Per què Hongria també veta l'entrada de Suècia a l'OTAN?
Budapest retreu la "superioritat moral" i la "manca de respecte" d'Estocolm
BarcelonaTurquia ja no és l'únic aliat de l'OTAN que s'oposa al fet que Suècia s'incorpori a l'aliança militar, Estocolm haurà de superar un altre obstacle: Hongria. Dilluns, el Parlament de Budapest va debatre l'ampliació de l'Aliança Atlàntica, però només va donar llum verda a l'ingrés de Finlàndia. Després de setmanes de rumors, es va confirmar que Hongria, com Turquia, havia decidit abordar els processos dels dos països nòrdics per separat. I aquest dimecres, el govern de Viktor Orbán ha volgut explicar-ne els motius. En resum, retreu a Estocolm una "manca de respecte" cap a Hongria per les crítiques de Suècia, en la línia de Brussel·les, a l'estat de dret al país centreeuropeu.
En un comunicat, el secretari d'Estat de Comunicació Internacional del govern hongarès, Zoltán Kovács, argumenta, en to desafiador, "tres motius pels quals el Parlament hongarès té raó en dubtar sobre l'admissió de Suècia a l'OTAN". La cambra legislativa hongaresa està controlada pel partit d'Orbán, Fidesz, que té una còmoda majoria de dos terços, per la qual cosa l'última paraula la té la formació que lidera el govern. L'executiu hongarès considera que Suècia ha d'abordar "una gran quantitat de greuges" amb Hongria abans que el país pugui ratificar la seva entrada a l'aliança.
El director polític del primer ministre, Balázs Orbán, ja va fer referència fa pocs dies a les reserves d'"alguns parlamentaris" hongaresos pel "continu qüestionament de l'estat de la democràcia a Hongria" manifestat els últims anys per alguns membres del govern suec. "Han continuat insultant els votants hongaresos i els diputats i, a través d'ells, a tot Hongria", va dir Orbán a la ràdio pública. En el comunicat d'aquest dimecres, el govern hongarès insisteix que alguns representants suecs "utilitzen la seva influència política per fer mal als interessos d'Hongria", i cita declaracions, per exemple, de l'actual primer ministre, Ulf Kristersson.
"Hi ha una actitud hostil declarada i oberta que fa anys que dura", afirma Kovács, i ho vincula a "una percebuda superioritat moral (de Suècia) que fa riure". Fa referència a la crema d'una còpia de l'Alcorà per part d'un polític ultradretà a Estocolm, un episodi que va fer enfurismar Turquia i que va afegir llenya al foc en un procés ja enverinat. Kovács critica que certs polítics suecs hagin titllat el govern d'Orbán de xenòfob mentre que el govern suec autoritza accions d'aquest tipus emparant-se en la llibertat d'expressió i "revestint un racisme evident amb la disfressa de la superioritat moral". "El tron de la superioritat moral s'enfonsa", conclou.
Xantatge a la UE
Balázs Orbán va afirmar que els diputats hongaresos estan esperant "garanties" per part de Suècia que no hi haurà més crítiques respecte a les polítiques d'Hongria, però el ministre d'Exteriors suec, Tobias Billström, ha respost que això no passarà. "No hi ha cap acord especial amb Hongria i no pretenem establir-ne cap", ha afirmat Billström, que ha subratllat que "Finlàndia té les mateixes opinions que Suècia pel que fa a les qüestions d'estat de dret". "Suècia i la Unió Europea han estat clars en les seves crítiques pel que fa a l'estat de dret a Hongria, però no veig que això tingui res a veure amb el procés d'entrada a l'OTAN", ha argumentat.
Hi coincideix la politòloga Anamaria Dutceac Segesten, experta en Estudis Europeus a la Universitat de Lund, que considera que Suècia està en una "situació d'ostatge" perquè Hongria vol tenir més accés als fons europeus de cohesió. Brussel·les té congelats 22.000 milions d'euros que corresponen a Budapest fins que Hongria garanteixi que els programes a què pretén destinar els diners respecten els valors i les regles comunitàries pel que fa a independència judicial, lleis educatives, llibertat acadèmica, dret a l'asil i lluita contra la corrupció. "Hongria aprofita que Suècia ocupa la presidència del Consell Europeu per intentar persuadir Suècia, perquè afavoreixi l'accés d'Hongria als fons de cohesió a canvi de la seva ratificació per entrar a l'OTAN", ha argumentat l'analista a la ràdio pública sueca, que també ha subratllat la "connexió" entre Hongria i Turquia.