Els iots i jets dels milmilionaris contaminen més en una setmana que l'1% més pobre en tota la vida
Oxfam assenyala que uns pocs milmilionaris estan "accelerant" el canvi climàtic i demana fer-los pagar les conseqüències que assumeix tota la població
BarcelonaLa desigualtat també es fa evident amb l'empremta de carboni. Els rics contaminen molt més que els pobres, i la diferència és abismal. Els iots i els jets privats dels més adinerats del planeta emeten més pol·lució de carboni en una setmana que l'1% de la població mundial amb menys diners durant tota la seva vida, segons indica un estudi publicat aquest dilluns per l'ONG Oxfam.
En aquest sentit, l'informe titulat La desigualtat de carboni mata assegura que els superrics estan accelerant el canvi climàtic, cosa que té greus conseqüències per al global de la població. I recorda que "els països i les comunitats més pobres són els que pateixen les conseqüències més greus del canvi climàtic, tot i que són els que han contribuït menys a provocar aquesta crisi".
L'estudi també assenyala que els més adinerats agafen uns 140 vols de mitjana a l'any i es passen unes 267 hores volant. Així, emeten molt més carboni del que, per exemple, emetria el ciutadà europeu mitjà en 112 anys. Pel que fa als iots, els ultrarics emeten en dotze mesos tant de carboni com el que emetria la classe mitjana europea en 585 anys.
Ara bé, aquestes dades no són el pitjor. Oxfam assenyala que la contaminació de les inversions de les 50 persones més riques del món també és fins a 340 vegades la contaminació que emeten amb els seus iots i jets privats. "A través d'aquestes inversions, els multimilionaris tenen una influència gegant sobre les corporacions més grans del món i ens estan conduint a tots cap al desastre climàtic", diu l'estudi de l'ONG.
En la mateixa línia, l'informe també apunta que prop del 40% de les inversions que fan els més adinerats del planeta són en indústries altament contaminants, com les relatives als combustibles fòssils, la mineria, el transport de mercaderies o la producció de material de construcció. L'equivalència és la següent: les inversions de les 36 persones més riques del planeta contaminen més o menys el mateix en un any que uns 4,5 milions d'europeus.
Davant de totes aquestes xifres, l'editora de l'estudi i investigadora d'Oxfam, Chiara Putaturo, es mostra molt contundent. "Les inversions brutes [dels més rics] i els seus jets i iots privats no només són símbols d'excessos; estan llançant benzina a la desigualtat, a la gana i, fins i tot, a la mort", declara. A més, l'experta de l'ONG demana que "es faci pagar als rics les conseqüències de la seva empremta de carboni, i no als europeus normals i corrents", i aposta per "incrementar les taxes als milmilionaris sobre la seva riquesa o sobre els seus iots i jets privats".
De fet, Oxfam demana per a la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (la COP29 que es celebrarà aquest novembre a Azerbaidjan) que "s'imposi un impost permanent a l'1% més ric del món", especialment pel que fa a les emissions de carboni que emeten amb els seus entreteniments "de luxe". A més, insta a fer pagar als milmilionaris europeus les conseqüències del canvi climàtic que sobretot està afectant el Sud Global i, també pel bé del planeta, a posar fi a les grans diferències socials, perquè el 10% més ric deixi d'acumular més riquesa que el 40% més pobre.