L'Eurocambra reconeix la lluita del poble ucraïnès amb el premi Sàkharov
La Unió Europea reitera el seu suport a Kíiv i diu que no es rendirà davant l'agressió russa
Brussel·lesEl Parlament Europeu ha decidit atorgar el premi Sàkharov, que la cambra lliura cada any en reconeixement de la defensa dels drets humans, al poble ucraïnès per la seva lluita contra Rússia, i ha destacat el paper de lideratge del seu president, Volodímir Zelenski. "Aquest premi és per a tots els ucraïnesos que lluiten sobre el terreny, els que s’han vist obligats a fugir, els que han perdut familiars i amics, els que s’aixequen i lluiten pel que creuen. Sé que el poble valent d’Ucraïna no es rendirà i nosaltres tampoc", ha destacat la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, en el ple que s’ha celebrat aquest dimecres a la tarda. “El món ha vist els ucraïnesos defensant heroicament el seu país, la llibertat, les cases i les famílies. Però també han posat en risc la seva vida per Europa per salvaguardar els valors en què creiem tots: llibertat, democràcia i l'estat de dret. No hi ha ningú que mereixi més aquest premi”, ha afegit.
Encara no se sap si el mateix Zelenski o algun líder electe o de la societat civil ucraïnesa anirà a rebre el premi en persona en la tradicional cerimònia que es fa a l’últim ple del Parlament Europeu a Estrasburg el 14 de desembre. En tot cas, la candidatura del poble ucraïnès, encapçalada pels seus líders electes i de la societat civil, era la principal favorita i ha comptat amb el suport dels europarlamentaris populars, els socialdemòcrates, els liberals i els conservadors.
D’aquesta manera, igual que el 2021, en què es va premiar Alexei Navalni, la Unió Europea ha volgut reforçar el seu suport simbòlic a Ucraïna i la seva oposició al president rus, Vladímir Putin. En aquest sentit, Metsola ha subratllat que la guerra està suposant un "cost enorme per al poble ucraïnès", que lluita per preservar la seva "sobirania i independència, l’estat de dret i els valors europeus davant d’un règim despietat" que vol dividir la Unió Europea i "debilitar la democràcia".
Així, ha superat la resta de candidatures finalistes: la de Julian Assange, l’activista que ha filtrat a mitjans de comunicació d’arreu documents sobre crims de guerra i violacions dels drets humans, i la de la Comissió de la Veritat a Colòmbia, que té com a objectiu aclarir els fets sobre les violacions dels drets humans durant el conflicte intern del país i defensar a les seves víctimes.
Creat el 1988, el premi Sàkharov a la llibertat de consciència és el més gran concedit per les institucions europees. Deu el nom a Andrei Sakhàrov, que va fabricar la primera bomba d'hidrogen per a l'URSS. Posteriorment, conscient dels riscos que la seva feina tenia per a la humanitat, es va dedicar a conscienciar sobre els perills que suposava la carrera nuclear de la Guerra Freda. Es va convertir en dissident i activista pels drets humans. Això li va valer el premi Nobel de la pau el 1975.