Itàlia

L'alemany que s'ha convertit en l'esperança de Meloni per arrabassar l'alcaldia de Florència

Eike Schmidt, exdirector de la Galeria dels Uffizi, s'enfronta a la candidata progressista a la segona volta de les municipals

Eike Schmidt en una imatge d'arxiu
3 min

RomaAquest diumenge i dilluns, els ciutadans de Florència estan cridats a les urnes per a la segona volta de les eleccions a l'alcaldia de la ciutat, que enfrontarà els dos candidats més votats, la progressista Sara Funaro, que va obtenir el 43% de les paperetes, i Eike Schmidt, l'exdirector de la Galeria dels Uffizi, que es va quedar amb prop del 33% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A principis d'abril, després de mesos d'especulacions, l'exdirector d'una de les pinacoteques més importants del món va anunciar la seva candidatura a les files de Germans d'Itàlia, el partit de la primera ministra, Giorgia Meloni. “Avui, 6 d'abril del 2024, no només celebrem l'aniversari de Rafael, també és una bella jornada de primavera en què revelo la meva candidatura”, va dir Eike Schmidt en una conferència de premsa, confirmant els rumors.

L'historiador, nascut a Friburg, que es defineix a ell mateix com a demòcrata i antifeixista, va dir que concorreria a les eleccions com a candidat independent, però va sol·licitar el suport de la coalició de dretes –Germans d'Itàlia, Lliga i Força Itàlia– que governa el país, que no va trigar a respondre-li amb els braços oberts. “Schmidt com a alcalde de Florència suposaria la consagració de la noció de ciutadà europeu”, va celebrar el ministre de Cultura, Gennaro Sangiulià.

Bastió de l'esquerra

La candidatura de Schmidt és una oportunitat d'or per a Meloni d'arrabassar el poder a l'esquerra en una de les últimes regions vermelles d'Itàlia, i també l'únic candidat que tenen els conservadors amb opcions reals de guanyar a les urnes, segons els analistes. La Toscana era fins no fa gaire un dels bastions de l'esquerra, però en els últims anys ciutats com Pisa o Siena han passat a mans de la dreta. Totes menys Florència, la capital.

La cursa cap al Palazzo Vecchio, seu de l'ajuntament florentí, va arrencar a l'abril, encara que l'historiador alemany nacionalitzat italià fa temps que es deixa estimar pels conservadors. Sobretot des que es va convertir en flagell de l'actual alcalde, el socialdemòcrata Dario Nardella, antic braç dret de l'ex primer ministre Matteo Renzi, també originari de la Toscana.

Una imatge de la Galeria dels Uffizi

Eike Schmidt, el primer estranger a dirigir la Galeria dels Uffizi, gaudeix d'una gran popularitat entre els florentins. Expert en escultura de 55 anys, el seu nomenament com a director del museu, que acull obres mestres de Leonardo, Caravaggio i Botticelli, va suposar un autèntic terratrèmol per a una ciutat noble molt aferrada a les tradicions. Durant els seus vuit anys al capdavant de la Galeria, l'historiador alemany va impulsar una revolució que va permetre augmentar les visites i el prestigi de la pinacoteca, al mateix temps que va fer arrufar les celles als més puristes, entre ells, Cecilie Hollberg, la seva homòloga a la Galeria de l'Acadèmia, que acull el David de Miquel Àngel.

L'escàndol de la 'influencer'

Va ser ell qui va decidir incloure un modern sistema basat en un algoritme per reduir les cues o impulsar la presència del museu a les xarxes socials, fet que ha convertit la pinacoteca en una protagonista més de la vida cultural de la ciutat. Una de les seves iniciatives més polèmiques va ser autoritzar una sessió fotogràfica al museu amb la influencer i empresària Chiara Ferragni per a la portada de la revista Vogue. La indignació va créixer encara més quan les xarxes socials de la pinacoteca van qualificar la jove com “una mena de divinitat contemporània de l'era social”, comparant-la amb la Venus de Botticelli. Però Schmidt no va demanar disculpes, al contrari: unes setmanes més tard va anunciar que les visites havien augmentat gairebé un 30% gràcies a l'efecte Ferragni.

La seva relació amb la política local tampoc no ha estat fàcil. Una de les primeres mesures que va prendre quan va ser nomenat director el 2015 va ser instal·lar uns altaveus en què intentava dissuadir els turistes de comprar entrades als revenedors que intenten fer negoci als voltants del museu. Va ser multat amb 295 euros per fer publicitat a la via pública sense autorització i va anar personalment a pagar-la de la seva butxaca a l'ajuntament. Tampoc no perd l'ocasió d'acusar l'administració de no fer prou per frenar el vandalisme al carrer, la massificació turística o d'haver conduït la ciutat a una “degradació sense precedents”.

El 2023 va expirar el seu segon mandat al capdavant de la Galeria dels Uffizi i va ser traslladat a la direcció del Museu de Capodimonte de Nàpols, del qual ha demanat una excedència per centrar-se en la campanya electoral. El seu principal rival a les urnes serà Sara Funaro, regidora de Benestar de l'alcalde sortint, el socialdemòcrata Dario Nardella, que ha acusat Schmidt de no haver sortit mai del centre històric de la ciutat. “Coneix els barris i la perifèria de Florència com jo conec Lapònia –va ironitzar–, però serà un gran desafiament”.

stats