Le Pen, Orbán, Salvini i Vox creen un nou partit d'extrema dreta al Parlament Europeu

L'ultradretà hongarès deixa d'estar aïllat amb el nou grup 'Patriotes per Europa', que serà el tercer més gran de l'Eurocambra

3 min
Le Pen i Orbán en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesTots els moviments dels últims dies a l'extrema dreta europea portaven cap a la creació del nou grup al Parlament Europeu que s'oficialitzarà aquest dilluns: Patriotes per Europa. D'aquesta manera, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, surt de l'aïllacionisme que patia a l'Eurocambra i ha aconseguit impulsar una nova força política ultradretana amb el partit de Marine Le Pen (Reagrupament Nacional), el de Matteo Salvini (La Lliga) i, entre d'altres, Vox. "Aquesta nova facció de dretes pot esdevenir la tercera més gran del Parlament Europeu. Unim forces i lluitem junts per a un futur millor!", ha piulat el portaveu del govern hongarès, Zoltán Kovács.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També en formarà part formacions com la del neerlandès Geert Wilders (Partit per a la Llibertat), l'austríaca FPÖ, la txeca ANO o, entre d'altres, la portuguesa Chega. Així doncs, el grup europarlamentari creat per Orbán ja haurà assolit el requisit mínim de representació que es necessita per poder-se constituir oficialment, que és el de tenir almenys 23 eurodiputats de fins a set països diferents.

Només el partit de Le Pen, que és la delegació estatal amb més representació, ja compta amb 30 eurodiputats i Patriotes per Europa passarà a ser el tercer grup més gran de l'Eurocambra. Així doncs, superaran a l'altre gran partit d'extrema de la cambra comunitària, Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), que a hores d'ara en suma 78, i als liberals, que en tenen 71. Orbán calcula que el seu nou grup es trobarà entre els 80 i 90 escons.

Qui es descarta que de moment s'adhereixi a Patriotes per Europa és l'ultradretà alemany Alternativa per Alemanya (AfD). Cal recordar que Le Pen i Salvini el van expulsar del seu anterior partit, Identitat i Democràcia (ID), pels diferents escàndols protagonitzats pel cap de llista de la formació ultradretana a les eleccions europees, Maximilian Krah, qui va dir que mai titllaria de nazi a tothom qui va treballar per les SS. També és investigat per presumptament haver treballat per la Xina i per mitjans de desinformació russos mentre era eurodiputat.

A hores d'ara, l'AfD corre el risc de quedar-se sense grup europarlamentari i, per això, està intentant convèncer per a partits com l'espanyol S'ha acabat la festa, el grec Niki, el letó ANO, el romanès SOS o, entre d'altres, el búlgar Revival. També podria pescar nous eurodiputats en partits que ara es troben amb el grup d'ECR, del qual forma part la formació de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni (Germans d'Itàlia) i el Partit de Llei i Justícia de Polònia, que fins fa pocs mesos governava el país.

Ucraïna divideix l'extrema dreta europea

Més enllà de les estires-i-arronses personals, un dels motius principals pels quals l'extrema dreta no ha aconseguit crear un sol gran partit i es troba més dividida ara que abans de les eleccions europees és per les diferents visions sobre la guerra d'Ucraïna. A ECR la gran majoria d'eurodiputats són favorables al govern de Volodímir Zelenski i a l'OTAN, mentre que al nou grup de Patriotes per Europa i l'AfD en general sempre han mantingut bones relacions amb Putin.

De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va obrir la porta per primera vegada a trencar el cordó sanitari amb l'extrema dreta i a pactar amb algunes delegacions ultradretanes estatals, com la de Meloni. En canvi, la conservadora alemanya sempre ha posat com a línia vermella arribar a acords amb partits més prorussos, com el que encarna ara el d'Orbán i Le Pen o l'AfD.

En aquest sentit, els diferents partits que han anat anunciant que s'adherien a Patriotes per Europa han remarcat la seva voluntat de fer una oposició clara a la potencial pròxima Comissió Europea de Von der Leyen i a la gran coalició de la família conservadora, socialdemòcrata i liberal que governa la Unió Europea i li dona suport. També s'hi podria acabar afegint una part dels Verds, que cada vegada es mostren més predisposats a garantir una nova presidència de la conservadora alemanya.

D'aquesta manera, Patriotes per Europa es distancia del posicionament més europeista i favorable a l'OTAN de Meloni. Tot i que la italiana sembla que finalment quedarà al marge de la gran coalició, manté bones relacions amb Von der Leyen i, a diferència del nomenament de la resta d'alts càrrecs de la UE, en el passat Consell Europeu no va votar en contra de la seva candidatura i aspira a aconseguir carteres importants per Itàlia en el pròxim executiu comunitari.

stats