Europa
Europa15/07/2022

Itàlia s'aboca a les eleccions anticipades

Dimecres vinent el primer ministre, Mario Draghi, es podria sotmetre a una qüestió de confiança

RomaItàlia es prepara per a una llarga batalla política. La dimissió presentada aquest dijous pel primer ministre, Mario Draghi, i el rebuig del president de la República, Sergio Mattarella, a acceptar-la, ha obert un període d'inestabilitat al país que podria concloure amb l'avançament a la tardor de les eleccions generals, en principi previstes per a l'any vinent.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'enèsima crisi política italiana es veia venir des de fa setmanes, però tot s'ha precipitat en unes poques hores. El primer ministre italià no va acceptar l'ultimàtum del Moviment 5 Estrelles (M5E), soci clau de la coalició governamental, que no va participar en un vot de confiança en relació amb un important decret econòmic. Mostrava així la seva disconformitat amb la política financera de l'executiu de què forma part.

Cargando
No hay anuncios

El problema, però, no és aritmètic. L'executiu compta amb prou suports per continuar governant, però la posició de l'M5E va obrir un dilema polític i el primer ministre Draghi va reaccionar presentant la seva renúncia. "La majoria d'unitat nacional que ha sostingut aquest govern des de la seva creació ja no existeix i s'ha acabat el pacte de confiança que en sostenia l'acció", va dir aquest dijous l'encara primer ministre en el moment d'anunciar la dimissió.

Cargando
No hay anuncios

Matarella guanya temps

Però l'economista i exdirector del Banc Central Europeu, a qui el president Mattarella va encarregar assumir les regnes de l'executiu el febrer del 2021 després que una altra crisi sepultés el segon govern liderat per Giuseppe Conte, actual líder del M5E, no esperava que el cap de l'estat rebutgés la seva renúncia.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de Mattarella de convidar Draghi a presentar-se davant del Parlament abans d'acceptar-l'hi –va precisar el Palau del Quirinal en una nota– "és un deure democràtic i de transparència cap al país". Però també, asseguren els analistes, una manera de guanyar temps per evitar les eleccions anticipades en un moment de fortes turbulències econòmiques.

Dimecres que ve serà el dia clau. Mario Draghi es presentarà davant de la cambra per comunicar la seva dimissió. Però la seva presència encara alimenta les esperances dels que esperen que el primer ministre faci marxa enrere, principalment els socialdemòcrates del Partit Democràtic (PD) i Matteo Renzi, líder d'Itàlia Viva, que ha llançat una petició en línia perquè l'economista segueixi al poder fins al 2023: “Estem treballant per a un Draghi bis”.

Cargando
No hay anuncios

Salvini i Berlusconi mouen fitxa

Un treball potser inútil perquè la coalició conservadora ja no dissimula la intenció de treure les urnes abans d'hora. La Lliga de Matteo Salvini i la Força Itàlia de Silvio Berlusconi, les dues formacions del centredreta que també es troben integrades al govern Draghi –el tercer aliat de la coalició, Germans d'Itàlia, de Giorgia Meloni, és a l'oposició– han emès un comunicat conjunt en què condemnen la “irresponsabilitat” del M5E però sense definir una posició concreta. D'això, però, pel seu compte, se'n va encarregar el dia anterior Salvini, que va llançar un crida per tornar “la paraula als italians”.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, res no està clar, com de costum a la política italiana, perquè la visita de Mario Draghi al Parlament podria ser per verificar amb un vot de confiança si compta o no amb prou suports per continuar governant; una opció que tampoc ningú no descarta perquè la dimissió del cap de govern no va anar acompanyada de l'epítet “irrevocable”. En aquest cas, l'economista podria seguir al capdavant de l'executiu fins a les pròximes eleccions amb la mateixa majoria parlamentària, sempre que el M5E decidís finalment fer marxa enrere en el pols al primer ministre o sense els grillini. Una opció, aquesta última, que sembla difícil, ja que Draghi ha subratllat repetides vegades que no governaria sense el partit fundat pel còmic Beppe Grillo, malgrat que la sortida de la coalició no impedia la seva continuïtat.

Manca de majories sòlides

En cas que Draghi estigui decidit a acabar la seva experiència política, Mattarella podria dissoldre les cambres i convocar eleccions d'aquí aproximadament dos mesos o bé proposar un nou govern d'unitat nacional dirigit per un altre tècnic –totes les travesses apunten a l'actual ministre d'Economia i mà dreta de Draghi, Daniele Franco–, una opció poc probable en aquest moment per les seves dificultats per aplegar una majoria parlamentària sòlida.

Cargando
No hay anuncios

"Crec que en aquest moment seria molt important la continuïtat del govern", ha dit el líder del PD, Enrico Letta. La crisi oberta pel M5E també passarà factura als socialdemòcrates, ja que ha posat en un gran risc el projecte, encara embrionari, d'una aliança entre les dues forces polítiques, amb què aspiraven a desafiar el centredreta en els pròxims comicis, per als quals tots els sondejos preveuen una victòria sense discussió dels conservadors.

La pilota està ara en mans del M5E, dividit entre seguir donant suport al govern Draghi o donar per trencada definitivament l'experiència de govern retirant els seus ministres de l'executiu. Una decisió, aquesta, que Giuseppe Conte podria traslladar a les bases del partit en els dies que venen.