Una Itàlia dividida acomiada Silvio Berlusconi

Milà, la ciutat on l'exmandatari va construir un imperi econòmic, celebra el funeral d'estat, al qual acudeixen tots els líders polítics italians

Una gran multitud de gent es reuneix a l'exterior de la catedral de Milà pel funeral d'estat de l'ex primer ministre i magnat dels mitjans italià Silvio Berlusconi
3 min

Milà“Berlusconi? Qui és Berlusconi?”, preguntava en anglès una turista despistada a la plaça del Duomo de Milà, on aquest dimecres s'ha celebrat un funeral d'estat per acomiadar el polític i empresari, mort dilluns als 86 anys. “Berlusconi, yes. The president”, responia una policia local en un anglès macarrònic. Tot i que Silvio Berlusconi ja no era president del govern (ho va ser fins en quatre ocasions); ni de l'AC Milan (el club de futbol amb què va conquistar 29 títols en 31 anys); ni tampoc de cap de les empreses amb què va amassar una fortuna i la gestió de la qual va cedir als seus fills per presentar-se a les eleccions per primera vegada el 1994, per a molts italians seguia sent el Presidente.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Més de 40 processos en contra i seguia allà. Era el president d'Itàlia. L'únic”, deia sense poder contenir les llàgrimes el Luigi, un home de 45 anys que s'havia escapat de l'oficina per “mostrar els seus respectes” al Cavaliere. Al costat, el Luca i el Nicholas, de 19 i 18 anys, feien que sí amb el cap. “Forma part de la nostra vida perquè sempre hi ha estat. Era una figura gairebé paternal. A més, som del Milan”, confessava entre rialles el primer, que assegurava haver votat per primera vegada l'any passat, però no a Força Itàlia –el partit de Berlusconi–, sinó a la Lliga de Matteo Salvini, soci de Berlusconi en la coalició de dretes que governa el país.

A Milà, la seva ciutat natal, on va construir un imperi econòmic i va exercir el seu poder i influència durant dècades, milers de persones s'han concentrat a l'esplanada de la catedral, on s'ha celebrat el funeral d'estat. A la cerimònia hi han assistit les principals autoritats del país, entre elles, el president de la República, Sergio Mattarella, i la primera ministra, Giorgia Meloni, així com representants del món de l'espectacle, l'esport i la televisió. També hi han estat presents l'excap del govern Mario Draghi; el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, al funeral d'estat de Silvio Berlusconi.
El president italià, Sergio Mattarella, al funeral d'estat de Silvio Berlusconi.

El seguici fúnebre ha sortit de la seva mansió a Arcore, on ha estat vetllat en privat per la seva família i col·laboradors més propers, i ha arribat al cap d'una hora a la catedral, on ha estat rebut amb un silenci respectuós, trencat només pels aplaudiments dels seus simpatitzants, que han començat a corejar el seu nom. “Soc aquí perquè ha donat molt a Itàlia, encara que com qualsevol home també tenia els seus defectes. El problema és que la justícia el va convertir en un objectiu polític”, lamentava la Veronica, una enginyera de 29 anys, que feia un petó a la bandera de l'AC Milan mentre mirava fixament la pantalla que s'ha instal·lat davant del temple.

A l'interior del temple, les càmeres recollien les expressions de tristesa dels seus cinc fills i la seva última nòvia, Marta Fascina, que ha mostrat una inusual complicitat amb la primogènita del magnat, Marina Berlusconi. Just darrere d'ells s'han assegut els seus nets i la seva segona exdona, Veronica Lario, amb qui va mantenir una guerra pel divorci que va durar anys.

“Quan un home és polític, busca guanyar. Té partidaris i opositors. Alguns ho porten a dalt de tot, altres no ho suporten”, ha dit en la seva homilia l'arquebisbe de Milà, Mario Delpini, que ha sabut interpretar millor que ningú la bretxa que la desaparició del magnat ha obert a la societat italiana, dividida entre els que defensen el seu llegat polític i empresarial per sobre de les seves vicissituds personals, i els que no li perdonen que portés el país al nivell més baix de la seva reputació internacional durant els últims anys al capdavant del govern italià.

Dol nacional

El protocol preveu el funeral d'estat per a un exministre, però el dol nacional proclamat per al dia de les exèquies és inèdit. Una decisió polèmica que ha provocat les crítiques de part de l'oposició, que s'ha mostrat dividida. Mentre la secretària del Partit Democràtic, Elly Schlein, ha estat una de les primeres a arribar a la catedral, l'exprimer ministre Giuseppe Conte, líder del Moviment Cinc Estrelles, no ha participat en la cerimònia “per respectar la història del Moviment, però també la de Berlusconi com a antagonista polític, traient qualsevol vel hipòcrita”. Tampoc hi han sigut l'exprimer ministre progressista Massimo D'Alema, enemic històric del Cavaliere, ni Pier Luigi Bersani, exsecretari del PD.

“Gràcies, Silvio. No t'oblidarem”, ha escrit Meloni a les xarxes socials acompanyant un vídeo que repassava alguns moments de la vida de Berlusconi. Les seves restes mortals seran incinerades i reposaran per sempre al mausoleu que va fer construir a la seva mansió.

stats