La immigració marca l'últim cara a cara entre Merz i Scholz abans de les eleccions
La política migratòria és un dels temes clau que decidirà el vot dels alemanys en les eleccions de diumenge

BerlínLa política migratòria continua sent un dels temes principals que decidirà el vot dels alemanys en les eleccions d'aquest diumenge. També és un tema que continua dividint, i fent xocar, el canceller sortint, el socialdemòcrata Olaf Scholz, i el candidat conservador Friedrich Merz, tal com ha quedat palès la nit d'aquest dimecres en el seu segon i últim duel electoral abans dels comicis.
Scholz i Merz, que surt com a favorit a les enquestes, han intentat convèncer els alemanys indecisos perquè aquest diumenge votin els seus respectius partits, en un debat electoral organitzat pels diaris Welt i Bild. Segons una enquesta realitzada per l'institut de sondejos d'opinió YouGov per a l'agència de notícies alemanya Deutsche Presse-Agentur (dpa), el 13% dels votants estudien encara decidir els pròxims dies qui votarà. El 7% esperarà fins al dia de les eleccions per decantar-se per un o l'altre partit.
Tot i que els socialdemòcrates van tercers als sondejos, per darrere dels conservadors i de l'extrema dreta, Scholz es va mostrar confiat que una victòria de l'SPD encara és possible. D'aquesta manera, el seu partit no només podria estar al capdavant del futur govern de coalició, sinó que s'evitaria que hi hagi “la més mínima col·laboració” entre els conservadors de la CDU-CSU i el partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD), va explicar el canceller.
“No passarà cap miracle en els pròxims quatre dies. El seu mandat com a canceller hauria d'acabar diumenge”, ha reaccionat Merz. Els sondejos vaticinen per a l'SPD de Scholz el pitjor resultat electoral des del 1887.
El canceller sortint ha defensat la política migratòria i econòmica de la coalició semàfor, anomenada així pels colors dels partits que el formaven (socialdemòcrates, liberals i verds), abans que les baralles d'egos i les discrepàncies internes fessin caure el govern i provoquessin la convocatòria d'eleccions anticipades.
Trencar "un tabú"
Scholz ha acusat Merz d'haver trencat durant la campanya electoral “un tabú” a l'aconseguir aprovar al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, un pla de cinc punts per lluitar contra la immigració il·legal, amb l'ajuda dels vots de l'extrema dreta. El candidat conservador ha reiterat que “no hi ha hagut cap col·laboració amb l'AfD i no n'hi haurà”. Merz ha recordat que els últims tres anys, des que Scholz és canceller, l'extrema dreta ha duplicat el suport a les enquestes. El candidat de la CDU-CSU ho ha atribuït a la política de la coalició semàfor que “amb la migració sense resoldre i una política econòmica miserable, ha fet que aquest partit es faci tan fort”.
Scholz, per la seva banda, ha promès que no formaria una coalició amb Alliance Sahra Wagenknecht (BSW) ni amb L'Esquerra per continuar sent canceller. “No m'ho puc ni imaginar. Són partits que, per exemple, volen deixar sola Ucraïna”, ha recordat el canceller sortint.
"En els pròxims quatre anys hem de resoldre dos grans problemes d'aquest país: la migració i l'economia", ha recordat Merz als votants. El candidat de la CDU-CSU ha entomat el mea culpa del seu partit en matèria migratòria. Merz va criticar la política migratòria de l'excanceller conservadora, Angela Merkel, sense anomenar-la, però ha assegurat que el seu partit “ha corregit aquest rumb”. Merkel va obrir les portes entre el 2015 i el 2016 a 1,2 milions de refugiats i sol·licitants d'asil, la majoria sirians, cosa que ha contribuït, segons els experts, a l'alça de l'extrema dreta als sondejos.
Els atemptats recents
Després dels atemptats recents de Múnic i Magdeburg, comesos per immigrants, Merz ha preguntat a Scholz que on han quedat les deportacions “a gran escala” que el canceller va prometre fa més d'un any.
El candidat conservador considera que Scholz hauria d'haver seguit l'exemple del govern socialdemòcrata danès. "Dinamarca ha resolt en gran manera el problema amb una política migratòria molt dura, els populistes de dreta han desaparegut", ha recordat el candidat conservador.
Si avui se celebressin eleccions a Alemanya, els conservadors de la CDU-CSU obtindrien el 29% dels vots; l'extrema dreta, el 21%; el Partit Socialdemòcrata (SPD), el 16%; Els Verds, el 13%; L'Esquerra, el 7%, i l'Aliança Sahra Wagenknecht (BSW), el 5% de suports. Els liberals de l'FDP quedarien fora del Bundestag al no superar el llistó del 5% de vots necessaris per obtenir un escó, segons l'últim sondeig publicat.