França

L'última commemoració del Dia D amb veterans

200 exsoldats americans, britànics i canadencs, la majoria que superen els 100 anys, participen en els actes de Normandia

3 min

Caen (Normandia)Un dels veterans que va viure en primera persona el Desembarcament de Normandia fa 80 anys, el nord-americà Robert Persichitti, ha mort quan viatjava en vaixell cap a França per participar en els actes de commemoració del Dia D. Persichitti tenia 102 anys i patia problemes cardíacs, però la seva família ha explicat que no volia renunciar a ser avui a Normandia. Uns 200 exsoldats americans, britànics i canadencs han viatjat a França per recordar el dia que va canviar la història d'Europa. Cada vegada en són menys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La commemoració del 80è aniversari del Desembarcament d'aquest dijous serà, probablement, l'últim gran acte del Dia D que compta amb protagonistes directes de la gran operació militar aliada que suposaria l'inici de la fi de la Segona Guerra Mundial. Els més joves tenen avui 97 o 98 anys, però la majoria superen els 100. D'aquí a 10 anys és molt possible que les cerimònies es facin sense veterans. Quan es va produir l'operació militar a la costa francesa era el 1944 i ells eren els soldats més joves, tenien entre 18 i vint-i-pocs anys. "Encara avui ho puc visualitzar tot", ha explicat un dels veterans.

Potser perquè la d'aquest dijous és l'última commemoració amb els protagonistes, la seva presència ha estat molt emotiva. Normandia tanca una etapa i aquest dijous França els ha agraït que alliberessin Europa de l'Alemanya nazi. "Van travessar un oceà per salvar un continent que no era el seu. Ho van fer perquè també era la seva causa", ha destacat el president de la República, Emmanuel Macron.

Aplaudiments

Són les tres de la tarda a la platja d'Omaha, la zona on les tropes aliades van patir més baixes. La cerimònia internacional començarà d'aquí a una estona i van arribant, entre aplaudiments del públic, els veterans. Molts arriben en cadira de rodes i arraulits en una manta blava que l'organització els ha facilitat per combatre la fresca que fa aquest dijous a Normandia. El sol surt tímidament, però el termòmetre no pujarà dels 17 graus.

Un dels veterans saluda els caps d'estat i de govern presents. Quan arriba a l'alçada del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, vestit amb el seu habitual outfit de guerra, el veterà se li apropa a fer un petó i li diu: "ets el salvador del poble". Al matí, a la cerimònia americana, el personal sanitari ha hagut d'atendre alguns veterans.

Veterans condecorats

Quan comença l'acte, alguns s'emocionen escoltant l'Himne de l'alegria interpretat per una coral de nens francesos que porten la bandera de tots els països que van participar en el desembarcament. O escoltant el veterà americà Ed Berthold llegint una carta que va escriure l'endemà del Desembarcament, el 7 de juny del 1944. El president Macron condecora tres veterans amb la Legió d'Honor francesa. La mirada dels exsoldats, plena d'orgull i tendresa, omple d'aplaudiments la platja. "Tots som fills del Desembarcament", afirma Macron. El president, després del seu discurs, saluda un a un els veterans. "Aquí, aquests homes ho van desafiar tot per alliberar la nostra terra, la nostra nació", recorda. Un cor de l'armada francesa canta la Marsellesa per tancar l'acte.

Els 80 anys del Dia D també han suposat el retorn a Normandia de l'actor Tom Hanks i el director Steven Spielberg 26 anys després de rodar un dels films més coneguts que narra el Desembarcament, Salvem al soldat Ryan (1998). Hanks i Spielberg han participat aquest dijous a la cerimònia franco-americana que s'ha fet al cementiri de Colleville-sur-Mer, un dels escenaris de la pel·lícula. Tots dos ja van ser a França pels 60 anys del Desembarcament i aquest any hi han volgut tornar a participar. Aquest dijous, 300 sales de cinema a França han projectat el film bèl·lic.

stats