Qui liderarà la Cosa Nostra després de la mort del padrí?
Matteo Messina Denaro, enterrat aquest dimecres al seu poble natal, deixa orfe un imperi
Roma“Amb la gent que he matat jo mateix podria omplir un cementiri”, presumia abans de la seva detenció Matteo Messina Denaro. L'últim capo de la màfia siciliana va ser durant gairebé tres dècades el criminal més buscat d'Itàlia. La seva detenció al gener va posar fi a un dels períodes més tràgics de la història del país transalpí, però la seva mort als 61 anys, malalt de càncer, deixa més incògnites que certeses. Misteris sense resoldre que l'últim padrí s'emporta a la tomba, mentre la Cosa Nostra en prepara la successió.
Matteo Messina Denaro va ser l'alumne més avantatjat d'aquella màfia sanguinària que va sembrar de cadàvers els carrers italians a la dècada de 1990 perpetrant segrestos, homicidis i atemptats com els que van posar fi a la vida dels magistrats Giovanni Falcone i Paolo Borsellino el 1992. Aquella màfia gairebé dictatorial, liderada amb mà de ferro per Totó Riina i Bernardo Provenzano, tots dos condemnats a diverses cadenes perpètues i morts a la presó amb més de 80 anys, va ser heretada per un jove Messina Denaro que va aconseguir fer-se invisible.
Des de la clandestinitat, Messina Denaro va liderar l'organització gràcies a una àmplia xarxa de còmplices i va posar en pràctica una estratègia d'immersió. Durant gairebé 30 anys, els mateixos que va estar fugat, la Cosa Nostra va abandonar les bombes i els assassinats a plena llum del dia i així va poder passar desapercebuda i blanquejar el seu immens capital a l'economia legal a través de testaferros. Una estratègia que també han seguit la resta d'organitzacions criminals italianes, que han substituït l'ús de la violència, cada cop més residual, per la infiltració silenciosa, segons recull un informe de la Direcció d'Investigació Antimàfia (DIA).
Els experts apunten que no hi ha un sol sector darrere del qual no s'amagui la mà de la màfia, sovint amb la complicitat de la política. Ara per ara és una incògnita qui heretarà tot aquest poder.
Incertesa en el relleu
Amb l'últim gran capo fora de joc, s'obre ara un període d'incertesa. Tot i que els investigadors no gosen assenyalar un únic i legítim successor, els experts estan convençuts que l'organització criminal està intentant reorganitzar-se, com apunten algunes investigacions policials. Però, alhora, la mort de Messina Denaro ha deixat un buit de poder dins de la Cosa Nostra i el risc és que aquesta circumstància pugui ser aprofitada per la 'Ndrangheta, l'organització criminal italiana més potent, que ostenta el monopoli del narcotràfic a Europa.
“La cúpula ha desaparegut, però les famílies estan intentant reconstruir-la. Encara hi ha massa vincles dels homes d'honor [com es coneix els grans capos] amb la societat, els negocis i la política”, va reconèixer el fiscal de Palerm Maurizio De Lucia, responsable de coordinar la investigació que va aconseguir capturar Messina Denaro.
Només la malaltia –patia un càncer de còlon en estat avançat– li va fer abaixar la guàrdia i precipitar el seu arrest al gener en una clínica privada de Palerm on se sotmetia a quimioteràpia sota una falsa identitat. Unes hores més tard, els carabinieri van trobar el seu amagatall: un pis (amb búnquer inclòs) al centre de Campobello di Mazara, una petita localitat a només vuit quilòmetres de Castelvetrano, el seu poble natal, on ha estat enterrat aquest dimecres.
Castelvetrano és un poble que s'ha llevat dividit després de la mort del mafiós. Ara que el padrí no hi és, una part de Castelvetrano no amaga la seva admiració cap al criminal. “Estem de dol”, va assegurar un veí a les càmeres de la televisió italiana davant la perplexitat del periodista que l'entrevistava. “Per Castelvetrano, la desaparició de Messina Denaro representa el final d'un capítol. No podem oblidar que ha estat un assassí que ha fet del mal la seva pròpia terra”, va declarar l'alcalde de la localitat, Enzo Alfano, intentant defensar el bon nom del poble.
Precisament per evitar que el seu comiat es convertís en un homenatge, Messina Denaro va ser enterrat en privat i amb un ritu laic –va ser excomunicat per l'Església catòlica– a la sepultura familiar i només davant dels seus familiars més propers. Entre ells hi havia Lorenza, la filla que va tenir en la clandestinitat i a qui va veure per primera vegada a l'abril a la presó.