Macron conserva el poder en un govern més escorat a la dreta

El conservador Bruno Retailleau, conegut per les seves posicions antiimigració, serà ministre de l'Interior

2 min
El president de la Rentència, Emmanuel Macron (a la dreta), parla amb el llavors negociador en cap de la Comissió Europea sobre el Brexit de la UE, Michel Barnier (a l'esquerra), mentre visita la 56a Fira Internacional de l'Agricultura (Salon international de l'Agriculture) al recinte firal Porte de Versailles a París, el 23 de febrer. 2019.

ParísEl president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat aquest dissabte el nou govern, a proposta del primer ministre, Michel Barnier. Dos mesos i mig després de les eleccions anticipades que van expressar el rebuig a la coalició presidencial, França té el govern més escorat a la dreta, en què Macron manté el control de carteres importants, juntament amb els seus socis conservadors, i no hi ha ni un sol ministre del Nou Front Popular, que va guanyar les eleccions legislatives i és la primera força de l'Assemblea Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bruno Retailleau, dels Republicans, minoritari a l'Assemblea i que té tres carteres, serà el nou ministre de l'Interior. El seu nomenament és polèmic per les seves posicions particularment dures sobre immigració, que han aixecat polseguera fins i tot en les files macronistes. A l'equip de govern hi ha també quatre ministres que repeteixen del govern anterior: Sébastien Lecornu a Defensa, Rachida Datti a Cultura, Agnès Pannier Runacher a Transició Ecològica i Catherine Vautin a Relacions amb els Territoris. El jove diputat macronista Antoine Armand serà ministre de Finances i Jean-Noel Barrot, que també pertany a la coalició presidencial, serà titular d'Exteriors.

Barnier ha presentat un govern format per 39 membres, la majoria del partit presidencial i dels seus aliats centristes. L'única figura d'esquerres és Didier Migaud, que serà titular de Justícia, però que no milita a les files del Nou Front Popular. Precisament aquest dissabte milers de persones s'han manifestat a França contra Macron.

En un moment crític per a les finances franceses i pocs dies abans que es presentin els pressupostos del 2025 també serà clau la figura del nou ministre d'Hisenda, Laurent Saint Martin, que dependrà directament del gabinet del primer ministre.

En canvi, Laurence Garnier, que sortia a les travesses com a nova ministra de Família, ha caigut després de la polèmica que es va generar dijous per les seves posicions contra el matrimoni homosexual i contra la constitucionalització de l'avortament, tot i que formarà part de l'executiu com a secretària d'Estat de Consum.

Mélenchon i Le Pen carreguen contra el nou executiu

Les primeres reaccions a dreta i esquerra no s'han fet esperar. El líder de la França Insubmisa, la primera força de la coalició del Nou Front Popular i el principal grup a l'Assemblea, Jean-Luc Mélenchon, ha dit que el govern "no té legitimitat ni futur i caldrà desempallegar-se'n tan aviat com es pugui".

Des de la ultradreta, el president de Reagrupament Nacional, Jordan Bardella, que va guanyar les eleccions en nombre de vots, ha criticat el "retorn del macronisme per la porta petita" i ha sentenciat que "és un govern que no té futur". La seva cap, Marine Le Pen, ha reblat que "els francesos es troben aquesta tarda amb un govern reestructurat, molt allunyat del desig de canvi que van expressar al juny".

stats