Migracions

Londres sumarà esforços amb Roma per combatre les màfies de traficants de migrats

El 'premier' britànic, Keir Starmer, compartirà intel·ligència i estratègia en la lluita contra la immigració sense papers

3 min
La primera ministra italiana, Georgia Meloni, i el 'premier' britànic, Keir Starmer, aquest migdia a Roma.

LondresQuan es tracta de migració i de com fer front al que és un debat sense aturador a tot Europa, l'esquerra i el centreesquerra han decidit abraçar els postulats de la dreta. També al Regne Unit, com es desprèn del viatge que aquest dilluns ha fet a Roma el primer ministre britànic, Keir Starmer, que s'ha entrevistat amb la seva homòloga italiana, Giorgia Meloni, davant la qual ha elogiat l'acord a què va arribar amb Albània per externalitzar la gestió de les sol·licituds d'asil: "El govern del Regne Unit ha mostrat un gran interès en aquest acord", ha dit Meloni en una conferència de premsa conjunta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat això, Starmer ha recordat que encara s'ha de posar en pràctica el programa, i que serà a la llum dels resultats que el seu govern avaluarà si és convenient o no. L'any passat, Itàlia va acordar obrir dos centres de processament de migrants a la nació balcànica on, en principi, s'haurien de processar les reclamacions d'acollida de 36.000 migrants cada any.

El viatge de Starmer té lloc en un doble context amb relació als moviments migratoris. D'una banda, la reintroducció de controls fronterers terrestres a Alemanya, fet que amenaça la continuïtat de l'espai Schengen, i, d'una altra, i el continu degoteig de llanxes i pasteres que intenten travessar el canal de la Mànega des de França fins al Regne Unit. Només entre divendres i dissabte passat, 801 persones ho han intentat –al llarg d'aquest 2024, més de 22.000– i poc més de 200 van aconseguir completar la travessia. La resta van ser interceptades per la guàrdia costanera francesa i vuit migrants més van morir en les primeres hores de la matinada de diumenge. A aquesta tragèdia s'afegeix una altra que va tenir lloc el 3 de setembre, quan almenys 12 persones, de les quals sis eren dones i menors, també van perdre la vida durant la perillosa travessa.

Starmer, que només arribar al govern a principis de juliol va suspendre el projecte de l'anterior executiu d'enviar a Ruanda els migrants que intentessin entrar al país sense documentació en regla, ha garantit que Londres i Roma "compartiran intel·ligència, estratègia i treballaran més estretament per aixafar les bandes organitzades que trafiquen amb éssers humans".

Després de les visites a Berlín, París i Dublín des que va guanyar les eleccions al juliol, el nou viatge de Starmer també s'inscriu en l'intent de millorar els vincles amb la Unió Europea, amb la voluntat de girar full del Brexit. La coordinació per fer front a la migració sense papers hauria de ser un dels fruits de la nova etapa, considera Londres. "El que hem comentat avui és un repte comú. Hem parlat en particular de com hi fem front. La resposta és col·laborant, cooperant, compartint dades, intel·ligència".

Starmer ha elogiat la feina de Meloni per evitar que els migrants comencin els seus viatges. Itàlia ha vist aquest any una caiguda del 60% de les arribades irregulars per mar en relació amb l'any passat.

La visita de Starmer a Meloni no ha sigut gens ben rebuda per l'esquerra del seu partit. La diputada negra Diane Abbott, la primera dona de color que va ser elegida al Parlament de Westminster i que ara és la que fa més temps que és a la Cambra, ha criticat l'acostament del primer ministre a la líder italiana. En una piulada, ha dit: "Per què Starmer es reuneix amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, una feixista literal, per parlar d'immigració? Què espera aprendre d'ella?"

stats