L'OTAN para els peus a Zelenski i refreda el seu "pla de la victòria"

Rutte evita valorar la petició d'Ucraïna de rebre una invitació immediata per formar part de l'Aliança Atlàntica

El president d'Ucraïna, Volodymyr Zelenskiy, i el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, a la seu de l'Aliança a Brussel·les, Bèlgica, el 17 d'octubre de 2024.
17/10/2024
3 min

BarcelonaLa Unió Europea i l'OTAN gairebé sempre han donat suport incondicional a Ucraïna davant de la invasió de Rússia, però aquest dijous Volodímir Zelenski ha vist com els seus aliats occidentals li paraven els peus. El president ucraïnès ha demanat rebre una invitació immediata per entrar a l'Aliança Atlàntica, però el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Mark Rutte, ha evitat valorar la petició. "Ara mateix no tinc resposta al quan [s'adherirà]", ha dit el dirigent neerlandès en la trobada de ministres de Defensa dels socis atlàntics que s'ha fet a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zelenski ha aclarit que el seu país no pretén entrar a l'OTAN mentre estigui en guerra i, de fet, els tractats de l'Aliança Atlàntica no permeten acceptar l'entrada a un país en conflicte armat. Tot i això, en el marc de la presentació del seu "pla de la victòria", el president ucraïnès ha afirmat que rebre aquesta invitació seria "decisiu" per vèncer el règim de Vladímir Putin, sobretot perquè donaria una bona dosi d'ànims al poble ucraïnès i encara deixaria les coses més clares a Moscou. "Rússia s'ha aprofitat de la incertesa geopolítica provocada per la no pertinença d'Ucraïna a l'OTAN", ha dit el president d'Ucraïna.

Fa temps que Zelenski pressiona perquè l'Aliança Atlàntica vagi un pas més enllà i li doni encara més garanties i, una vegada acabada la guerra, convidarà el seu país a formar part de l'entitat militar més gran del món. Tot i això, Rutte de moment no es mou ni una coma del que ja s'ha acordat en les anteriors cimeres de l'Aliança Atlàntica sobre aquest assumpte. "El camí d'Ucraïna a l'OTAN és irreversible", s'ha limitat repetir el dirigent neerlandès.

L'Aliança Atlàntica ho veu com una línia vermella. Fonts diplomàtiques constaten que una invitació immediata podria contravenir els tractats de l'OTAN i suposaria una implicació directa de l'entitat militar a la guerra contra Rússia. A Zelenski, però, aquest argument no el convenç gens. "No significa passar una línia vermella. ¿I, passar una línia vermella amb qui, amb un assassí?", ha dit referint-se a Putin i traient ferro a una potencial invitació.

Zelenski i Rutte a la roda de premsa d'aquest dijous a la cimera de l'OTAN a Brussel·les.

De fet, Zelenski ha assegurat que hi ha 10.000 soldats de l'exèrcit nord-coreà preparats per unir-se a les tropes del règim rus i ha advertit de l'ajuda que rep Rússia en matèria de drons per part de l'Iran. "És el primer pas per a la guerra mundial", ha alertat el president ucraïnès en una roda de premsa a la cimera de la UE en la qual, a diferència de les anteriors ocasions, no ha sigut acompanyat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ni el president del Consell Europeu, Charles Michel.

El líder ucraïnès també ha ofert les seves tropes per substituir les que els Estats Units tenen escampades per Europa una vegada s'acabi la guerra. "Tindrem centenars de milers de soldats amb experiència en combat modern i equipats", ha remarcat Zelenski, que ha insistit que perquè tot això sigui possible "primer Ucraïna ha de guanyar la guerra".

El gran préstec de la UE a Ucraïna

El president ucraïnès ha tornat a demanar als líders de la Unió Europea, que també s'han reunit aquest dijous a Brussel·les, que accelerin l'aprovació del préstec de 35.000 milions d'euros que han promès a Ucraïna. I, de fet, la Comissió Europea ja ha donat la seva llum verda i el Parlament Europeu previsiblement hi votarà favorablement dimarts que ve. Ara bé, encara no s'ha tramitat al Consell de la Unió Europea —l'organisme que representa els estats membres— i l'entrebanc és el de sempre: l'Hongria de Viktor Orbán.

Aquest finançament que la Unió Europea pretén entregar a Ucraïna es vol avalar amb els beneficis que el bloc europeu ha extret dels fons russos que té bloquejats com a sanció. Tanmateix, aquesta iniciativa requereix que s'aprovi per unanimitat i Budapest ho veta. Davant d'aquesta situació, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va assegurar en l'últim Consell que la Unió Europea acabaria trobant la manera d'entregar el préstec a curt termini malgrat la negativa d'Orbán.

stats