El govern de Giorgia Meloni fa front al primer test a les urnes
La Llombardia i el Laci celebren eleccions regionals quan la coalició d'ultradreta al poder mostra les primeres fissures
RomaEl govern de Giorgia Meloni se sotmet al primer examen des que la líder del partit ultradretà Germans d'Itàlia es va convertir en la primera dona a encapçalar l’executiu del país transalpí. Gairebé cinc mesos després d'aquells comicis, uns vuit milions d'italians estan cridats a les urnes aquest diumenge i dilluns a dues de les regions més poblades d’Itàlia, la Llombardia i el Laci, que tenen Milà i Roma com a capitals respectives.
A la Llombardia, bastió històric de la Lliga, la dreta aspira a conservar el poder, mentre que al Laci la coalició conservadora espera superar el progressista Partit Demòcrata (PD), que hi governa des del 2013. En els dos casos, els últims sondejos preveuen una clara victòria dels candidats de la coalició de dretes.
L'actual president de la Llombardia, Attilio Fontana, mà dreta de Matteo Salvini, és el favorit davant d'una oposició dividida. La situació és similar al Laci, ja que el candidat de la dreta, Francesco Rocca, compta amb el suport de tota la coalició, mentre que l'oposició, encapçalada pel PD i el Moviment Cinc Estrelles, no ha aconseguit presentar-ne un de consens.
El resultat de les urnes serà també un termòmetre que mesurarà el difícil equilibri intern a la coalició de govern, formada pels Germans d'Itàlia de Meloni juntament amb la Lliga de Matteo Salvini i la formació política de Silvio Berlusconi, Força Itàlia. Segons una enquesta recent, el partit de la primera ministra en solitari arribaria gairebé al 25% a la Llombardia, molt per davant de la Lliga, que es quedaria al voltant del 13%.
Després del sorpasso de Germans d'Itàlia a la Lliga a les legislatives del setembre, Salvini ha aconseguit imposar el seu candidat com a cap de la coalició. Tracta així de recuperar terreny a la industrialitzada Llombardia, principal motor econòmic d'Itàlia, en bona mesura gràcies a la recent aprovació d'un projecte de llei que atorga més poders a les regions. Aquesta és una de les propostes històriques de la vella Lliga Nord d'Umberto Bossi, que ara està enfrontat al seu successor per la transformació del partit des que el Capitano es va convertir en el secretari general.
La lluna de mel encara dura
Tot i la lluna de mel de què gaudeix encara el govern Meloni, que manté un alt nivell de popularitat entre els electors, després del rècord aconseguit en les últimes legislatives amb el 26% de les paperetes, els tres partits de la coalició no han dissimulat les seves divergències les últimes setmanes. La coalició es presentarà amb el president sortint Fontana com a candidat, però el partit de Berlusconi va filtrar que el magnat hauria preferit donar suport una candidata més moderada, com l'exvicepresidenta de Fontana i responsable de Sanitat de la regió de la Llombardia, Letizia Moratti, que s’enfrontarà a les urnes al seu excap com a número 1 del Tercer Pol, la coalició de centre liderada per l'exprimer ministre Matteo Renzi.
Segons mitjans italians, Berlusconi està preocupat per la deriva ultra que està prenent l'executiu de Meloni, i hauria lamentat que l'elecció de Fontana empeny la coalició “massa a la dreta” i l’allunya del centre. “No es guanya sense un centre moderat”, va assegurar el Cavaliere a un col·laborador proper, segons La Repubblica. “Si fos per mi, a la Llombardia votaria Moratti”.
Letizia Moratti no és cap desconeguda. Després d'una llarga carrera com a administradora delegada a diverses empreses i presidenta de la RAI, la televisió pública italiana, va fer el salt a la política com a ministra d'Educació durant el primer govern de Berlusconi. Encara que la seva màxima popularitat la va aconseguir el 2006 quan es va convertir en la primera alcaldessa de Milà, càrrec que va ocupar fins al 2011.
El gener del 2021, Fontana va confiar a Moratti la gestió de la campanya de vacunació a la Llombardia. Amb tot, el mes de setembre passat, després que l'actual president regional descartés fer un pas enrere per cedir-li el testimoni, Moratti va abandonar la vicepresidenta del govern regional. “Vaig ser cridada pel president Fontana en un moment difícil i vaig acceptar per responsabilitat i amor per la meva regió, amb el compromís paral·lel que em passaria el testimoni al final de la legislatura”, va afirmar la vicepresidenta en el moment d'anunciar la candidatura amb el Tercer Pol. Però l'actual president va desmentir categòricament la promesa, alhora que va acusar la seva excol·laboradora de traïció.
L'última batalla pel poder del Pirellone, com es coneix a Milà el gratacel Pirelli que acull la seu del govern regional, es decidirà, doncs, a les urnes.