"Hem de ser els amos del nostre destí": Europa vol recuperar les regnes davant el retorn de Trump

Els líders europeus aposten per reforçar d'una vegada per totes la seva sobirania econòmica i militar davant la victòria republicana als EUA

Macron i Orbán a l'entrada de la Comunitat Política Europea a Budapest.
07/11/2024
3 min

BudapestLa resposta d'Europa al retorn de Donald Trump a la Casa Blanca és clara: recuperar l'autonomia militar i econòmica, i tornar a tenir veu i vot en l'escena internacional. L'objectiu principal és evitar que unes eleccions estatunidenques, una ofensiva comercial xinesa o una agressió del règim de Vladímir Putin puguin fer tremolar tan fàcilment el continent. La gran majoria de la cinquantena de líders que s'han reunit aquest dijous a Budapest en la Comunitat Política Europea hi coincideixen. "Hem de ser els amos del nostre destí", ha resumit el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un dels que més ha insistit en aquest missatge ha sigut el president francès, Emmanuel Macron, que ha alertat que Europa ha de sortir del sandvitx que li fa la potència estatunidenca i xinesa. "¿Volem viure la història que escriuen les eleccions dels Estats Units, les guerres de Vladímir Putin i les decisions de la Xina; o volem escriure la nostra pròpia història?", s'ha preguntat retòricament Macron.

Amb el mateix to grandiloqüent, el president de la República també ha animat els seus homòlegs europeus a reforçar d'una vegada per totes l'autonomia energètica, comercial i militar per tal de "deixar d'externalitzar la seva seguretat" als Estats Units. I, després de definir Europa com un "herbívor en un món de carnívors", ha apostat per convertir el continent almenys en un "omnívor".

Ara bé, el retorn del magnat novaiorquès enganxa el continent europeu en un context de plena inestabilitat política, cosa que complica precisament la resposta coordinada i decidida que prometen la cinquantena de dirigents europeus que s'han reunit aquest dijous a l'estadi Puskás de Budapest. De fet, el líder de la principal economia europea, l'alemany Olaf Scholz, no ha ni assistit a la trobada.

El govern germànic es va trencar el mateix dia que Trump guanyava els comicis dels EUA i el país s'aboca a unes eleccions anticipades. A aquesta crisi política se li suma a la recessió econòmica que arrossega la principal economia d'Europa des del 2022. En aquest sentit, diversos líders han admès aquest dijous fins a quin punt afecta el continent la situació complicada que passa el país germànic. "Europa necessita una Alemanya forta", ha remarcat el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte.

Tot i això, cal recordar que la situació política i econòmica de França està en un moment similar o més complicat que la d'Alemanya, i el lideratge del president gal a Europa també està en hores baixes. L'executiu apuntalat per Macron governa sense majoria parlamentària i s'ha vist obligat a aplicar unes retallades històriques per reduir el seu dèficit i deute. De fet, el país gal és un dels socis que supera amb més escreix els topalls fiscals que ha acordat la mateixa Unió Europea.

Orbán treu pit de ser l'amfitrió de la cimera

Fonts diplomàtiques admeten que diversos socis de la Comunitat Política Europea temien que la trobada a Budapest acabés sent una "emboscada". És a dir, que Orbán l'utilitzés per penjar-se la medalla de reunir una cinquantena de líders occidentals a la seva capital i aprofités l'altaveu per carregar contra la Unió Europea o, per exemple, celebrar efusivament la victòria de Trump. "Al final, ha evitat la polèmica i no ha fet sentir incòmode ningú", diuen alleugerides les mateixes fonts.

Tot i això, quan en roda de premsa li han preguntat si, tal com havia promès, ha brindat amb xampany amb la resta de líders europeus, Orbán ha ironitzat que, com que aquest dimecres estava a Kirguizstan, on "les tradicions són diferents", finalment va "brindar amb vodka". A més, ha dedicat diversos elogis al magnat novaiorquès i ha dit que s'alegra que arribi al poder gent que, com ell, "defensen el poble davant de les elits". I, fora del context de la cimera, Orbán ha piulat que Trump li ha trucat i que ha assegurat ja tenen "grans plans per al futur".

El líder hongarès també ha tret pit que aquest dijous a Budapest s'hagin discutit qüestions tan "cabdals" per al continent i, malgrat que fa temps que la UE té per objectiu guanyar sobirania, és veritat que la victòria republicana als EUA ha tornat a posar-ho sobre la taula com una prioritat. De fet, la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha recordat la resposta del bloc europeu a la pandèmia i la invasió russa a Ucraïna, que han modificat de mig a mig la UE, i ha instat els socis europeus a tornar a aprofitar el repte que suposa el retorn de Trump per "marcar un nou camí" per al continent. "Europa no pot canviar el món, però sí a ella mateixa per afrontar un món canviant. Hem de deixar enrere la ingenuïtat geopolítica", ha afegit el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis.

Zelenski demana no fer "concessions" a Putin després de la victòria de Trump

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha tornat a felicitar Donald Trump i ha assegurat que vol continuar treballant amb els Estats Units contra la invasió russa. Tanmateix, ha avisat als seus homòlegs europeus –i de retruc al mateix magnat novaiorquès– que els aliats occidentals no "poden fer concessions" davant Vladímir Putin. "Rússia vol el poder global, començant per Ucraïna i acabant per tots els vostres països, tal com va fer sota l'URSS o règims imperials", ha advertit el líder ucraïnès, que ha assistit presencialment a la trobada de Budapest.

stats