Itàlia pateix la pitjor sequera en 70 anys
La baixada dràstica del cabal del riu Po pot tenir conseqüències catastròfiques per als cultius i provocar pèrdues milmilionàries
RomaEl Zimbello, una barcassa de gairebé 50 metres, solia transportar fusta durant la Segona Guerra Mundial pel riu Po, el més llarg d'Itàlia, amb més de 650 quilòmetres des del seu naixement als Alps fins a la seva desembocadura al mar Adriàtic. El 1943 es va enfonsar després de patir un naufragi del qual només quedava un record llunyà a les cròniques de l'època. Però fa uns dies, les restes de l'embarcació van ressorgir a la llera gairebé seca del riu, oferint una imatge apocalíptica dels estralls que la sequera està deixant al país transalpí.
Itàlia viu la seva pitjor sequera en 70 anys. L'escassetat de precipitacions acumulades i les altes temperatures han provocat una carestia d'aigua històrica, que amenaça amb arrasar l'agricultura i posar en risc el subministrament d'aigua potable a les grans ciutats i a les centrals hidroelèctriques que produeixen energia. El riu Po, que rega aproximadament un terç de tots els cultius del país, està al seu nivell més baix des de fa gairebé un segle. En alguns punts concrets, el cabal s'ha reduït fins a un 80% respecte a la mitjana, i a més baixa amb tan poca pressió que no pot impedir que entri a la llera l'aigua salada del mar, cosa que podria tenir conseqüències catastròfiques per a les terres de cultiu i provocar pèrdues de fins a 1.000 milions d'euros.
Les regions de la Llombardia, el Piemont, el Vèneto i l'Emília-Romanya són les més afectades, tot i que les conseqüències de la sequera severa s'estan començant a patir ja al centre del país. Els efectes són visibles fins i tot des de l'espai, segons ha mostrat l'Agència Espacial Europea (ESA) a través d'unes imatges captades recentment sobre la vall del Po.
La situació és tan crítica que s'espera que el govern declari l'estat d'emergència, segons va avançar en una entrevista el cap de la Protecció Civil italiana, Fabrizio Curcio, que va explicar que a Itàlia s'ha registrat fins a un 50% menys d'aigua de pluja aquest any respecte a la mitjana dels anys anteriors i fins a un 70% menys de neu. "En algunes zones no s'exclou que el racionament derivi en talls d'aigua també durant el dia", va advertir Curcio, que tem que les altes temperatures i l'absència de precipitacions facilitin la multiplicació d'incendis.
Restriccions d'aigua
Iniciatives per evitar el malbaratament d'aigua ja s'estan posant en pràctica en algunes localitats del centre i el nord del país, les zones més afectades. A la ciutat de Castenaso, un municipi d'uns 15.000 habitants a la província de Bolonya, les autoritats locals han prohibit fer més d'un rentat de cabells a les perruqueries per tal d'estalviar aigua. "Tenim una desena de perruqueries. Si multipliquem l'aigua utilitzada per a cada client, estem parlant de milers de litres cada dia", va explicar l'alcalde, Carlo Gubellini. "Per una aixeta oberta corre una mitjana d'uns 13 litres al minut. Si es fan dos rentats es perden més de 20 litres. En la situació actual no ens ho podem permetre", va argumentar. Gubellini ha prohibit, a més, fer servir aigua potable per regar les plantes o rentar el cotxe. Aquells que no complexin la normativa antisequera seran castigats amb multes d'entre 25 i 500 euros.
En altres localitats italianes s'han aprovat normatives similars. A Milà, l'ajuntament ha tancat el subministrament de totes les fonts públiques, unes 70 repartides per tota la ciutat, i ha prohibit omplir piscines o regar jardins privats. "Una crisi hídrica d'aquesta magnitud no s'havia verificat mai abans", va reconèixer el president de la Llombardia, Attilio Fontana. A Roma, la manca de precipitacions és evident observant el cabal del riu Tíber, que ha baixat sis centímetres en només tres dies. El nivell actual se situa a un metre i dotze centímetres, mentre que hauria d'estar entre 4,5 i 5,5 metres.
El ministre d'Agricultura, Stefano Pauanelli, ha demanat a les regions que evitin "una guerra de l'aigua" i ha proposat la convocatòria d'una taula de diàleg per coordinar les mesures que cal adoptar. "Hem de pensar que no es tracta d'una emergència d'aquest any i hem de preparar-nos per resoldre estructuralment" la crisi hídrica.
A la manca de pluges s'uneixen les altes temperatures registrades des de fa setmanes. L'onada de calor que assota tot Itàlia i que continuarà els pròxims dies, amb pics de fins a 45 graus a Sicília i Sardenya, està agreujant els problemes derivats de la sequera i ha obligat el ministeri de Salut a activar l'estat d'"alerta roja" per calor en 22 ciutats del país.