del 2023 quan les protestes antiislam van agafar volada, però no era la primera vegada que passava. L'islamòfob Rasmus Paludan, un polític suecodanès d'ultradreta, feia anys que convocava recurrentment aquesta mena d'accions provocatives, tant a Suècia com a Dinamarca, fins que les reaccions van traspassar fronteres i van agafar ressò mundial. Sobretot el juliol del 2023, quan un grup de manifestants van assaltar l'ambaixada de Suècia a Bagdad i les protestes es van estendre a molts altres països.

Un mes després, els serveis de seguretat de Suècia (Säpo) van elevar el nivell d'amenaça terrorista del 3 al 4 (en una escala de 5) pel "deteriorament de la situació de seguretat". "La decisió d'elevar el nivell no ve motivada per un únic esdeveniment, però sabem que Hezbol·lah, Al-Shabab i Al-Qaida han demanat als seus partidaris que cometin actes contra Suècia", va dir llavors la responsable de Säpo, Charlotte von Essen, en roda de premsa.

L'octubre d'aquell any un home va matar dos aficionats de la selecció sueca de futbol a Brussel·les, en el que es va considerar un cas de terrorisme connectat amb les crides a cremar l'Alcorà.

Reclamat per l'Iraq

L'Agència Sueca de Migracions va revocar el permís de residència de Momika l'octubre del 2023, citant informació falsa a la seva sol·licitud original, però se li va concedir un permís temporal perquè va dir que hi havia un "impediment per a l'aplicació" d'una deportació a l'Iraq. El mes anterior l'Iraq n'havia demanat l'extradició per una de les cremes de l'Alcorà. Segons el diari suec Expressen, la ciutat iraquiana de Kufa havia ofert una recompensa de dos milions de dòlars i un Alcorà fet de dos quilos d'or per a qui el matés.

Momika es va traslladar de Suècia a Noruega el març de l'any passat, amb la intenció de sol·licitar-hi asil després que se li revoqués el permís de residència. Va ser arrestat a Noruega el 28 de març, l'endemà d'haver-hi arribat, i va ser detingut abans de ser deportat un altre cop a Suècia.

stats