França

Le Pen, a un pas de fer caure el govern francès

L'extrema dreta està disposada a votar a favor de la moció de censura que presentarà el Nou Front Popular

Marine Le Pen aquest dimecres en l'última sessió d'un judici contra ella i altres membres de RN per malversació de fons de l'Eurocambra.
28/11/2024
3 min

ParísNo fa ni tres mesos que va ser nomenat, però el nou govern francès, capitanejat per Michel Barnier, és a la corda fluixa. Fa setmanes que pels passadissos de l'Assemblea Nacional es deia que la líder de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, estava valorant donar suport a una moció de censura per fer caure Barnier i els seus ministres, però aquesta setmana el rumor s'ha convertit en una amenaça explícita. "Votarem la moció de censura amb el Nou Front Popular", ha assegurat aquest dimecres el diputat del partit de Le Pen, Reagrupament Nacional (RN), Jean-Philippe Tanguy.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'argument que utilitza l'extrema dreta per acabar amb l'executiu és el projecte de pressupostos per al 2025. Barnier i el seu equip fa dies que treballen sense èxit perquè els comptes passin els tràmits parlamentaris. El primer ministre ha advertit que davant la falta de consens per aprovar-los, haurà de recórrer a l'article 49.3 de la Constitució francesa, que atorga al govern la potestat d'aprovar directament, sense sotmetre'ls a votació, alguns textos legals importants, com els pressupostos. És com un decret, però en el cas francès el Parlament no té dret a vetar-lo posteriorment.

Els projecte de pressupostos, pensat per reduir un dèficit públic que aquest any superarà el 6%, és auster i està farcit de mesures impopulars, com retallades en sanitat i educació i un augment de la taxa elèctrica. Les mesures d'austeritat han estat criticades pels partits d'esquerres però també per l'extrema dreta populista de Le Pen. Si Barnier opta per aprovar els comptes sense passar pel vot de l'Assemblea, els partits del Nou Front Popular (NFP) ja han anunciat que presentaran la moció de censura.

Pressions internes

Els diputats de Le Pen tindran la clau perquè la moció prosperi o decaigui. Si no s'hi sumen, no hi ha possibilitats que s'aprovi. Però si l'extrema dreta hi vota a favor, els números surten. Barnier i el seu govern caurien.

¿Anunciar que RN hi votarà a favor és una estratègia de pressió de l'extrema dreta perquè el primer ministre s'avingui a retocar les mesures que li demana Le Pen i fer valer el seu pes parlamentari? Podria ser. Però segons apunten diferents mitjans francesos, aquesta vegada RN estaria disposat a fer caure el govern de veritat. La líder té pressions internes: una majoria de diputats hi volen votar a favor. Amb tot, Le Pen no va ser tan contundent dilluns després de reunir-se amb Barnier. Va deixar la porta oberta a votar a favor de la moció, però semblava haver-li donat al primer ministre marge per rectificar els pressupostos.

El projecte de llei s'ha de votar –o Barnier ha d'activar l'article 49.3– el 18 de desembre, tot i que el cataclisme podria ser molt abans. La coalició d'esquerres podria presentar la moció de censura la setmana que ve, aprofitant que la comissió mixta vota una de les potes dels pressupostos i que el govern probablement ja utilitzarà un decret per aprovar-la. "Som una mica com galls dindi esperant Nadal", deia dimarts un diputat de MoDem, un dels partits petits que formen part del govern, citat per France Info.

Amenaça seriosa

La reacció del govern i de Macron en les últimes hores deixa entreveure que l'amenaça de l'extrema dreta de fer caure el govern és seriosa. L'entorn del president de la República ha filtrat aquest dimecres que Macron ha destacat en una reunió amb diputats macronistes que sense el vot dels socialistes la moció no s'aprovarà, una manera de pressionar el partit més moderat del Nou Front Popular i intentar aprofundir en les divisions del bloc d'esquerres.

El primer ministre, del partit conservador, ha advertit de les conseqüències econòmiques per a França si cau el govern. Els mercats, poc amants de la inestabilitat política i dels comptes poc sanejats, podrien reaccionar-hi malament. "Probablement hi haurà una tempesta bastant forta i turbulències greus als mercats financers", avisava Barnier dimarts a la nit en una entrevista a TF1. "Estem en un moment difícil", advertia.

Alguns mitjans francesos també especulen amb una possible dimissió del president si cau el govern, una possibilitat que ell sempre ha negat. Segons un sondeig de BFMTV, el 63% dels francesos són favorables que Macron dimiteixi si s'aprova la moció de censura.

Le Pen es juga el futur polític als jutjats

Aquest dimecres s'ha celebrat l'última sessió del judici contra la líder de Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, i 24 càrrecs més del partit acusats de malversació de fons del Parlament Europeu. Estan acusats d'haver participat en un sistema il·legal per finançar despeses del partit, sobretot sous, amb diners de l'Eurocambra, en un moment en què la formació estava molt endeutada i no tenia el pes polític que té avui. El tribunal ha fixat per al 31 de març de l'any que ve la data en què comunicarà la sentència. Le Pen es juga el seu futur polític, perquè podria ser inhabilitada.

En declaracions als periodistes, Le Pen ha insistit que el procés tindrà "zero conseqüències polítiques" i ha negat que "les decisions polítiques" que hagi de prendre estiguin influïdes per la possibilitat de ser condemnada.

stats