Hongria
Europa05/03/2023

El malson de l'ambaixador dels EUA a Hongria

David Pressman ha estat acusat pels mitjans afins a Orbán de soscavar els valors tradicionals del país pel fet de ser gai

Andrew Higgins / The New York Times
i Andrew Higgins / The New York Times

BudapestDavid Pressman, advocat gai i defensor dels drets humans, sabia que li esperaven temps difícils, fins i tot abans d’arribar a Hongria amb el seu marit i els seus dos fills per assumir al setembre un nou càrrec com a ambaixador dels Estats Units en l’autoproclamada fortalesa europea dels valors cristians tradicionals i amiga del Kremlin.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre feia l’audiència de confirmació el juliol a Washington, una llanxa pneumàtica travessava el riu Danubi, a prop de l’ambaixada dels Estats Units a Budapest, amb una pancarta negra i una calavera amb ossos creuats que mostrava un missatge anti-LGTBIQ en anglès i hongarès: "Senyor Pressman, no colonitzi Hongria amb el seu culte a la mort".

Cargando
No hay anuncios

I des d’aleshores tot ha anat de mal borràs. Mentre que el seu predecessor, nomenat per Donald Trump, afalagava els seus amfitrions elogiant Viktor Orbán, l’antiliberal primer ministre hongarès, Pressman ha estat denigrat pels mitjans afins al govern i presentat com una amenaça per a Hongria, el seu poble i els seus valors.

L'ambaixador ha estat acusat de violar les convencions diplomàtiques, immiscir-se en el poder judicial i intentar silenciar les veus conservadores. PestiSracok, un bel·ligerant portal de notícies progovernamental, va denunciar el nomenament d’un home al qual descriu com un "expert en drets LGTBIQ" per "una evident provocació diplomàtica".

Cargando
No hay anuncios

Més alarmant que els atacs personals, explica Pressman en una entrevista, és el que ell veu com un atac més ampli contra els Estats Units als mitjans de comunicació hongaresos –la majoria dels quals, controlats directament pel partit governant Fidesz o a través dels seus aliats empresarials– i una constant "reutilització de la propaganda del Kremlin".

La dicotomia hongaresa entre Occident i Rússia

Gairebé un any després que Vladímir Putin iniciés la invasió a gran escala d’Ucraïna i que Occident s’hi mobilitzés en contra, Hongria, membre de l’OTAN i de la Unió Europea, s’ha convertit en el més semblant a un aliat que el Kremlin té en el bloc europeu. Els hongaresos, segons les enquestes, no són grans admiradors de Rússia, però la bel·ligerància del Fidesz contra el "wokeisme i la ideologia del gènere" ha allunyat el país dels seus lligams estratègics tradicionalment ferms a Occident.

Cargando
No hay anuncios

Orbán ha donat suport a les sancions de la UE contra Rússia i, al mateix temps, les ha denunciat reiteradament. En qualsevol cas, s’ha negat a permetre que les armes destinades a Ucraïna passin per Hongria i ha enviat alts funcionaris a Moscou per demanar més gas natural rus, mentre la resta d’Europa intenta desprendre’s de l’energia russa.

Arran de la invasió russa, Pressman va manifestar que el món havia canviat i que "la capacitat de jugar a dues bandes quan tenim una guerra terrestre real a Europa ja no existeix". A més, va instar Hongria a tornar al seu paper històric de país que forma part inequívocament d’Occident. "El moment de més claredat i més decisió va arribar certament quan Vladímir Putin va llançar la seva guerra no provocada contra el veí democràtic d’Hongria".

Cargando
No hay anuncios

Segons Pressman, resulta especialment inquietant la publicació d’un informe del Centre Nacional d’Informació d’Hongria, un servei d’intel·ligència que depèn d’Orbán, que pretenia vincular desenes de ciutadans estatunidencs a una teranyina de suposades conspiracions dirigides a enderrocar el primer ministre. "Que els organismes oficials d’aquest govern, inclosos els seus serveis d’intel·ligència, se centrin en ciutadans estatunidencs, això sí que ens ha cridat l'atenció", va dir l’ambaixador, i va afegir que no es mantindrien en silenci si els Estats Units són atacats per un aliat de l’OTAN. El govern hongarès no ha respost al seu requeriment.

A Hongria se celebren amb regularitat marxes de l’Orgull Gai, però el partit governant, Fidesz, va utilitzar el 2021 la seva àmplia majoria al Parlament per prohibir els continguts que mostraven o “popularitzaven” l’homosexualitat entre els menors. El govern va dir que intentava combatre l’abús infantil, però els crítics acusen el Fidesz d’equiparar l’homosexualitat amb la pedofília.

Cargando
No hay anuncios

Ingerència en assumptes interns

Els atacs contra Pressman i l’administració de Biden es van intensificar arran de la reunió que va mantenir l’ambaixador amb dos jutges del Consell Nacional de la Magistratura, un òrgan que la Unió Europea ha considerat com una barrera contra les maniobres del govern per neutralitzar la independència del poder judicial. Origo, un mitjà de comunicació abans independent i ara afí al govern, va denunciar la reunió com una "greu ingerència sense precedents en el poder judicial". Altres mitjans de comunicació van denunciar la reunió de l’ambaixador i van considerar-la un greuge intolerable per part d’un “enemic” d’Hongria. L’ambaixada nord-americana va respondre publicant una fotografia d’Orbán reunit amb el jutge retirat del Tribunal Suprem dels Estats Units Anthony Kennedy.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Hongria s’ha immiscit amb freqüència en la política estatunidenca. Per exemple, Orbán va viatjar a Texas a l’agost, tres mesos abans de les eleccions de mig mandat, per animar els votants republicans. De la mateixa manera que l’ambaixador hongarès a Washington ha estat un habitual de les reunions de la dreta als Estats Units.

Malgrat tot el soroll i les disputes partidistes, la guerra a Ucraïna ha posat en perspectiva la importància de les relacions entre Hongria i els seus aliats de l’OTAN. O com a mínim aquesta és l’esperança de Pressman. Els hongaresos, va afirmar, "no veuen el seu futur amb Rússia i la Xina". "Crec que veuen el seu futur amb Europa, Occident i els Estats Units", i afegeix: "I crec que és una base positiva sobre la qual podem treballar".