França

Macron s'encalla en la cerca del nou primer ministre

El president estudia ara altres candidats, entre els quals l'excomissari europeu Michel Barnier

2 min
El president francès, Emmanuel Macron.

ParísEmmanuel Macron no se'n surt. El president de la República fa dies que fa consultes a personalitats polítiques i líders de partits per trobar un nou primer ministre, per ara sense èxit. Aquest dimecres s'esperava que l'inquilí de l'Elisi n'anunciés el nom, segons havien avançat alguns mitjans com la cadena BFMTV, però finalment no ha estat així. El president prefereix seguir buscant un perfil que generi més consens. Macron vol tenir ben lligat el suport parlamentari per evitar que el nou primer ministre s'estavelli amb una moció de censura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nom que més sonava des de dimarts com a futur primer ministre era el del conservador Xavier Bertrand, actual president de la regió Alts de França i exministre de Treball i de Sanitat, després d'haver descartat l'ex primer ministre socialista Bernard Cazeneuve. Però a Macron els números no li sortien, sobretot després que la líder d'extrema dreta Marine Le Pen deixés clar dimarts a la nit en una conversa telefònica amb el president que Reagrupament Nacional (RN) deixaria caure tant Bertrand –amb qui Le Pen manté des de fa anys una enemistat manifesta– com Cazeneuve.

L'RN és la segona força a l'Assemblea Nacional i els seus vots són claus per a l'estabilitat parlamentària. També per a una eventual moció de censura contra el futur primer ministre, anunciada tant per l'aliança de l'esquerra com per Le Pen, si no els convenç el perfil del nou cap de govern. Per això Macron –que es nega a buscar qualsevol acord amb el Nou Front Popular mentre hi sigui França Insubmisa– està buscant un nom que sigui tolerat per l'extrema dreta, encara que no ho vulgui dir en veu alta.

Altres candidats

Sense deixar encara definitivament el nom de Xavier Bertrand al calaix ni descartar del tot un govern tecnòcrata, el president de la República estudia ara altres candidats. Sonen molts noms, però en destaca un per sobre de tots: el del conservador Michel Barnier, excomissari europeu i exnegociador del Brexit per part del bloc comunitari. A França també va ocupar els càrrecs de ministre d'Afers Estrangers i d'Agricultura amb Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy.

Els partits de l'oposició estan perdent la paciència amb Macron. El nomenament del primer ministre recau en el president de la República, que ha de triar un cap de govern tenint en compte la composició de l'Assemblea Nacional, un tràmit que habitualment dura pocs dies. Aquest cop és més difícil perquè les eleccions del juliol van deixar una Assemblea amb una composició inèdita en què cap força té una majoria sòlida, però cada dia que passa hi ha més incomprensió pel temps que s'està prenent el president.

"Governar és nomenar. És el primer acte del president", ha afirmat aquest dimecres l'expresident socialista François Hollande en una entrevista a TF1. "La política és prendre decisions. No ens podem acostumar a tenir un país en suspens", ha insistit Hollande.

stats