Regne Unit

"He vingut a matar la reina": culpable de traïció l'adolescent que volia assassinar Elisabet II

Jaswant Singh Chail serà condemnat el 31 de març en virtut d'una llei que es va aplicar per darrera vegada el 1981

Caputxa i màscara que duia l'adolescent que volia matar la reina d'Anglaterra
03/02/2023
3 min

LondresPer primera vegada des del 1981, aquest divendres un ciutadà britànic ha sigut declarat culpable de traïció pel tribunal penal d'Anglaterra i Gal·les, Old Bailey, amb seu al centre de Londres. Es tracta de Jaswant Singh Chail, de 21 anys, que el dia de Nadal del 2021, quan en tenia 19, va accedir a l'àrea privada del castell de Windsor armat amb un ballesta i amb la cara coberta per una màscara disposat a matar Elisabet II, segons va confessar en el moment de ser detingut. La reina hi vivia, en comptes del Palau de Buckingham, des que la primavera del 2020 s'hi va traslladar arran de l'esclat de la pandèmia de covid-19. Jaswant Singh Chail coneixerà la seva condemna el 31 de març. Mentrestant, està actualment reclòs a l'hospital psiquiàtric d'alta seguretat de Broadmoor, 67 quilòmetres a l'oest de Londres, des d'on ha comparegut davant de la cort per vídeo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després de les vuit del matí del 25 de desembre d'aquell any, un dels vigilants del castell va detectar la presència de l'intrús. L'oficial de seguretat restava a tocar d'una de les portes que conduïa directament als apartaments privats de la monarca. Chail, que en aquell moment estava a l'atur, s'havia pogut enfilar pels murs de Windsor gràcies a una escala de corda de niló. En el moment de ser descobert i interceptat, feia dues hores que era a la zona exclusiva de la família reial.

D'acord amb l'expedient policial de la detenció, al veure'l, l'oficial que el va arrestar va treure la seva pistola Taser i li va preguntar: "Bon dia, el puc ajudar en alguna cosa, company?" Ras i curt, Chail va respondre: "He vingut a matar la reina". L'agent de seguretat el va comminar immediatament que deixés caure a terra la ballesta i que es posés de genolls i amb les mans al cap. El sospitós no es va resistir, va complir les ordres i va tornar a dir: "He vingut a matar la reina d'Anglaterra".

Imatge de la ballesta que duia l'acusat. En el moment en què va ser arrestat la duia carregada.

A més de l'arma amb què suposadament pretenia dur a terme el magnicidi, Chail també duia una nota manuscrita en què es podia llegir: "Sisplau, no em tragueu la roba, les sabates i els guants, les màscares, no vull [que se'm practiqui] una autòpsia, no vull [ser] embalsamat, gràcies i ho sento".

Venjança per una massacre colonial

A més, en un vídeo publicat a Snapchat minuts abans que aconseguís accedir al castell, Chail va dir: "Ho sento, ho sento pel que he fet i pel que faré. Intentaré assassinar Elisabet, cap de la família reial. Això és una venjança per tots els que van morir a la massacre de Jallianwala Bagh del 1919. També és una venjança pels que han estat assassinats, humiliats i discriminats a causa de la seva raça". La massacre de Jallianwala Bagh va tenir lloc quan les tropes britàniques van obrir foc contra milers de persones que s'havien reunit a la ciutat d'Amritsar a l'Índia. Més d'un miler van morir aleshores.

La reina Elisabet II, en una imatge d'arxiu

Segons la llei de traïció del 1842, és un delicte d'aquesta mena agredir la reina o tenir una arma de foc o una arma ofensiva en la seva presència amb la intenció de ferir-la o alarmar-la o provocar una alteració de l'ordre públic.

El 1981 Marcus Sarjeant, un altre ciutadà britànic, va ser empresonat durant cinc anys en virtut d'una altra de les seccions de la llei de traïció després que disparés sis bales de fogueig contra la reina mentre caminava per l'avinguda de The Mall, que uneix el Palau de Buckingham amb Trafalgar Square, durant una desfilada.

Tot i que ha patit moltes alteracions, la llei de traïció que encara és vigent al Regne Unit data del 1351. L'última persona que va ser condemnada a mort en virtut d'aquesta ordenança va ser William Joyce, un nord-americà d'ideologia feixista que va col·laborar amb l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Va ser penjat a la forca, a Londres, el 3 de gener del 1946.

stats