L'atac rus a Ucraïna
Europa15/07/2022

L'OSCE torna a documentar "patrons" de crims de guerra a Ucraïna

Assassinats, segrestos, violacions, deportacions massives i tortures, alguns dels delictes identificats

ARA
i ARA

BarcelonaUn nou informe de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa ha identificat “proves creïbles [de] patrons d’actes violents repetidament documentats" durant la guerra d'Ucraïna que "poden ser qualificats de crims de guerra". Entre altres, per exemple, la descoberta de cambres de tortura en un campament d’estiu a Butxa, una de les ciutats satèl·lits de Kíiv on després de la retirada de les tropes invasores a finals de març van començar a sortir a la llum les atrocitats comeses per l’exèrcit de Putin.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’anàlisi, publicat aquest dijous, també destaca “incompliments greus” del dret internacional humanitari i de la Convenció de Ginebra a Irpín, una altra de les urbs properes a la capital ucraïnesa, i que va patir els embats de la primera ofensiva i posterior ocupació. “Assassinats, segrestos, violacions i deportacions massives de civils són alguns dels delictes que s'hi han identificat”. Es tracta, asseguren els redactors de l’informe, “d’un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil”.

Cargando
No hay anuncios

La missió de l'OSCE sosté igualment que 1,3 milions de ciutadans ucraïnesos han sigut deportats contra la seva voluntat a Rússia i també assegura que hi ha proves que “desenes de milers de civils” han estat detinguts en els anomenats centresdefiltració abans de ser transportats a zones controlades per Rússia a l'est d'Ucraïna.

Segona documentació

El nou informe s’afegeix al que es va publicar a l’abril, que va destacar troballes similars i "proves creïbles" que suggerien violacions de "fins i tot els drets fonamentals" més elementals. En conjunt, doncs, els dos textos presenten “l'evidència més completa fins ara dels abusos de Rússia i de les violacions del dret internacional humanitari" que Moscou ha dut a terme a Ucraïna, en paraules del portaveu del departament d'Estat dels Estats Units, Ned Price. Les violacions inclouen maltractaments als presoners de guerra, assassinats deliberats de civils, atacs deliberats contra civils i béns civils, incloses escoles, hospitals o béns culturals, o l'incompliment dels principis de distinció, proporcionalitat i precaucions.

Cargando
No hay anuncios

La segona anàlisi cobreix el període entre l'1 d'abril i el 25 de juny. S’hi documenta l'existència d'una "sèrie de cambres de tortura separades per murs de formigó" descobertes en un campament d'estiu a Butxa. Una de les habitacions semblava que s'utilitzava per a execucions sumaríssimes, segons es desprenia dels forats de bala de les parets.

En una altra sala els experts van concloure que hi havia proves d’indicis de tortura, com ara waterboarding, la tècnica d’ofec de la persona submergint-li el cap sobta l’aigua. Hi van aparèixer cinc cadàvers "coberts de cremades i laceracions". Encara una altra de les descobertes a Butxa va identificar 18 cossos d'homes, dones i nens en un soterrani. "A alguns se'ls va tallar les orelles, mentre que a altres se'ls van treure les dents".

Cargando
No hay anuncios

L'ús de civils ucraïnesos com a escuts humans o la deportació de fins a 2.000 nens són altres de les barbaritats documentades arran de la guerra de Putin. L'OSCE també testimonia que els informes de dones i nenes violades i abusades sexualment per les forces russes "són abundants", especialment als territoris recentment ocupats. Un cas especialment atroç destaca una denúncia de la comissària de Drets Humans, Liudmila Leontivna Denissova, que ha explicat que 25 noies d'entre 14 i 24 anys van ser tancades en un soterrani a Butxa i violades en grup. Nou es van quedar embarassades, segons l'informe.