L'escàndol de les apostes sobre el dia de les eleccions enfonsa encara més la campanya de Sunak

La Comissió del Joc investiga quatre persones de l'entorn més immediat del 'premier' per possible utilització d'informació privilegiada

2 min
Rishi Sunak, aquest migdia a la granja Swan, de Treuddyn, al País de Gal·les, en un més dels actes electorals.

LondresEn plena pugna per a les eleccions del 4 de juliol, el Partit Conservador britànic s'ha quedat sense director de campanya. El responsable, Tony Lee, ha resultat esquitxat per un potencial escàndol que afecta directament el primer ministre, Rishi Sunak, ja que qüestiona la seva determinació a l'hora de combatre la corrupció. Oficialment, Lee s'ha pres una "excedència" mentre no s'aclareixen els fets. A Rishi Sunak, i a tot el Partit Conservador, la campanya se li està fent eterna. I encara falten tretze dies per a la jornada electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Almenys quatre persones de l'entorn més immediat del premier estan sent investigades per la Comissió del Joc per possible ús d'informació privilegiada per apostar sobre el dia de les eleccions. La setmana passada, el seu secretari parlamentari, el diputat Craig Williams, va admetre com "un error de judici" haver apostat cent lliures sobre la celebració de les eleccions al juliol, jugada amb la qual va obtenir un benefici de 500 lliures.

I aquest dijous la BBC informava que una altra candidata tory, Laura Sanders, i el seu marit, l'esmentat director de campanya, també eren investigats pel mateix motiu. Al mateix temps, es coneixia que un dels escortes que Scotland Yard destina al servei de seguretat del primer ministre també ha sigut suspès de feina per les mateixes raons.

L'eslògan de campanya de Sunak, "Stop the boats" –Aturem les pasteres, en referència a les que arriben a les illes a través del canal de la Mànega–, s'ha convertit en el joc de paraules Stop the bets (Atureu les apostes) amb què l'oposició ataca per terra, mar i aire l'inquilí de Downing Street.

Tant és així que l'acte que Sunak tenia aquest divendres al migdia per presentar el programa conservador a Gal·les s'ha convertit en un continu bombardeig de preguntes sobre per què no ha expulsat del partit almenys els dos candidats davant de les més que creixents sospites sobre la legitimitat de les seves apostes. Sunak, com va fer dijous al vespre en un programa de televisió de la BBC, s'ha limitat a dir que està "molt enfadat" i que espera que "quan acabi la investigació [si els implicats en són responsables], s'enfrontin a la llei".

Plou sobre mullat

El que també posa en dubte que la data de les eleccions fos un secret ben guardat és que el dia abans que Sunak les anunciés, el 21 de maig, es va produir una inusual quantitat d'apostes al fet que les eleccions serien al juliol. D'acord amb l'anàlisi de les dades proporcionades per les cases d'apostes, en aquesta data es van jugar més de 2.700 lliures en molt poques hores, incloses algunes d'individuals de més de 400. De les 6.027 lliures que s'havien apostat a una data del juliol, els cinc dies previs a l'anunci se'n van jugar 3.594, 2.742 més que just el dia anterior.

Tot plegat no ajuda gens els tories, que viuen sota l'amenaça d'una desfeta electoral sense precedents –els laboristes els treuen més de vint punts, de mitjana–. El mateix premier corre el risc de perdre el seu escó, i si això passés, seria el primer ministre en exercici que no aconseguir revalidar el seient als Comuns. L'escàndol de les apostes és l'última gota que cau sobre un got que vessa pràcticament des del dia en què Sunak va anunciar la convocatòria. Ho va fer mullant-se sota una intensa pluja sense que ningú dels seus col·laboradors hagués pensat cobrir-lo amb un paraigua.

stats