El Parlament Europeu vetarà els representants de Qatar

El Marroc també va subornar l'exdiputat Pier Antonio Panzeri amb regals

4 min
Imatge d’una sessió plenària al Parlament Europeu, a Estrasburg.

Brussel·lesEls diferents grups del Parlament Europeu han arribat a un acord aquest dimecres per suspendre tots els dossiers legislatius de la cambra comunitària que estiguin relacionats amb Qatar i vol impedir que els "representants dels interessos qatarians" tinguin accés a la institució fins que la justícia no aclareixi els fets del Qatargate. Així ho recull l'esborrany de la resolució que es votarà demà a l'Eurocambra al qual ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, tot just després que sortís a la llum l'escàndol, el Parlament Europeu ja va suspendre de manera immediata la tramitació de la normativa que s'havia de votar aquest dilluns passat i havia de facilitar l'expedició de visats a turistes qatarians que vulguin entrar a l'espai Schengen. També s'han anul·lat tots els viatges oficials de l'Eurocambra al país de golf, com els que estaven previstos per a la setmana vinent.

Els eurodiputats també apunten que "la gravetat i la magnitud" de les investigacions requereix que totes les institucions europees reaccionin de manera "unida, inequívoca i amb determinació", i demanen que es creï una comissió especial per estudiar quines són les mancances de les normatives internes de "transparència i integritat". En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va proposar dilluns passat la creació d'un òrgan independent que dicti i garanteixi unes normes ètiques comunes que afectin tots els organismes de la Unió Europea. En el ple celebrat aquest dimarts a Estrasburg, diferents parlamentaris ja van criticar la falta de normatives anticorrupció. "Ja teníem sospites que certs règims autocràtics podien estar tractant d'influir en la feina d'aquesta cambra per vies il·lícites", va dir l'eurodiputat d'Esquerra, Jordi Solé.

D'altra banda, la resolució preliminar aposta per la formació d'una comissió d'investigació interna sobre el Qatargate i per investigar altres possibles "casos de corrupció o accions impròpies de països tercers que volen guanyar influència al Parlament Europeu". A més, els grups parlamentaris volen que es reforci el registre de transparència perquè s'estengui a representants de països tercers, ja que fins ara les trobades d'europarlamentaris amb lobis o polítics d'estats no comunitaris en quedaven exclosos.

Els europarlamentaris també mostren la seva "seriosa preocupació" sobre els presumptes delictes que s'estan investigant de "corrupció, blanqueig de diners i participació en una organització criminal" que s'atribueixen a diferents eurodiputats i membres que l'Eurocambra, i "denuncien de manera contundent la interferència estrangera en els processos democràtics de la Unió Europea".

El Marroc va subornar l'exparlamentari Panzeri

Aquest dimecres també s'ha sabut que Qatar no és l'únic país que hauria subornat parlamentaris i membres del Parlament Europeu. L'escàndol també esquitxaria el Marroc i l'exparlamentari italià Pier Antonio Panzeri, un dels detinguts del Qatargate, que també hauria rebut "regals" de Rabat a canvi d'influir en decisions polítiques a l'Eurocambra, segons assenyalen els documents de la investigació judicial als quals ha tingut accés el setmanari alemany Der Spiegel. Concretament, les autoritats policials apunten que dos familiars de Panzeri, que ha estat empresonat preventivament pel Qatargate, l'haurien ajudat a transportar els obsequis que un ambaixador d'un país europeu de l'est els entregava en aquest mateix país.

Panzeri hauria creat i mantingut contactes al Marroc durant el 2004 i el 2019, quan era eurodiputat i membre de la subcomissió del Parlament Europeu de Drets Humans i de la delegació responsable de la diplomàcia interparlamentària entre l'Eurocambra i les cambres parlamentàries dels estats del Magreb. Les autoritats judicials també asseguren que van localitzar mig milió d'euros en efectiu a la casa de l'exparlamentari Panzeri, que ara és el president de l'associació Fight Impunity. Aquesta organització, que té la seu al centre de Brussel·les, es dedica precisament a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans i crims contra la humanitat. 

A més de Panzeri, l'operació policial pel Qatargate va detenir també la vicepresidenta de l'Eurocambra, Eva Kaili, ara ja destituïda, a més de Francesco Giorgi, parella Kaili i assistent parlamentari, i Niccolo Figa Talamanca, director de l'ONG No Peace Without Justice. D'aquests quatre detinguts, aquest dimecres el tribunal de primera instància de Brussel·les ha decidit mantenir-ne dos en presó preventiva: Panzeri i Giorgi. Talamanca haurà de portar un braçalet electrònic i Kaili segueix empresonada, però no ha pogut ser traslladada als jutjats, per a la vista que havia de decidir mesures preventives, perquè els funcionaris de la seva presó feien vaga. El jutge ha ajornat la seva vista al pròxim dijous 22 de desembre.

Aquest dimarts l'advocat de Kaili ha tornat a defensar la innocència de la seva clienta en una entrevista al canal de televisió grec Mega i ha recordat que l'exvicepresidenta es limitava a seguir el pla de treball de visites i trobades que havia organitzat l'equip del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. "L'opinió pública ha de saber que la senyora Kaili va anar a Qatar com a representant del Parlament Europeu i els discursos comptaven amb el vistiplau de la presidenta Roberta Metsola", ha dit el lletrat Michalis Dimitrakopoulos.

A més, les autoritats judicials van escorcollar el domicili de l'eurodiputat socialdemòcrata belga Marc Tarabella, i també va estar detingut i posat en llibertat amb càrrecs Luca Visentini, secretari general de la Confederació Sindical Internacional. Però entre els acusats no només hi ha representants de l'esquerra: també ha estat detingut i alliberat amb càrrecs un assistent parlamentari del Partit Popular Europeu, que la premsa belga identifica com a "Mr. T".

stats