L'auge de l'extrema dreta dispara el racisme desacomplexat a França
ONGs i mitjans de comunicació adverteixen d'un augment de les agressions xenòfobes físiques i verbals
ParísLes imatges d'una dona negra insultada pels seus veïns, un matrimoni blanc d'una seixantena d'anys i simpatitzants del Reagrupament Nacional (RN), el partit d'extrema dreta de Le Pen, han estat visualitzades per gairebé 12 milions de persones a X (ex-Twitter). "Marxa! Som a casa nostra! Això és França i a França fem el que volem. No m'interesses gens, així que ves-te'n a la caseta del gos", li etziba la dona. "Mira quines coses més repugnants porta als cabells", li diu al marit, en referència a les trenes que porta la víctima dels insults racistes, la Divine, que és auxiliar d'infermeria i fa trenta anys que viu a França.
Els fets van passar al juny a Montargis (el Centre-Vall del Loira) i van ser enregistrats per les càmeres de France 2, la televisió pública francesa, que les ha emès en un reportatge del programa Envoyé spécial que es va gravar al municipi durant la campanya electoral de les legislatives. La Divine explica que la parella ha posat cartells electorals de Le Pen i Bardella a la façana que dona a casa seva i que els insults han augmentat en les últimes setmanes. Denuncia que sovint li fan crits de mico. "És com si les eleccions haguessin alliberat el discurs. És una autorització, una porta oberta a dir als immigrants que no són benvinguts, que no són a casa seva i que se'ls ha de fer fora", afirma la Divine.
Des de la victòria històrica de Marine Le Pen a les eleccions europees del 9 de juny, les actituds i les agressions físiques i verbals xenòfobes a França s'estan disparant, segons denuncien ONGs i mitjans de comunicació.
El racisme desacomplexat és cada vegada un fenomen més present al carrer i a les xarxes socials: segons Mediapart, des del 9 de juny, es produeix més d'una agressió racista al dia. "Els resultats electorals reforcen certs votants en aquest tema i provoquen un sentiment d'omnipotència, entusiasme i victòria", afirma el sociòleg expert en extrema dreta Emmanuel Casajus en una entrevista al setmanari L'Express. Segons Casajus, "és un cercle viciós: el vot de l'RN augmenta perquè hi ha un alliberament de discursos racistes i identitaris en l'espai públic, mediàtic i polític, que s'alimenta de les teories difoses per l'extrema dreta arreu del territori".
Cançó racista viral
Davant la polèmica generada pel reportatge de France 2, la líder de l'RN, Marine Le Pen, considera que l'expressió ves-te'n a la caseta del gos, com si la dona fos un animal, no és racista. "Això els hi podria dir jo mateixa als meus amics", va respondre en una entrevista quan li van preguntar per l'incident.
L'altre líder d'extrema dreta a França, Eric Zemmour, tampoc considera racista una cançó que s'ha tornat viral a les xarxes socials. Està generada per intel·ligència artificial i inspirada en els crits d'un immigrant algerià que, quan va ser expulsat de França el 2017, cridava agònicament i en un francès mal conjugat "Je ne partira pas!" ("no me n'anirà", en català).
La imatge de l'home cridant i suplicant és dura de veure, però l'extrema dreta i diferents influencers consideren que pot ser motiu de mofa racista. La cançó ha estat difosa per diferents comptes afins a la ultradreta, com la de Mila, una jove blanca i rossa amb més de 74.000 seguidors a X que el 2020 va patir durs atacs a les xarxes socials per haver criticat l'islam. En un vídeo publicat pel seu compte, Mila balla sensualment mentre canta la cançó sense complexos.
"Sí, sí, tu marxaràs, més aviat del que creus. Ja t'hem donat prou [...]. Marxaràs amb la Fàtima. Per a tu s'han acabat les ajudes socials […]. Quan guanyi Bardella, tornaràs a casa teva, et posaràs la teva gel·laba, podràs resar tot el dia", diu la lletra. Zemmour també ha publicat un vídeo movent-se –amb poca gràcia– i rient al ritme de la mateixa cançó. "L'he trobat divertida, per això l'he difós", assegurava el líder de Reconquesta. Altres francesos van imitar Zemmour i Mila a TikTok i alguns dels vídeos es van fer virals. La xarxa social va acabar per eliminar els dos més vistos, però encara continuen actius desenes de vídeos amb la cançó. La plataforma d'Elon Musk, en canvi, no l'ha vetat i es limita a advertir que "és possible que aquesta publicació infringeixi les normes d'ús d'X sobre conductes que inciten a l'odi".
Fora de les xarxes, també es multiplica la xenofòbia. Pocs dies abans de la segona volta de les legislatives, Le Média TV ha difós unes declaracions de la responsable d'una empresa de neteja de París en què critica que els seus treballadors –d'origen africà– facin vaga i es manifestin. La patrona de l'empresa, visiblement enfadada per la manifestació –va tenir lloc aquest dimarts– assegura al micròfon de la cadena que no tenen dret a fer vaga i acaba dient: "Soc blanca. Amb tots aquests negres, vostè creu que no tinc por?" En cap imatge es veu els treballadors intimidant la dona. "La popularitat de l'RN, fins i tot si no arriba al poder, desacomplexa el racisme", apunta el sociòleg Michel Wieviorka, en una entrevista a Le Nouvel Observateur.
Festa nazi
Tots els actes xenòfobs que hi ha hagut en les últimes setmanes a França no caben en una sola crònica, però només per posar un altre exemple: a finals de juny l'alcalde de Rouen va haver de prohibir una festa racista que s'havia de celebrar en un bar associatiu, on la clientela habitual és d'extrema dreta, convocada amb l'eslògan nazi "Ausländer Raus" ("fora els estrangers", en català). "El clic que hem vist des de les eleccions pel que fa a la violència racista és el resultat de molts anys de matraca amb el discurs identitari", apunta Casajus a L'Express.
El racisme desacomplexat no és un fenomen nou a França, tot i que en les últimes setmanes s'ha disparat. L'auge i l'aparició de nous partits d'extrema dreta, com la Reconquesta d'Eric Zemmour, ha normalitzat i blanquejat la xenofòbia. Fa pocs mesos, quan es va filtrar que la cantant francesa d'origen malià Aya Nakamura era un dels noms que sonaven per actuar a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de París interpretant una cançó d'Édith Piaf, l'extrema dreta va posar el crit al cel. Marine Le Pen va dir que això seria "humiliar el poble francès" i Zemmour ho va qualificar de "cop polític i ideològic" del president Macron. Segons els dirigents d'extrema dreta, Nakamura –que canta en francès, sovint amb expressions utilitzades pels joves– "no canta en francès".