Europa
Internacional / Europa03/06/2023

L'aigua de la Fontana di Trevi, negra: Itàlia apunta als activistes que ataquen obres d'art

El país transalpí, dividit, és on aquest moviment de denúncia contra la crisi climàtica ha pres més força

RomaL'estiu passat, dos membres del moviment ambientalista Última Generació van enganxar, amb pega, les seves mans a la base de l'escultura del Laocoont, a l'interior dels Museus Vaticans. El propòsit? Llançar un crit desesperat d'alarma davant l'emergència climàtica. Els serveis de seguretat van evacuar la sala ràpidament, però llavors la foto del Guido i l'Ester –els dos activistes– ja havia fet la volta al món. Tots dos s'enfronten ara a una multa de 3.000 euros i fins a tres anys de presó en el primer judici contra activistes climàtics que se celebra al Vaticà.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“És una repressió injustificada. Són manifestacions no-violentes que no causen danys permanents a les obres d'art. Estan mirant el dit que assenyala el meteorit que està a punt de caure'ns a sobre”, lamentava Ester Goffi, estudiant veneciana de 26 anys, a la sortida de la primera audiència al Tribunal de la Santa Seu, on s'asseu al banc dels acusats amb Guido Viero, de 62 anys. Tots dos són membres d'Última Generació, el grup d'ecologistes que protesta a Itàlia contra la passivitat davant el canvi climàtic i l'ús de combustibles fòssils, principal causa de l'escalfament global. No són els únics.

Cargando
No hay anuncios

Des de principis d'any, més d'un centenar d'activistes climàtics han estat denunciats al país transalpí a causa d'aquest tipus de protestes pacífiques, que han tingut diversos objectius: només a Roma, hi ha hagut casos a la Fontana della Barcaccia, a la Fontana dei Quattro Fiumi o contra la façana del Senat. Accions virals contra el patrimoni artístic, que han convertit Itàlia en l'epicentre de la polèmica estratègia duta a terme per algunes organitzacions mediambientals per denunciar la inacció dels governs.

L'última va tenir com a escenari la mítica Fontana di Trevi de Roma, on un grup de nou activistes en va tenyir de negre l'aigua en abocar un líquid fet de carbó vegetal. “El nostre futur és tan negre com aquesta aigua. Sense aigua no hi ha vida i amb l'augment de la temperatura estem exposats a la sequera, d'una banda, i a les inundacions, de l'altra”, van denunciar.

Cargando
No hay anuncios

Fang i altres contrastos

En el mateix moment en què els activistes s'introduïen a la Fontana de Trevi, a menys de 400 quilòmetres de distància de Roma, centenars de veïns i voluntaris de tot Itàlia –incloent-hi alguns membres d'Última Generació- retiraven el fang dels carrers després de les pluges torrencials que uns dies abans van devastar la regió de l'Emília-Romagna i que van deixar 14 morts i on hi va haver més de 20.000 evacuats.

Cargando
No hay anuncios

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va abandonar la cimera del G7 a Hiroshima per visitar les zones afectades per les inundacions i aprovar un paquet d'ajudes per valor de 2.000 euros, però al govern hi ha qui encara es resisteix a relacionar aquest tipus d'esdeveniments extrems amb el canvi climàtic, com afirmen la majoria dels experts. “No és cert que el que ha passat sigui una cosa que no hem vist en dècades. El canvi climàtic no és un dogma”, va sentenciar Lucio Malan, senador de Germans d'Itàlia, el partit d'ultradreta que lidera Meloni.

Els activistes han passat a ser un maldecap per a l'equip de Meloni. Fa poc i, en un intent de frenar les protestes, el govern va començar la tramitació al Senat d'una nova llei impulsada pel ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, que augmenta les sancions per als que ataquin el patrimoni artístic amb multes de fins a 60.000 euros i penes de presó que podran arribar als cinc anys.

Cargando
No hay anuncios

Però el cert és que les accions d'Última Generació han dividit l'opinió pública. Laura Renzi, coordinadora d'Amnistia Internacional, considera que és “necessari” posar fi a la “criminalització” dels activistes que protesten de manera pacífica. "La societat civil demana justícia i llibertat", assegura. No obstant això, no són pocs els qui lamenten que aquest tipus de protestes acaben repercutint en la butxaca dels italians. En aquest sentit, l'alcalde de Roma, Roberto Gualtieri, de l'esquerra del Partit Democràtic, va reconèixer que lluitar contra el canvi climàtic és “legítim i fins i tot necessari”, però va recordar que per recuperar l'aigua de la Fontana de Trevi va caldre buidar 300.000 litres d'aigua. "Es tracta d'una contradicció evident".

Cargando
No hay anuncios

Un altre alcalde, el de Florència, va deixar al març una escena ben icònica. Dos activistes estaven pintant la façana de l'emblemàtic Palacio Vecchio i Dario Nardella, juntament amb membres del seu equip, els van enxampar. "Què collons esteu fent?", els va dir mentre els apartava de la façana, datada del segle XIV. Els joves van ser detinguts i, immediatament després, funcionaris de l'Ajuntament van començar a netejar les pintades. L'alcalde també va pujar en una bastida per esborrar, amb un petit raspall, les restes de pintura. Després va escriure a Twitter: "L'atac a l'art, a la cultura i a la bellesa, que romanen impotents davant la violència i que es conserven pel bé de la humanitat, mai poden justificar la lluita per una causa, ni tan sols la més honorable".