Macron i Biden s'uneixen contra Putin: "No s'aturarà a Ucraïna"

Els dos dirigents exhibeixen unitat davant l'agressió russa en la visita d'estat a França del president nord-americà

3 min
El president de França, Emmanuel Macron, i el dels Estats Units, Joe Biden, a París.

ParísFrança ha rebut el president nord-americà amb tots els honors. Joe Biden i el president de la República, Emmanuel Macron, juntament amb les seves parelles, han desfilat pels Camps Elisis –engalanats per a l'ocasió amb banderetes dels dos països– acompanyats de 140 cavalls de l'exèrcit després de visitar la tomba del soldat desconegut a l'Arc de Triomf, que recorda els soldats morts durant la Primera Guerra Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera visita d'estat de Biden a França, que ha fet aquest dissabte després de participar en els actes de commemoració del Desembarcament de Normandia, es produeix en un moment complicat en l'escena internacional. Els dos dirigents han escenificat la seva bona sintonia i han llançat un missatge d'unitat davant els conflictes a Ucraïna i a Palestina. La idea era demostrar que França i els Estats Units estan "sincronitzats" en l'agenda internacional i estan "més a prop del que han estat mai", en paraules del portaveu de la Casa Blanca, John Kirby.

"Tenim una visió comuna sobre la guerra a Ucraïna, que és la del respecte del dret internacional i de la llibertat dels pobles a decidir sobre ells mateixos", ha deixat clar Macron en una breu compareixença davant la premsa després de reunir-se amb Biden a l'Elisi. "Els Estats Units estan al costat dels seus aliats i de França", ha subratllat Biden. París i Washington comparteixen una posició comuna en les qüestions essencials amb relació al conflicte, com la necessitat de seguir finançant la guerra i donant suport polític al país, però no en tot el que afecta el conflicte. El president dels EUA no s'ha sumat a la idea de França d'enviar instructors militars a Ucraïna per formar soldats del país.

Soldats sobre el terreny

Macron va anunciar divendres que diversos països estan en converses per crear una coalició internacional per enviar instructors dels països aliats sobre el terreny, que en cap cas estarien en zones de combat, però els Estats Units no se sumarà a la iniciativa. Aquest dissabte els dos presidents s'han limitat a fer una declaració, però no han acceptat preguntes de la premsa, possiblement per no mostrar cap fissura en el seu missatge d'unitat. Rússia ja ha advertit que considera la iniciativa una escalada en el conflicte i que considerarà els soldats internacionals un objectiu militar.

Biden ha reiterat que el seu suport a Ucraïna és inqüestionable i ha recordat que el president de Rússia amenaça tot Europa. "Això no s'aturarà. Putin no s'aturarà a Ucraïna. Això va molt més enllà, tot Europa estarà amenaçada. No ho permetrem", ha assegurat. Al seu torn, el president de la República ha agraït a Joe Biden "la lleialtat d'un soci que estima i respecta els europeus". "La seguretat i l'estabilitat de la nostra Europa estan en joc", ha insistit.

Visita simbòlica

La visita de Biden té una gran càrrega simbòlica. El president nord-americà ha visitat França mentre milions d'europeus voten en unes eleccions que molt probablement suposaran un creixement de l'extrema dreta a Europa, i especialment a França, i pocs mesos abans de les eleccions presidencials nord-americanes, que podrien tornar a situar Donald Trump a la Casa Blanca. París, i també Brussel·les, temen el retorn de Trump perquè la seva arribada al poder posaria en joc el suport inequívoc dels EUA a Ucraïna. Per això aquesta setmana, a França, Biden ha repetit en tres ocasions que Washington –si ell es manté a la Casa Blanca, s'entén– "no girarà l'esquena" ni als seus aliats europeus ni a Ucraïna davant Rússia.

Emmanuel Macron i Joe Biden també han mostrat la seva coordinació en el conflicte a Gaza. Els dos presidents s'han felicitat per l'alliberament dels quatre ostatges israelians, han tornat a demanar a Israel un alto el foc i han fet una crida a trobar una solució política al conflicte. "La situació a Rafah i el nombre de víctimes és intolerable", ha destacat Macron. El president dels Estats Units ha assegurat que Washington no deixarà de treballar "fins que tots els ostatges hagi tornat a casa seva".

stats