L'atac rus a Ucraïna

Biden promet enviar míssils Patriot a Ucraïna en un enèrgic discurs a la cimera de l'OTAN

L'Aliança celebra el 75è aniversari amb el suport militar a Kíiv per contenir Rússia com la principal prioritat

Washington / Brussel·lesL'OTAN s'ha retrobat al lloc on va néixer ara fa 75 anys: l'Auditori Mellon de Washington. Va ser aquí on els 12 països fundadors van signar el tractat de l'Aliança Atlàntica per mantenir a ratlla l'avanç de la Unió Soviètica. Llavors va ser el bloqueig de Berlín el que va donar peu a la seva creació; ara ha estat la invasió de les tropes russes sobre Ucraïna el que ha revifat una Aliança que abans del 2022 estava en declivi. "Putin vol subjugar Ucraïna i la seva democràcia. I sabem que no s'aturarà a Ucraïna", ha dit el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha anunciat l'enviament de sistemes de defensa antiaeris Patriot a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La "històrica donació" compta amb cinc sistemes de defensa antiaeris, inclosos quatre Patriot, i és una acció conjunta dels Estats Units, Alemanya, Països Baixos, Romania i Itàlia. Biden ho va anunciar dimarts a la tarda (hora local) durant l'acte de commemoració dels 75 anys de l'Aliança. El paquet dona resposta a una de les principals demandes d'Ucraïna i permetrà als homes de Volodímir Zelenski defensar-se d'atacs com el d'aquest dilluns a Kíiv, on els míssils russos van impactar contra un hospital infantil i van deixar almenys 41 morts.

Cargando
No hay anuncios

Al matí, durant el fòrum de defensa celebrat paral·lelament a la cimera, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també havia anunciat que l'Aliança havia fet una compra de míssils antiaeris Stinger valorada en gairebé 700 milions de dòlars. Stoltenberg serà rellevat per l'holandès Mark Rutte a l'octubre. Garantir el suport militar a Ucraïna és el principal objectiu de la cimera, on també s'espera que s'aprovi un pla de suport militar per valor d'uns 40.000 milions d'euros i la creació d'un nou comandament militar a Alemanya per coordinar l'entrenament i l'equipament de les tropes ucraïneses.

Cargando
No hay anuncios

En el pla més simbòlic, els aliats volen anar més enllà de la "invitació" que van fer l'any passat a Ucraïna perquè s'adhereixi a l'OTAN i hi inclouran la paraula "irreversible". Això sí, sempre que compleixi almenys amb una condició elemental: no estar en guerra. Dit d'una altra manera: a la pràctica, el llenguatge no canvia la realitat ni accelerarà l'adhesió d'Ucraïna.

Una OTAN "més forta que mai"

Biden ha defensat que l'OTAN és "més forta que mai" i ha tret pit dels progressos en despesa per part dels països membres durant el seu lideratge al capdavant dels Estats Units. "L'any que vaig ser elegit president hi havia nou aliats de l'OTAN que estaven gastant el 2% del seu PIB en defensa. Aquest any seran 23 els que assoliran el 2%", ha defensat Biden.

Cargando
No hay anuncios

La menció no és gratuïta: és una clara contestació a les crítiques de Trump, que sempre s'ha queixat que els Estats Units aporten massa diners a l'Aliança en comparació amb els socis europeus. Recentment, el republicà va apujar el to dient que "animaria" Putin a atacar els aliats de l'OTAN que no contribueixin prou en defensa. Tan sols quatre mesos abans de les eleccions presidencials, Trump lidera les enquestes amb un ampli marge de diferència respecte a Biden.

Els temors per part dels socis europeus davant una possible reelecció del republicà han fet que aquesta cimera no només estigui pensada per plantar cara a Putin, sinó també per bastir una OTAN a prova de Trump. Malgrat les esquerdes que puguin representar Trump i els seguidors en matèria de política exterior, Biden ha recordat als aliats que "una aclaparadora majoria bipartidista d'americans entenen que l'OTAN ens protegeix a tots. El fet que el Partit Demòcrata i el Republicà estiguin aquí presents n'és una altra mostra".

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de vigilar Trump de cua d'ull, aquest dimarts (i els pròxims dies) totes les mirades estaven posades sobre Joe Biden. Enmig de la crisi desfermada per la seva desastrosa intervenció en el debat de la CNN contra Trump, Biden va convidar tots els nord-americans a seguir de prop la cimera de l'OTAN perquè comprovessin que els tartamudejos van ser només "una mala nit". Biden s'aferra a la candidatura i ja ha dit en diverses ocasions que, si no és mitjançant intervenció divina, no pensa fer un pas al costat. L'obstinació del president a continuar en la cursa electoral és un autèntic maldecap per a molts demòcrates, que veuen a les enquestes com disminueixen les possibilitats de reeditar un altre mandat a la Casa Blanca si ell és el candidat.

Les altres amenaces per a l'Aliança que ha assenyalat Biden han estat l'Iran, Corea del Nord i la Xina. Potències que, segons Biden, volen "que l'OTAN falli". Entre els líders i socis que assistien a la celebració hi havia el primer ministre hongarès, l'ultradretà Viktor Orbán, que just abans d'anar a Washington s'ha entrevistat amb Putin a Moscou i amb Xi Jinping a Pequín. Una imatge que les mateixes fonts atlàntiques descriuen com a "xocant", sobretot tenint en compte que Hongria és un aliat atlàntic. Tot i això, el viatge de l'ultradretà a Rússia no va sorprendre gaire a ningú i entra en la línia del que ha estat fent des que va començar la guerra: bloquejar o retardar, en la mesura del que ha pogut, totes les iniciatives de l'Aliança per Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios