Europa16/05/2022

"La gran substitució", la teoria racista que inspira terroristes

El supremacista blanc que va atemptar a Buffalo la seguia, però va ser a França on es va popularitzar

ParísEl jove supremacista blanc que diumenge va assassinar deu persones en un supermercat d’un barri de Buffalo, a l’estat de Nova York, la majoria persones negres, havia difós a internet un manifest racista de 180 pàgines en què explicava que la matança estava motivada per teories racistes i supremacistes com “la gran substitució”. Payton S. Gendron també feia referències a l’atemptat contra dues mesquites en què van morir 51 persones el 2019 a Christchurch, a Nova Zelanda. En aquella ocasió l’autor dels assassinats, Brenton Tarrant, havia apel·lat al mateix concepte en un altre manifest publicat a la xarxa. 

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La gran substitució” fa referència a una suposada arribada massiva d’immigrants –alguns ho atribueixen a un complot– que provocarà que en pocs anys les poblacions autòctones europees, blanques i catòliques, siguin substituïdes per immigrants d’altres cultures i religions, especialment per musulmans. Segons la teoria, la població europea serà reemplaçada i desplaçada. El concepte el va popularitzar el 2011 l’escriptor francès Renaud Camus, un ultradretà condemnat per provocació a l’odi i a la violència contra persones per la seva religió. Camus, a qui Twitter ha suspès el compte en diferents ocasions, evoca per primera vegada la idea en un llibre publicat el 2010, però l’any següent en publica un que es titula La gran substitució.

Cargando
No hay anuncios

“Un poble està aquí, estable, ocupant el mateix territori des de fa 15 o 20 segles. I de cop i volta, molt ràpidament, en una o dues generacions, un o uns quants pobles diferents el substitueixen, el reemplacen, ja no és ell”, explica Camus. “Un poble, procedent d’immigrants vinguts de l’Àfrica i del Magrib, en substituirà un altre, el dels francesos de soca-rel”, resumeix. Camus ha popularitzat el concepte, però de la idea d’una gran substitució de la població autòctona per nouvinguts ja se n’havia parlat a finals del segle XIX, a l’època de les colonitzacions. Al segle XX a Europa la teoria també havia alimentat l’antisemitisme. Dècades després, l'antisemitisme ha canviat per la islamofòbia. 

Promocionat per l'extrema dreta

La idea, xenòfoba i racista, no se sosté amb cap previsió d’evolució demogràfica. Tot i aquesta evidència, l’extrema dreta populista agita el fantasma d’una invasió migratòria. “La gran substitució” és un concepte que inspira terroristes i que ha estat assumit i promocionat per bona part dels partits d’extrema dreta europeus, des de la ultradreta francesa d’Éric Zemmour i de Marine Le Pen fins a Vox, passant per l’Alternativa per a Alemanya (AfD) o per la Fidesz-Unió Cívica Hongaresa de Viktor Orbán. “Alguns, a Occident, pensen que la immigració aturarà el declivi demogràfic, però no tenen en compte el xoc cultural –sostenia el primer ministre hongarès fa uns mesos–. Un país no és viable si els seus ciutadans no comparteixen els mateixos valors”. 

Cargando
No hay anuncios

A França el principal defensor de la teoria és Éric Zemmour. El líder de Reconquesta rebutja la idea que "la gran substitució" sigui un complot. Zemmour ho veu com un procés demogràfic "que cal aturar" i defensa que cal acabar amb les polítiques de reagrupament familiar, i amb les ajudes socials als estrangers. Marion Maréchal, neboda de Marine Le Pen, i del partit de Zemmour, va arribar a dir que a França els ciutadans d'origen francès serien minoritaris el 2050. "No podem excloure que França esdevingui una república islàmica", va assegurar pocs mesos abans de les eleccions. A la República Txeca, l'expresident del govern Andrej Babis, amic d'Orbán, va assegurar també que "a Irlanda els irlandesos seran minoritaris el 2050, igual que els alemanys". Babis va advertir quan era president que el seu govern no es podia "quedar amb els braços plegats esperant que els autòctons fossin minoritaris".

A Catalunya, també

A Catalunya el concepte no ha tingut tant de ressò com a França o en altres països europeus, però l’economista Ferran Brunet, professor de la UAB i cofundador de Societat Civil Catalana, l’ha inclòs en el seu llibre Economia del separatismo catalán, publicat recentment. A Catalunya "hi ha una substitució importantíssima de la població autòctona per població estrangera", va afirmar Brunet durant la presentació del llibre. “És un tema tabú, és un tema difícil”, lamentava.