Marine Le Pen promet ser "implacable" amb Carles Puigdemont

La líder ultradretana reivindica una amistat personal amb Abascal en una entrevista a 'El Periódico'

ARA
2 min
Marine Le Pen, a la convenció de VOX a Madrid, en una imatge recent.

BarcelonaLa líder de l'extrema dreta francesa Marine Le Pen promet que si guanya les eleccions legislatives del juny-juliol, Carles Puigdemont haurà de deixar d'operar des de França. Ho ha dit en una entrevista amb respostes per escrit concedida a El Periódico de España.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Preguntada sobre el fet que Puigdemont, un polític buscat per la justícia espanyola, hagi fet campanya des de la Catalunya del Nord –que pertany a l'estat francès–, la líder de Reagrupament Nacional (RN) respon: "Aquesta situació és vergonyosa i humilia França, que serveix una vegada més de lloc de referència per als criminals". I promet: "Si guanyem les eleccions aquesta situació no durarà gaire: serem implacables amb tots aquells que ataquin les institucions legítimes del seu país, especialment si són països amics i socis".

Precisament, la Catalunya del Nord és un dels feus de RN i va ser on la formació va tenir millors resultats a les europees (un 43,38%). La seva capital, Perpinyà, està governada des del 2021 per Louis Aliot, dirigent de Reagrupament Nacional i exparella de Le Pen.

A favor de la immunitat

Fa molts anys que Puigdemont viatja a França i no ha tingut mai cap problema amb les autoritats. De fet, el març del 2021 els eurodiputats de Le Pen van votar a favor de mantenir la immunitat parlamentària al president, juntament amb els exconsellers Toni Comín i Carla Ponsatí. En aquell moment Le Pen defensava també que li mantinguessin la immunitat quan la van implicar en un escàndol d'ús fraudulent de les partides per contractar assessors.

Le Pen, que es presenta com a alternativa al macronisme a les eleccions del 30 de juny i el 7 de juliol (les legislatives a França se celebren en dues voltes), precipitades pel triomf de l'extrema dreta a les eleccions europees, també fa bandera de la seva bona relació amb Santiago Abascal. Assegura que parlen "regularment" i que mantenen vincles "institucionals, però també personals", i parla de "comprensió mútua i amistat". Quan li pregunten sobre si la relació amb el líder de Vox és menys estreta que amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i o el president argentí, Javier Milei, Le Pen no deixa lloc a dubtes: "Li tinc una estima política molt alta i estic satisfeta amb la qualitat de les nostres relacions, estretes i regulars".

stats