Macron, el boxejador: en busca del seu protagonisme internacional
El president multiplica els desplaçaments, apuja el to contra Putin i publica dues fotografies inèdites
ParísEl diari francès Libération afirmava en un article d'opinió signat pel seu corresponsal a Brussel·les, Jean Quatremer, que "no hi ha cap exemple, en cap democràcia, d'un líder respectat i escoltat en l'escena internacional i alhora desprestigiat al seu propi país". L'article era una advertència clara i directa al president de la República, Emmanuel Macron, però l'inquilí de l'Elisi no sembla haver-se donat per al·ludit. Davant dels problemes domèstics que acumula –la revolta dels agricultors, les protestes dels funcionaris de cara als Jocs Olímpics o els insults entre ministres airejats per la premsa–, la seva estratègia passa per fer-se fort en l'escena internacional, l'escenari que domina millor i on Macron se sent més còmode.
Potser per aquest motiu no sorprèn gaire que el president de França porti dies proclamant que tard o d'hora caldrà enviar tropes aliades a Ucraïna per evitar que Rússia guanyi la guerra. "És una possibilitat que no es pot descartar", adverteix. La idea que Macron ha posat sobre la taula ha estat rebuda amb crítiques per part de la majoria d'aliats, però ha ocupat titulars arreu d'Europa i ha tornat a donar protagonisme al president de la República. Mentrestant, a França el govern intenta evitar que hi hagi vagues durant els Jocs Olímpics i la policia aguanta la respiració perquè no es desencadeni una nova onada de violència a la banlieue de París per la mort d'un jove que va xocar contra un vehicle policial que l'estava perseguint.
El president de França sempre ha jugat millor que ningú el paper de mediador internacional i ha apostat per la multilateralitat per intentar resoldre els problemes del món. I, malgrat el que li recordava Libération, Macron busca el protagonisme internacional per guanyar-se el respecte i la influència que sovint li falta a casa seva. A França la popularitat de Macron va de baixa i el president aposta per recuperar el seu lideratge europeu i mundial en un moment de profundes tensions internacionals pels conflictes a Ucraïna i a Gaza.
Viatge a Ucraïna
Al febrer va convocar una cimera gairebé d'un dia per l'altre per parlar sobre la guerra a Ucraïna que va reunir una vintena de líders polítics, i té previst viatjar a Kíiv en els pròxims dies per donar suport al govern ucraïnès, tot i que no hi ha data concreta. El viatge ha estat ajornat en més d'una ocasió per motius que l'Elisi no ha concretat, però el mateix president va afirmar fa pocs dies que aniria a Ucraïna "en les pròximes setmanes". Macron també ha multiplicat els desplaçaments fora de l'Hexàgon. Des de principis d'any ha viatjat a Berlín, a Suècia, a la República Txeca i a Davos. Aquest diumenge enceta un viatge al Brasil i al maig rebrà a París el president de la Xina, Xi Jinping.
El president de la República també ha posat en marxa una subtil campanya de comunicació política amb dues fotografies inèdites publicades al compte d'Instagram de la seva fotògrafa oficial, Soazig de La Moissonnière. A les imatges es veu Macron suat, amb una samarreta negra que deixa veure els seus bíceps, serrant les dents i donant cops de puny a un sac de boxa. A les xarxes socials han sorgit tota mena de mems sobre les fotografies, que han estat molt comentades a les tertúlies polítiques de les televisions i ràdios de França però que també han estat criticades pels partits de l'oposició d'esquerres, que retreuen al president que aposti per un enfocament masclista de la comunicació.
Missatge per a Putin
Més enllà de la polèmica, els analistes polítics francesos consideren que les dues fotografies, on es veu un Macron agressiu donant un cop de puny, són un missatge adreçat al president rus, Vladímir Putin, en plena escalada de tensió entre París i Moscou. "L'ús de l'esport en la imatge del president de la República normalment no és agressiu. Aquí és una tria conscient, per demostrar que estem en una batalla, en un combat. És un missatge per a Putin", explica l'expert en comunicació política Philippe Moreau-Chevrolet a Le Parisien.
Per ara l'estratègia de mostrar-se fort davant de Putin i de recuperar el seu protagonisme en l'escena internacional no li està acabant de funcionar al cap de l'estat francès. Segons una enquesta de la cadena BFMTV publicada la setmana passada, el 57% dels francesos consideren que Macron s'ha equivocat alçant el to contra Rússia i assegurant que no es pot descartar que els aliats enviïn tropes a Ucraïna. Els francesos creuen que les declaracions del president –reiterades en més d'una ocasió– han provocat tensions entre els països de l'OTAN i entre París i Moscou. A menys de tres mesos de les eleccions europees, el sondeig no deu haver fet gaire gràcia a l'Elisi, que veu com l'extrema dreta de Marine Le Pen lidera totes les enquestes dels comicis europeus del juny.
No ser popular
Una altra enquesta publicada diumenge per Le Journal du Dimanche (JDD) revela que només el 28% dels francesos estan satisfets amb la gestió del president de la República. "Dirigir actualment una democràcia, sigui del país que sigui, és acceptar no ser popular", assegurava Emmanuel Macron el 2019, quan s'acabava la crisi dels armilles grogues. La frase, si ens refiem de les enquestes, segueix d'actualitat.
A Macron encara li queda la carta dels Jocs Olímpics per capgirar la situació. A partir del 27 de juliol, els ulls de tot el món es fixaran en França, cosa que és una oportunitat d'or per al president, que exercirà d'amfitrió d'un esdeveniment mundial esportiu amable i festiu.