Hongria rebutja que el 2023 la UE destini ajuts a Ucraïna per valor de 18.000 M€
La Comissió Europea diu que treballarà "amb tots els estats, inclòs Hongria, per garantir" que el crèdit tira endavant
Brussel·lesLa guerra d'Ucraïna, i la proximitat del govern de Viktor Orbán amb el de Vladímir Putin, ha deixat Hongria sola davant de la resta dels Vint-i-set. Aquest dimecres s'ha fet més evident que mai. Budapest ha anunciat que rebutjarà la proposta de la Comissió Europea de donar en forma de crèdit 18.000 milions d'euros a Ucraïna durant tot el 2023, que inclouria els 3.000 milions que la Unió Europea ja li va prometre aquest any, però que encara no ha desemborsat. "Diem que sí al suport a Ucraïna, però ens oposem a un crèdit conjunt", ha assenyalat el ministre de Presidència hongarès, Gergely Gulyás.
Així, Hongria seria l'únic país de la Unió Europea contrari a l'ajut i el vetaria, ja que aquest paquet d'assistència financera ha de comptar amb un suport unànime dels Vint-i-set perquè suposaria noves emissions de deutes avalades pel pressupost comunitari. Preguntat sobre aquesta qüestió en la roda de premsa d'aquest dimecres, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha respost que Brussel·les treballarà "amb tots els estats membres, inclòs Hongria, per garantir" que finalment l'ajut tiri endavant.
L'objectiu de Brussel·les i de la majoria dels estats membres, tal com van pactar els ministres de finances dels Vint-i-set aquest dimarts, és fer efectiu el primer pagament del nou paquet d'ajudes el gener que ve o com abans millor. Ucraïna ja va demanar a Brussel·les que necessitava de forma urgent entre 3.000 i 5.000 milions d'euros només per cobrir les necessitats bàsiques. "Servirà perquè Ucraïna pagui salaris, pensions o repari infraestructures energètiques o habitatges que Rússia ha destruït", ha assenyalat Dombrovskis.
Budapest continua pendent dels 7.500 M€ que Brussel·les li ha congelat
D'altra banda, Hongria està pendent dels 7.500 milions d'euros del fons de recuperació de la Unió Europea que l'executiu comunitari li ha congelat per frau i corrupció generalitzada. Tot i això, la Comissió Europea mai ha volgut vincular (almenys de forma oficial) els diners que ha retingut a Budapest amb la posició d'Orbán respecte a Rússia i la guerra d'Ucraïna. En la mateixa línia, el govern hongarès ha reiterat que una cosa no té res a veure amb l'altra i que mantindria la seva oposició als ajuts econòmics a Kíiv encara que acabi rebent els milions d'euros que estan en joc.
De fet, no és la primera vegada que Hongria ha vetat mesures que la resta dels estats membres volien tirar endavant. Sense anar més lluny, aquest any va bloquejar la imposició d'un tipus mínim del 15% per a les multinacionals a la Unió Europea i, des que ha començat la guerra d'Ucraïna, ha dificultat i demanat canvis a les sancions que els Vint-i-set volien aplicar contra el règim de Vladímir Putin.