Macron demana a Attal que continuï com a primer ministre per "garantir l'estabilitat del país"

El president diu que és necessari mantenir-lo fins que hi hagi un acord per a un nou govern

2 min
Gabriel Attal, al centre de la imatge, arriba al capdavant del govern francès amb només 34 anys.

ParísDiumenge a la nit, poc després de conèixer la sorprenent victòria de l'aliança d'esquerres, el primer ministre, el macronista Gabriel Attal, anunciava que dilluns presentaria la dimissió al president, Emmanuel Macron. El moviment era previsible, ja que la coalició presidencial perdia la majoria a l'Assemblea Nacional, que ara s'haurà de reconfigurar seguint els resultats d'aquestes eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, però, Macron no ha acceptat la renúncia d'Attal, a qui li ha demanat que es mantingui temporalment al càrrec per "garantir l'estabilitat al país". El president diu que és necessari mantenir Attal fins que hi hagi un nou govern i, per tant, un nou primer ministre. "Seguint la tradició republicana, esperaré a l'estructuració de la nova Assemblea Nacional per prendre les decisions necessàries", havia anticipat Macron la nit de diumenge.

La tasca del president de la República, que haurà de trobar un primer ministre amb qui cohabitar, no serà fàcil. Els resultats de diumenge dibuixen ara una França ingovernable. Cap bloc ha obtingut una majoria clara a l'Assemblea Nacional i, per tant, el president Macron ho tindrà complicat per nomenar un primer ministre i un nou govern. La situació, de fet, és inèdita. Macron té tres alternatives: buscar una gran coalició –el president va dir que no s'aliaria amb els insubmisos de Mélenchon, però es podria aliar amb els socialistes i ecologistes–, deixar que governi l'esquerra en minoria o nomenar un govern tecnòcrata, sense polítics. Cap de les tres opcions és senzilla ni garanteix que no hi hagi bloqueig.

En aquest sentit, Jean-Luc Mélenchon, líder de França Insubmisa, el principal component del Nou Front Popular, ja va reclamar ahir a la nit al president Macron que deixi governar les esquerres. "El president ha de cridar el Nou Front Popular a governar", va apuntar. I va advertir que "la voluntat del poble ha de ser respectada estrictament: no hi pot haver subterfugis. S'ha confirmat la desfeta del president de la República: el president ha d'inclinar-s'hi i el primer ministre ha de marxar".

Sorpresa per a tothom

El Nou Front Popular, l'aliança de les esquerres, ha donat la sorpresa a les eleccions legislatives i ha aconseguit convertir-se en la primera força de l'Assemblea Nacional. És una victòria que ningú s'esperava, sobretot perquè totes les enquestes abans de les eleccions d'aquest diumenge apuntaven a una victòria prou clara de l'extrema dreta de Marine Le Pen.

L'aliança de les esquerres, un cop finalitzat l'escrutini, obté un resultat prou contundent: aconsegueix 182 diputats, tot i que es queda lluny de la majoria absoluta. La coalició del president Emmanuel Macron, Ensemble, queda en segona posició amb 168 diputats. El Reagrupament Nacional s'enfonsa fins a la tercera posició, amb 143 diputats. Són molts més que els que Le Pen tenia fins ara (89), però el resultat és decebedor per al partit. El seu objectiu, proclamat durant la campanya, era aconseguir la majoria absoluta i governar per primera vegada.

stats