L'atac rus a Ucraïna

Una investigació revela contactes del Kremlin amb Salvini per fer caure el govern italià

L'ombra de Putin irromp a la campanya electoral d'Italià, que tornarà a les urnes el 25 de setembre

RomaL'ombra del president rus, Vladímir Putin, irromp a la campanya electoral a Itàlia, que tornarà a les urnes el 25 de setembre, sis mesos abans del previst. Una investigació periodística ha revelat aquest dijous els presumptes contactes entre el Kremlin i la Lliga de Matteo Salvini amb l'objectiu de desestabilitzar el país en les setmanes prèvies a l'esclat de la crisi política que va escombrar el primer ministre, Mario Draghi.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari La Stampa reconstrueix a través de fonts dels serveis d'intel·ligència italians els contactes entre un alt funcionari de l'ambaixada russa a Roma, Oleg Kostiukov, i l'assessor per a les relacions internacionals de la Lliga, Antonio Capuano, molt pròxim al líder del partit. Aquests contactes van tenir lloc a finals de juny. En una de les converses, el funcionari rus, subdirector de l'oficina política de la legació diplomàtica, hauria preguntat a Capuano si la Lliga tenia intenció de retirar els ministres de la coalició de govern i deixar caure l'executiu. Un escenari que, de fet, es va consumar només un mes després, quan el Moviment 5 Estrelles i la coalició de centredreta van rebutjar donar suport a Draghi en una votació clau al Senat.

Cargando
No hay anuncios

Només unes hores després que el primer ministre italià anunciés la seva dimissió, l'expresident rus Dmitri Medvédev, mà dreta de Vladímir Putin, va publicar a les xarxes socials una foto de Mario Draghi i del també dimissionari premier britànic Boris Johnson acompanyada d'un sibil·lí comentari: “Qui serà el pròxim?”

Tradició d'alineament amb Moscou

La guerra a Ucraïna ha retratat les filies i fòbies dels partits populistes italians, tradicionalment alineats amb Moscou. “Itàlia està a primera fila entre els que adopten i promouen sancions anti-russes. Per a nosaltres ha sigut una sorpresa. Estàvem acostumats a la idea que Itàlia, gràcies a la seva història, sabia distingir entre el blanc i el negre”, va reconèixer abans de la crisi política el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, en una polèmica entrevista emesa en una de les televisions de Silvio Berlusconi.

Cargando
No hay anuncios

Els presumptes contactes entre l'assessor leguista i el funcionari rus també coincideixen en el temps amb el fallit viatge de Matteo Salvini a Moscou per erigir-se com a mediador en el conflicte amb Ucraïna, a l'esquena de Draghi. Una missió diplomàtica –finançada per l'ambaixada russa a Roma– que finalment Salvini va haver d'avortar però que a Itàlia va ser interpretada com una demostració més dels estrets llaços que uneixen el Kremlin amb el partit ultradretà, al qual la Fiscalia de Milà va investigar el 2019 per presumpte finançament irregular per part d'oligarques russos.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que no és la primera vegada que s'especula amb una presumpta responsabilitat del Kremlin en la crisi italiana, les recents revelacions han irromput com un tsunami en plena campanya electoral. I ni tan sols l'explicació del líder de la Lliga, que no ha desmentit que el contacte hagi existit, ha contribuït a calmar les aigües. “He treballat i treballo per la pau i per aturar aquesta maleïda guerra. No crec que Putin estigui darrere de la planta de conversió de residus a Roma”, ha intentat justificar Salvini, al·ludint al projecte de construcció d'una incineradora a la capital que estava inclòs al decret que el Moviment 5 Estrelles es va negar a avalar, cosa que va fer esclatar la crisi a l'executiu. Itàlia "està amb l'OTAN, però també busca tenir bones relacions amb Putin", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Germans d'Itàlia se'n distancia

El líder del Partit Democràtic, Enrico Letta, ha definit com a “inquietant” la informació i ha exigit a Salvini que aclareixi qualsevol dubte respecte a la possible relació de la seva formació partit amb el president rus. “La campanya electoral s'inicia de la pitjor manera. Volem saber si Putin és el responsable de la caiguda del govern Draghi”, ha exigit Letta, que va anunciar que demanarà la intervenció del Comitè Parlamentari per a la Seguretat de la República (Copassir), que controla els serveis d'intel·ligència.

Cargando
No hay anuncios

Una sol·licitud a què s'ha unit el ministre d'Exteriors en funcions, Luigi Di Maio, que ha advertit de la influència russa en l'actual campanya electoral. “Hem d'estar alerta”. I ha afegit: “Salvini ha d'explicar les relacions amb Rússia els mateixos dies en què es feia pagar en rubles un bitllet per a Moscou”.

Cargando
No hay anuncios

Els presumptes contactes amb homes pròxims al president rus podrien passar factura al líder de la Lliga fins i tot dins de la coalició de centredreta amb què es presentarà als comicis. Davant el silenci de Força Itàlia de Silvio Berlusconi, que mai no ha renegat de la seva històrica amistat amb Putin, l'estrebada d'orelles ha arribat des de Germans d'Itàlia. El partit de Giorgia Meloni, que lidera les enquestes, ha intentat posar distàncies amb el seu soci i ha reivindicat la seva política exterior. “Els assumptes internacionals s'han d'aclarir. Germans d'Itàlia està del costat d'Occident, dels nostres aliats, perquè és correcte i útil per a Itàlia”.