L'Eurocambra vol reduir les portes giratòries per prevenir un altre Qatargate
Metsola presenta catorze mesures als grups parlamentaris per augmentar el control sobre els eurodiputats
Brussel·lesLa presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha presentat avui catorze propostes als diferents grups parlamentaris per prevenir un altre Qatargate. Una de les reformes més destacades és la de dificultar les portes giratòries: els exeurodiputats no podran anar a treballar per a una empresa o ONG ni fer lobi al Parlament Europeu just després d'abandonar el seu escó.
El temps entre el moment que deixen de ser representants i quan ja poden treballar en un grup de pressió anirà vinculat als anys que porten a l'Eurocambra. Per cada curs, un mes més. És a dir, si un diputat completa dues legislatures, que en total són deu anys, haurà de trigar com a mínim deu mesos a fitxar per un lobi. Pel que fa a la Comissió Europea, els comissaris no poden fer de lobistes fins dos anys després de plegar del càrrec i en el cas del president, tres.
El document al qual ha tingut accés l'ARA que han discutit aquest dijous els partits polítics també es posa d'objectiu vigilar de més a prop els membres de la cambra i exigir-los més transparència en les seves feines. Entre altres mesures, Metsola planteja que sigui obligatori que tots els diputats, assistents i treballadors hagin d'informar de les reunions relacionades amb les qüestions sobre les quals legislen. Actualment, només es demana als presidents de les comissions parlamentàries i als encarregats de redactar i negociar les legislacions que s'acaben votant al ple de l'Eurocambra.
Els lobis s'hauran de registrar
A més, les organitzacions que vulguin fer lobi membres de la cambra s'hauran d'apuntar en un registre de transparència i hauran d'informar públicament de les reunions que mantenen amb membres del Parlament Europeu. Per comprovar aquesta mena de dades, l'Eurocambra hi destinarà personal especialitzat. En la mateixa línia, es preveu la creació d'un portal on "els ciutadans puguin disposar de manera clara de la informació" respecte als regals que reben els treballadors parlamentaris, si han estat sancionats per no complir amb el codi de conducta de la cambra, quins viatges fan o quines trobades tenen programades.
També quedaran prohibits els anomenats grups d'amistat amb països tercers, com el de Qatar, del qual era membre l'eurodiputat conservador José Ramon Bauzá. En aquest sentit, s'obligarà els eurodiputats a informar de quines altres feines o ingressos reben a part del Parlament Europeu mentre són parlamentaris per, sobretot, garantir que no suposen un conflicte d'interessos.
De fet, aquest reguitzell de propostes arriba després que el Parlament Europeu aprovés suspendre tots els dossiers legislatius de la cambra comunitària que estiguin relacionats amb Qatar i impedir que els "representants dels interessos qatarians" tinguin accés a la institució fins que la justícia no aclareixi els fets del Qatargate. També es van anul·lar tots els viatges oficials de l'Eurocambra al país del Golf.
La presidència del Parlament Europeu també vol acabar amb l'accés lliure a la institució del qual gaudien els antics membres. Se'ls retiraran les acreditacions anuals i n'hauran d'obtenir de diàries. D'aquesta manera quedarà registrat cada vegada que vulguin accedir-hi i s'evitarà que els exeurodiputats, com el cervell de la trama del Qatargate, el socialdemòcrata italià Pier Antonio Panzeri, puguin entrar i sortir de l'Eurocambra, i reunir-se amb qui vulguin, sense cap mena d'impediment ni control.
El document posa, a més, sobre la taula altres mesures més generals, com ara fer més estricte el codi de conducta, oferir formació als treballadors de la cambra sobre les normatives internes o reforçar la cooperació amb les autoritats judicials i policials dels estats membres.