Immigració

Lampedusa es rebel·la contra l'arribada d'immigrants: "Ja n'hi ha prou"

La petita illa italiana es declara en estat d'emergència i Meloni exigeix respostes a la Unió Europea

Un infant mira a la càmera des del centre de retenció d'immigrants de l'illa italiana de Lampedusa.
3 min

RomaLampedusa està desbordada. Només en les últimes hores, prop d'un miler de persones migrants han arribat a la petita illa italiana situada davant de les costes de l'Àfrica, encara que la situació més crítica es va viure els dies anteriors, quan prop de 10.000 persones més van desembarcar en 72 hores. D'aquests, 2.500 encara es troben a l'illa esperant permís per poder ser traslladats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquesta és una illa que sempre ha acollit amb els braços oberts, però hem arribat a un punt de no retorn en què ens hem vist desbordats per la naturalesa dramàtica d'aquest fenomen", va denunciar l'alcalde Filippo Mannino, que dimecres va declarar l'estat d'emergència a l'illa per demanar ajuda al govern central, que lidera la primera ministra Giorgia Meloni. Dos dies més tard, la líder de Germans d'Itàlia va anunciar la creació de nous Centres d'Identificació i Expulsió i va exigir a la Unió Europea la posada en marxa d'una missió que bloquegi els vaixells de migrants abans que surtin dels ports africans. "Proposarem una modificació del període d'internament als centres de detenció per a la repatriació dels que entren il·legalment a Itàlia, límit que s'elevarà al màxim permès per la legislació europea, és a dir, 18 mesos", va anunciar Meloni, coneguda pel seu discurs radical i xenòfob, en un vídeo en què va reclamar més solidaritat als socis europeus per fer front al fenomen migratori.

Des de l'inici del seu mandat fa gairebé un any, el govern italià ha concentrat els seus esforços en intentar arribar a acords amb els països d'origen i trànsit, especialment amb Tunísia, però la seva estratègia no sembla donar resultats. Des de començaments d'any, van arribar a les costes italianes prop de 124.000 immigrants, gairebé el doble dels 65.517 que hi van arribar en el mateix període de l'any anterior i el triple que el 2021, segons dades del ministeri de l'Interior transalpí.

La gestió de l'emergència migratòria comença a dividir la coalició de govern, formada per Germans d'Itàlia, la Lliga de Matteo Salvini i Forza Italia, el partit fundat pel difunt Silvio Berlusconi. Salvini, que a més de vicepresident del govern és ministre d'Infraestructures, ha definit aquesta setmana l'arribada d'immigrants com "un acte de guerra" i ha proposat una via italiana per fer front a l'emergència al marge de la UE perquè, segons ha declarat, "a Europa no li importa el que passi a Lampedusa". Tot i això, de moment, Meloni no sembla disposada a obrir una crisi amb Brussel·les.

Aquest diumenge, la primera ministra italiana visitarà Lampedusa amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Però els ànims estan encesos a l'illa, que aquests dies compta amb més migrants que residents als seus carrers.

"Això no és acollir"

“Estem cansats, això no és acollir”, va denunciar el vicealcalde de Lampedusa, Attilio Lucia, elegit per la Lliga de Salvini, que ha encapçalat una manifestació aquest dissabte per evitar que aquest petit paradís al mig del mar Mediterrani, que viu del turisme i de la pesca, es converteixi en un camp de refugiats a cel obert. “Lampedusa no és això: Lampedusa ha estat sempre acollidora, però ja n'hi ha prou”, es va lamentar una veïna, que es negava a aixecar-se de la calçada per impedir el pas de diversos camions de la Protecció Civil amb material per atendre els immigrants.

“No hi ha solucions fàcils, però l'obstinació amb què els últims anys s'han seguit polítiques basades en la força ens ha portat a un atzucac”, va denunciar Marco Bertotto, director de programes de Metges Sense Fronteres (MSF) al país transalpí. "Itàlia no és un país assetjat, sinó principalment un país de trànsit incapaç de gestionar aquest flux de persones".

Un tunisià saltant del bot a l'arribar a Lampedusa en una imatge d'arxiu.

Tot i que la situació ha millorat després de la recol·locació de més de 6.000 persones les últimes hores, el panorama és crític i les cues d'immigrants a la recerca de menjar es repeteixen pràcticament a cada cantonada: a la porta de l'Església de Sant Gerlando, a la Via Roma, la principal artèria de la ciutat.

Rosario Valastro, president de la Creu Roja italiana, que gestiona l'únic centre de primera acollida de Lampedusa, va assegurar que “continuen garantint les necessitats bàsiques” d'aquestes persones, malgrat que les seves instal·lacions tenen una capacitat per a 400. Els 130 treballadors i voluntaris de l'organització es troben “extenuats però operatius” després de donar el dia anterior 5.000 àpats als immigrants, que van arribar a ser uns 7.000 dimecres. “Però, per a nosaltres, les persones estan abans que qualsevol altra cosa”.

stats