Eleccions a Itàlia

Les Marques, el laboratori antiavortista, anti-LGTBI i xenòfob dels ultres italians

Els neofeixistes Germans d'Itàlia, favorits a les eleccions del 25 de setembre, governen des de fa dos anys aquesta regió del centre del país

Giorgia Meloni durant un discurs a Gènova
4 min

RomaQuan DV, una estudiant de 24 anys, va decidir amb la parella que no continuaria amb el seu embaràs va haver de recórrer diversos hospitals, superar una consulta amb un especialista i esperar més d'una setmana --“per reflexionar”– abans de poder accedir a la RU486, la píndola abortiva que fins fa uns mesos només se subministrava durant un ingrés hospitalari obligatori de tres dies. Itàlia va aprovar el 1978 la llei que despenalitza la interrupció voluntària de l'embaràs i permet a les dones avortar en una estructura sanitària pública, però gairebé dos de cada tres metges es declaren objectors. Una anomalia que va fer que el Consell d'Europa condemnés el 2015 el país per violar el dret de les dones a la salut.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les Marques, la regió del centre d'Itàlia feu del partit ultra Germans d'Itàlia, el percentatge de sanitaris que es neguen a practicar l'avortament arriba al 73%. Germans d'Itàlia ha fet gairebé impossible avortar a la regió. Una política que corre el risc d'esdevenir estatal si la dreta guanya les eleccions”, va escriure recentment a les xarxes socials l'empresària i influencer italiana Chiara Ferragni. Va aixecar tanta polseguera, que ha posat al centre del debat polític l'accés a l'avortament quan falta només una setmana per a les eleccions legislatives que, segons totes les enquestes, guanyarà el partit liderat per Giorgia Meloni, que ha assegurat que no abolirà la llei però “donarà a les dones el dret de no avortar”.

les Marques

Roma

Itàlia

mar

Mediterrani

les Marques

Roma

Itàlia

mar

Mediterrani

les Marques

Roma

Itàlia

mar

Mediterrani

“A les Marques és cada vegada més difícil aplicar la Llei 194”, confirma Loredana Longhi, secretària regional del sindicat CGIL. De les dades del ministeri de Sanitat elaborades pel sindicat emergeix que durant l'últim any es van efectuar a la regió 1.351 interrupcions de l'embaràs voluntàries; un 4,5% menys respecte a la mitjana estatal. Els metges que es declaren objectors no són només un problema d'aquesta regió; a Sicília, per exemple, superen el 80%. Però per facilitar que les dones puguin accedir a la interrupció de l'embaràs, la legislació estableix que els hospitals han de garantir la prestació d'aquest servei mitjançant acords amb centres privats.

Sense alternativa

Però a les Marques ni això passa, tal com demostra l'Hospital de Fermo, on tots els ginecòlegs són objectors i el centre mai ha col·laborat amb cap clínica. La regió tampoc ha aplicat les directrius aprovades l'any passat pel ministeri de Sanitat, que permet l'administració de la píndola abortiva a la consulta del metge de família –i evitar l'hospitalització– i augmenta de set a nou setmanes el període d'administració del fàrmac. Ni té intenció de fer-ho, com va assegurar la responsable d'Igualtat d'Oportunitats de la regió, Giorgia Latini, que es va declarar antiavortista.

“El problema no són els metges objectors, el problema és polític perquè són les regions les que han de fer que la llei s'apliqui. Però a les Marques no hi ha voluntat”, explica a aquest diari Tiziana Antonnucci, presidenta d'AIED, una associació sense ànim de lucre que va néixer el 1953 per lluitar contra una llei del període feixista, en vigor fins al 1971, que considerava l'avortament un delicte "contra la raça".

Ha passat més de mig segle des que va ser abolida, però alguns representants de Germans d'Itàlia a les Marques, com el portaveu al Parlament regional, Carlo Ciccioli, defensen que l'avortament i la immigració afavoreixen l'anomenada “substitució ètnica”. Un pamflet que Meloni també va abanderar als seus mítings abans de convertir-se en la candidata amb més opcions per ocupar la prefectura del govern.

Germans d'Itàlia va guanyar les eleccions regionals fa dos anys amb Francesco Acquarroli, només un any després d'haver conquerit la regió veïna dels Abruços. Una victòria històrica després de dècades de govern progressista. No per casualitat, Meloni va arrencar la campanya des de la ciutat d'Ancona al·ludint al “model de les Marques”. La prova, segons ella, que el seu partit, que a les eleccions generals del 2018 va obtenir un 4% dels vots, estava preparat per governar.

Ni orgull ni eutanàsia

Un model, el de les Marques, que no només dificulta l'accés a l'avortament legal i segur a les dones, sinó que també ha rebutjat donar suport a la manifestació de l'Orgull Gai i ha mantingut un pols durant mesos amb un malalt terminal que havia sol·licitat el suïcidi assistit reconegut per la legislació italiana.

“La por és que aquestes polítiques s'estenguin a tot el país si la dreta guanya. Tornarem a l'avortament clandestí”, denuncia a l'ARA la diputada del PD i expresidenta de la Cambra de Diputats, Laura Boldrini, originària d'aquesta regió. “Giorgia Meloni no defensa les dones perquè Germans d'Itàlia té com a referència un model tradicional on la dona s'ha de preocupar principalment dels fills i la família”.

Tiziana Antonnucci, que fa més de quatre dècades que defensa els drets de les dones des del seu consultori familiar a Ascoli Piceno, adverteix que negar l'assistència afavoreix els avortaments clandestins perquè moltes dones que no poden accedir a la píndola amb facilitat la compren a internet. “El moviment per la vida –recorda Antonnucci– va ser un gran absent quan les dones morien per avortaments clandestins. Només estan interessats en l'embrió i el fetus, no en la vida ni en la llibertat de les dones. Però no és possible tornar enrere. La ciència no es pot aturar”.

stats