França

Macron enfila la decisió de qui dirigirà el nou govern francès després de set setmanes de silenci

La candidata de l'esquerra defensa que li correspon liderar l'executiu i l'ex primer ministre macronista reivindica "un canvi de cultura política"

3 min
Lucie Castets, la candidata del NFP, arriba a l'Elisi per reunir-se amb el president Macron.

BarcelonaAmb el final dels Jocs Olímpics, Emmanuel Macron es va quedar sense excuses per evitar afrontar una qüestió que, a diferència dels atletes, mai ha abandonat París: la formació del nou govern a França. Set setmanes després de la segona volta de les eleccions, continua sent l'executiu en funcions qui pren les decisions importants del país. Abans de la treva olímpica, Macron s'havia compromès a nomenar el nou primer ministre abans de mitjans d'agost, coincidint amb el final de la competició. És ell, com a president, a qui correspon proposar el nom del candidat, després d'entrevistar-se amb tots els partits i determinar qui té més opcions de formar govern. Segons ha dit dijous, la setmana que ve anunciarà la seva decisió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest divendres, sis dies després de la clausura dels Jocs, Macron ha iniciat la ronda de consultes reunint-se amb la coalició d'esquerres, el Nou Front Popular (NFP), que va guanyar les eleccions però amb una majoria insuficient. El president s'ha entrevistat amb la candidata a primera ministra del grup, l'exfuncionària Lucie Castets, la presència de la qual l'Elisi ha acceptat tot i no que no és ni diputada ni líder del partit, i l'ha acusat de voler imposar el seu govern. Castets –que va ser escollida per consens després de llargues negociacions dintre el bloc de les esquerres– ha defensat que, com a força política amb més diputats, correspon a l'NFP governar, però ha admès que caldrà trobar "compromisos" perquè no tenen majoria absoluta.

També s'han reunit amb Macron els representants del seu camp. L'excap de l'executiu francès, Gabriel Attal, ha defensat la nominació d'un primer ministre "que no vingui del bloc central" macronista i ha dit que el fet que no hi hagi majoria absoluta i que el parlament estigui tan inèditament fragmentat "implica un canvi total de cultura política" del país.

Per la seva banda, el líder d'Els Republicans, Laurent Wauquiez, ha assegurat que "no participaran en cap coalició de govern", i ha afegit que la presència de França Insubmisa al govern –el partit de Mélenchon que forma part de l'aliança d'esquerres del Nou Front Popular– els obligaria a presentar "immediatament una moció de censura".

Jugant amb el temps

Després de convocar precipitadament unes eleccions legislatives emparant-se en l'amenaça de l'extrema dreta, la pressa del president francès es va esvair l'endemà de conèixer els resultats. Al·legant que en els comicis cap bloc no havia obtingut prou representació per tenir majoria al Parlament, Macron ha intentat capgirar la narrativa per erigir el seu bloc –el del centre– com a favorit per governar, i el temps ha estat el seu millor aliat per cuinar el relat a foc lent. Segons el cap de l'Elisi, el que convé al país és una coalició àmplia amb diputats del centre, l'esquerra i la dreta moderada.

Però fa setmanes que l'oposició i l'opinió pública acusen el president francès d'obstruir la formació d'un nou executiu. Dijous les quatre formacions que integren l'NFP van denunciar la "inacció greu i nociva" d'Emmanuel Macron, en una carta dirigida als francesos. A la pressió per nomenar el nou primer ministre s'hi han afegit diaris com Le Monde, que acusava el president en un editorial recent de "jugar amb el temps" per seguir "mantenint el control de la política del país".

Dilluns serà el torn de la reunió amb l'extrema dreta de Marine Le Pen amb el seu candidat Jordan Bardella. Contràriament al que apuntaven les enquestes, Reagrupament Nacional va obtenir la tercera posició a les eleccions de finals de juny i principis de juliol i ha esdevingut pràcticament irrellevant en l'equació per formar el govern.

stats