Escòcia

El govern escocès, en crisi: fa front a dos mocions de censura i és a les mans d'Alex Salmond

El cap de l'executiu, de l'SNP, trenca el pacte amb els Verds i sacseja un independentisme en hores molt baixes

Humza Yousaf, ministre principal d'Escòcia, i líder del Partit Nacional Escocès.
26/04/2024
5 min

LondresSacsejada imprevisible al tauler polític escocès. Catorze mesos després de la dimissió de Nicola Sturgeon com a primera ministra, el seu successor al davant del govern i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Humza Yousaf, farà front la setmana vinent a dues mocions de censura presentades amb vint-i-quatre hores de diferència. La primera, a títol exclusivament personal, la van promoure aquest dijous els conservadors; la segona, contra tot el govern, és iniciativa dels laboristes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos desafiaments, el del cap tory, Douglas Ross, i el del líder labour Anas Sarwar, han arribat després que aquest dijous el mateix Yousaf anunciés que posava fi a "l'acord de cooperació, no pas de coalició" amb el Partit Verd, com en el seu moment –agost del 2021– el va establir i definir Sturgeon. Un pacte que, amb dos consellers ecologistes a l'executiu, n'havia garantit l'estabilitat des de les eleccions del maig d'aquell 2021, quan l'SNP va fregar la majoria absoluta. Els 63 diputats independentistes més els 7 verds, també independentistes, sumaven una folgada xifra de 70 parlamentaris, cinc per sobre del llindar per governar sense entrebancs.

La trencadissa de Yousaf s'ha produït una setmana després que el govern escocès comuniqués que renunciava als seus objectius en matèria de polítiques verdes i que suspenia l'administració dels tractaments que bloquegen el desenvolupament hormonal en la pubertat per als menors de 18 anys. Aquests dos punts eren considerats claus de l'agenda progressista dels ecologistes que, a més de combatre el canvi climàtic, havien donat suport a la polèmica llei d'autoreconeixement de gènere que havia impulsat Sturgeon –contestada també per sectors de l'SNP–, i que, finalment, va aturar el govern britànic a finals del 2023 amb un recurs legal perquè xocava amb lleis d'àmbit estatal. Els Verds van anunciar que demanarien a la militància sobre la continuïtat del pacte, però el primer ministre es va avançar i va preferir estripar-lo ell mateix abans que no pas l'abandonessin els socis.

Opcions que s'obren ara

En la compareixença que després de l'anunci del primer ministre han fet els dos colíders dels Verds, Patrick Harvie i Lorna Slater, fins a aquest dijous consellers del govern han acusat l'SNP de plegar-se als interessos d'una agenda no reformista i de "capitular davant de forces reaccionàries". Hores després, la tarda de dijous, Harvie i Slater han tornat a comparèixer per informar de quina postura prendran en la moció de censura: votaran contra Humza Yousaf, cosa que deixa el resultat molt en l'aire.

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon (centre), amb els colíders dels Verds escocesos, Patrick Harvie (e) i Lorna Slater (d), a Edimburg, l'agost del 2021.

Encara no és definitiu el dia en què es votaren les mocions, però molt probablement serà dijous vinent. I l'aritmètica de la cambra de Holyrood ha jugat una molt mala passada al primer ministre Yousaf. En principi, hauria de comptar amb els 63 diputats del seu partit. Al davant, oposant-se, en tindrà, almenys 64: 31 dels conservadors, 22 dels laboristes, 7 dels Verds i 4 dels liberaldemòcrates. A més del president del Parlament, que també té vot, i que només el fa servir en cas d'empat i que s'inclina tradicionalment per l'statu quo, encara hi ha una diputada de l'Alba Party, la formació que lidera Alex Salmond. L'exprimer ministre ha sigut molt dur amb el que considera "polítiques erràtiques" de Yousaf, "que ha aconseguit molestar tots els partits de l'oposició a Holyrood".

Aquesta diputada de l'Alba Party, Ash Regan, tindrà a les seves mans la sort de Yousaf. Regan havia sigut membre de l'SNP i consellera del govern de Nicola Sturgeon, càrrec al qual va renunciar per votar en contra de la llei d'autoreconeixement de gènere. A més, l'any passat es va enfrontar a Yousaf en la cursa pel lideratge del partit.

A darrera hora de dijous Regan ha escrit al primer ministre per explorar la possibilitat de donar el vot a l'SNP en la moció de confiança. Si ho fes, provocaria un empat a 64. Tenint en compte que el president desempataria inclinant-se del cantó del primer ministre, Yousaf salvaria el coll. Com ha dit Salmond poc després que esclatés la crisi i que els Verds anunciessin el vot contrari a la continuïtat del líder de l'SNP, "a hores d'ara, Regan és la diputada escocesa més poderosa; una de les poques persones adultes de la cambra".

Eleccions avançades?

Si finalment l'Alba Party nega el vot a Yousaf, el resultat de la moció seria de 65 vots a 63 i, encara que legalment no estaria obligat a fer-ho, ningú no dubta que el cap de govern dimitiria. S'obriria així un període de 28 dies perquè la cambra triés un altre candidat o candidata, o bé es tornés a presentar el mateix. Fos com fos, si en aquest període no s'escull un altre primer ministre o primera ministra, automàticament es convocarien eleccions. La nova legislatura no tindria, però, la durada habitual de cinc anys, sinó que s'allargaria només fins al 7 de maig del 2026, quan tindran lloc els nous comicis, d'acord amb el cicle electoral que marca la llei, fins i tot en el cas d'unes eleccions avançades.

De moment, Yousaf ha decidit que aguanta, malgrat la crida de l'oposició a la celebració d'eleccions avançades. Des de Dundee, aquest divendres, s'ha mostrat confiat en què podria superar els dos tràngols.

El cap laborista Keir Starmer ja les ha demanades, i que se celebrin "com més aviat millor", al·legant l'estat de "desesperació" sobre la manera com es dirigeix la política a Escòcia. Starmer, de fet, està pensant en les generals del Regne Unit, coneixedor com és de les enquestes del seu partit, que té més de vint punts d'avantatge en relació amb els conservadors. Unes eleccions avançades a Escòcia suposarien l'inici d'una tendència a l'alça en la carrera cap a Downing Street, que, molt probablement, tindrà un primer capítol dijous vinent, 2 de maig, amb les eleccions locals a Anglaterra, on s'espera una desfeta conservadora sense precedents.

La crisi provocada per Yousaf, un tret al peu difícilment comprensible, arriba en el pitjor moment per a l'SNP. Dijous passat, el marit de Nicola Sturgeon, Peter Murrell, fins a l'any passat l'home de les finances del partit les darreres dues dècades, va ser detingut, interrogat, posat en llibertat sota fiança i acusat de malversació per la policia, arran de la investigació que porta a terme des del 2021 sobre els comptes de l'SNP.

Disset anys després de l'arribada de l'SNP d'Alex Salmond al poder d'Edimburg, el desgast de l'acció de govern es deixa sentir profundament. I més que en la independència, la gran majoria dels electors a Escòcia només pensen en la manera més efectiva de desfer-se dels conservadors de Londres. I ara per ara és votar Starmer a les generals. Si hi ha eleccions nacionals a Escòcia, l'SNP patirà de valent. I d'independència, a curt o mitjà termini, de moment, res de res.

stats