El govern populista de Sèrbia arrasa enmig d'acusacions de frau electoral
L'oposició demana repetir els comicis a Belgrad, on assegura que s'han traslladat persones de fora per votar com si fossin de la ciutat
BarcelonaEl partit populista que governa Sèrbia ha estat reelegit en les eleccions legislatives d'aquest diumenge. El Partit Progressista Serbi (SNS) del president Aleksander Vučić ha obtingut el 46,7% dels vots, molt lluny de l'aliança opositora de centreesquerra Sèrbia contra la Violència (SPN), que s'ha quedat amb el 23,5%, segons els resultats oficials, amb un 96% dels vots escrutats.
Tot i això, l'oposició ha llançat acusacions de frau electoral, i la missió d'observadors de l'OSCE ha conclòs que les eleccions han tingut lloc en un "terreny de joc desigual" i que s'han vist afectades per la "competència injusta" del partit governant. En una roda de premsa, el líder de la delegació internacional, Reinhold Lopatka, ha apuntat a "la implicació decisiva del president ha dominat el procés electoral", ja que l'SNS ha utilitzat el seu nom malgrat que no era un dels candidats de la llista, així com a "la parcialitat dels mitjans de comunicació".
L'oposició ja ha anunciat que reclamarà formalment la repetició d'eleccions a la ciutat de Belgrad, on assegura que aquest diumenge es van traslladar organitzadament milers de persones, des d'altres indrets del país, per votar-hi pel partit governamental.
La primera ministra en funcions, Ana Brnabić, ha sortit a celebrar la seva victòria encara amb la meitat de les urnes comptades, i ha dit que espera tenir uns 130 escons a l'assemblea, de 250 membres. També ha rebutjat les acusacions d'irregularitats que han llançat durant la jornada electoral tant els partits de l'oposició com organitzacions observadores. Al costat de Brnabić, el president serbi celebrava també la victòria: "La meva tasca era fer tot el que estigués en el meu poder per assegurar una majoria absoluta", ha dit entre aplaudiments.
L'SNS està al poder des del 2012, i han revalidat la primera posició en les tres eleccions que hi ha hagut en els últims tres anys. Els comicis d'aquest diumenge eren anticipats, i s'hi presentava una coalició centrista que volia desbancar el partit de Vučić i que va néixer després dels dos tirotejos massius del mes de maig, un d'ells en una escola de Belgrad, en els quals van morir un total de 19 persones. Els partits de l'oposició acusaven el govern populista de fomentar una cultura de la violència que havia propiciat els tirotejos, van convocar manifestacions massives contra Vučić i s'han acabat presentant a aquestes eleccions sota la plataforma Aliança Sèrbia contra la Violència.
El Partit Socialista de Sèrbia s'ha quedat al tercer lloc amb el 6,5% dels vots. També han obtingut representació al Parlament la coalició opositora de dretes NADA (5%) i la nova formació, també de dretes, Nosaltres-Veu del Poble (4,7%), així com partits representants de les minories hongaresa, bosniana, croata i albanesa.
Tot i això, la coalició opositora ja ha anunciat que pensa denunciar legalment els resultats electorals (encara preliminars, però força segurs) perquè assegura que hi ha hagut manipulació. "Han portat persones que no viuen a Belgrad en autobusos, furgonetes i cotxes per votar com si fossin ciutadans de Belgrad", ha denunciat el líder de l'oposició Miroslav Aleksić, que afirma que s'han emès fins i tot 40.000 documents d'identitat per a persones que no viuen a la capital. "Utilitzarem tots els mitjans democràtics disponibles contra la manipulació de vots a Belgrad i Sèrbia. El que ha passat avui no pot ser una cosa que puguem acceptar com a resultat d'unes eleccions democràtiques i justes", ha afegit.
Observadors independents del Centre de Recerca, Transparència i Responsabilitat (CRTA) han donat suport a les denúncies de l'oposició i també han expressat una "gran preocupació" per casos de trasllat organitzat de votants il·legals d'altres indrets cap a Belgrad. "En diversos punts de Belgrad es van observar concentracions d'autobusos, furgonetes i cotxes que van traslladar els votants als col·legis electorals de tota la ciutat per votar", ha dit el grup. El CRTA també ha informat de persones no autoritzades en els col·legis electorals i casos en què els votants van rebre diners per votar pel partit de govern.
No obstant això, la primera ministra Brnabić ha assegurat que no hi ha hagut cap irregularitat i que aquestes acusacions eren "mentides que pretenen estendre el pànic".