En directe
La mort d'Elisabet II
19/09/2022

El funeral de la reina Elisabet II

Segueix l'última hora i totes les notícies sobre el funeral de la reina Elisabet II al diari ARA, minut a minut

Onze dies després, la reina d'Anglaterra ja ha sigut enterrada

Elisabet II ja descansa a la capella de Sant Jordi, de Windsor. L'enterrament ha sigut el colofó d'onze dies d'actes en record de la reina més longeva del món que han culminat avui amb el funeral oficial d'estat, que ha reunit centenars de personalitats de governs i monarquies d'arreu del món. La cerimònia ha tingut lloc a l'abadia de Westminster i just després el fèretre ha sigut traslladat a Windsor, en un seguici de 37 quilòmetres que han seguit (tant en directe com a través de les pantalles) milions de persones. Ara sí, donem per acabat aquest directe on us hem explicat tan bé com hem sabut el que ha passat en aquest dia que segur que passarà a la història. Us recordem que ho hem fet amb els comentaris del nostre corresponsal a Londres, Quim Aranda, les aportacions de dues redactores de l'equip d'Internacional de l'ARA –Cristina Mas i Núria Vila–, la periodista Mireia Esteve des de Madrid i Joan Callarissa, el nostre expert en Gent. Esperem que us hagi agradat i fins aviat!

Podeu seguir informant-vos de l'actualitat relativa al tema aquí.

Acabem amb aquesta entrevista que acabem de publicar a Sean Lang, especialista en història de l'Imperi Britànic de la Universitat Anglia Ruskin de Cambridge. Pots llegir-la sencera aquí.

19 Sep 2022

Les imatges i anècdotes que no et pots perdre del funeral de la reina Elisabet II

Xavier Bertral
19 Sep 2022

Estilismes, joies i qüestions familiars d'un enterrament global

Joan Callarissa

El funeral d'Elisabet II força la foto que la Zarzuela havia evitat durant dos anys: Felip VI i Joan Carles I junts

Des que el 8 de setembre la casa reial britànica va comunicar la mort d'Elisabet II, el Regne Unit ha col·leccionat imatges històriques dia a dia. Però la mort de la monarca n'ha forçat una amb repercussió a l'estat espanyol: la primera fotografia conjunta de Joan Carles I i Felip VI des que l'emèrit va marxar als Emirats Àrabs Units per uns quants casos de corrupció. Pare i fill no han pogut evitar la imatge plegats, perquè el protocol britànic ha fet seure plegats Felip VI, Letícia, Joan Carles I i Sofia.

L'escut de Catalunya, a Westminster

Les quatre barres de l'escut de Catalunya han estat presents a l'altar de l'abadia de Westminster, on s'ha celebrat el funeral d'estat de la reina Elisabet II. El tercer escut de la part superior esquerra representa "Ramon Berenguer, comte de Provença", segons consta a la pàgina web que recull l'heràldica medieval del temple. Ramon Berenguer IV va ser el sogre d'Enric III d'Anglaterra, que es va casar amb la seva filla Elionor.

Carles III, molt emocionat durant el 'God save the King'

Les imatges de televisió han permès comprovar que Carles III estava molt emocionat, gairebé a punt de plorar, en el moment en què l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha fet la benedicció del commital service i posteriorment s'ha cantat el God save the King. Els símbols de la monarquia s'han tret del taüt d'Elisabet II. El segon servei, més íntim que no pas el de Westminster, ja s'ha acabat. Els membres de la família reial britànica, a més d'altres royals europeus –com el rei Felip i la reina Sofia, però no Letícia, que ha d'agafar un vol a Nova York, ni Joan Carles I, que hi ha renunciat– en celebraran un altre a les 19.30 h (hora local). Finalment, Elisabet II rebrà sepultura.

Servei religiós a la capella de Sant Jordi de Windsor per a 800 convidats

El degà de Windsor condueix l'anomenat commital service, un servei religiós que té lloc a la capella de Sant Jordi de Windsor. Hi assisteixen governadors generals i primers ministres dels regnes i territoris de la Corona, així com antics membres de la Casa de la Reina passats i presents, inclòs el personal que treballava a les finques privades. Les oracions les han dit el mateix degà de Windsor, el rector de Sandringham, el ministre de Crathie Kirk i el capellà de Windsor Great Park. El cor de la capella de Sant Jordi canta durant l'ofici.

El taüt de la reina entra al castell de Windsor i s'acaba la processó pública

El cotxe fúnebre que transporta el cos de la reina Elisabet II ja ha entrat al castell de Windsor i s'ha tancat així la processó pública. Milers de persones s'han aplegat al Long Walk, l'avinguda que desemboca a la fortalesa. Aquí s'oficiarà un altre servei religiós públic, amb l'assistència de 800 convidats, i posteriorment un altre ofici privat per a la família. Finalment, la reina serà enterrada a la capella de Sant Jordi, al costat del seu marit i els seus pares.

Els corgis reials també esperen el fèretre de la reina al castell de Windsor

Els corgis reials, les mascotes d'Elisabet II, esperen també l'arribada del fèretre de la reina, que està recorrent els prop de cinc quilòmetres del Long Walk, l'avinguda que desemboca al castell de Windsor, on la monarca serà enterrada.

El fèretre de la reina ja és a Windsor, on serà enterrada

El cotxe fúnebre que ha transportat el fèretre d'Elisabet II des de Londres ha arribat a Windsor. Aquí es tancaran els actes de comiat de la reina, que s'acabaran amb un ofici religiós familiar al castell de Windsor. S'ha decidit enterrar-la aquí perquè era un lloc molt especial per a ella. Durant la seva adolescència, s'hi va refugiar dels bombardejos de la Segona Guerra Mundial a Londres, i durant la pandèmia va decidir convertir-lo en la seva residència permanent. La fortalesa ha estat habitada per quaranta monarques durant els últims gairebé mil anys. Elisabet II va utilitzar el castell per rebre reis i caps d'estat d'altres països durant el seu regnat. La reina serà enterrada a la capella de Sant Jordi, el lloc on normalment la família reial britànica celebra les noces i els funerals.

Milers de persones esperen el fèretre de la reina a Windsor

Milers de persones s'apleguen aquesta tarda a Windsor, al llarg de la ruta per on passarà el cotxe fúnebre que transporta el fèretre de la reina. Elisabet II serà enterrada a la capella de Sant Jordi, al costat del seu marit i els seus pares.

La processó fúnebre arriba a l'Arc de Wellington

La processó fúnebre ha arribat a l'Arc de Wellington, l'última parada abans que el fèretre de la reina Elisabet II sigui traslladada en un cotxe fúnebre fins a Windsor, on serà enterrada aquesta tarda. La processó, encapçalada pel rei Carles III, ha anat a peu des de l'abadia de Westminster fins a aquest últim punt del recorregut, on ha tornat a sonar l'himne britànic. Originàriament, l'arc era una entrada al Palau de Buckingham, que després es va convertir en un monument per commemorar la victòria del duc de Wellington contra Napoleó. Quan la processó ha passat per davant de Buckingham, el personal del servei de la residència de la reina ha sortit i s'ha alineat per esperar el carruatge d'armes que transportava el seu taüt.

A quins reptes s'enfronta Carles III?

Quins són els reptes que enfronta a partir d’avui Carles III? Hereta un país més polaritzat que mai després del Brexit, i en un moment –intern i extern– especialment convuls.

Els líders internacionals fan cua per pujar als autobusos conjunts

Els líders mundials que han assistit al funeral de la reina Elisabet II fan cua a l'exterior de l'abadia de Westminster per pujar als autobusos que els traslladaran fins a on han hagut de deixar aparcats els seus cotxes privats. Desenes de caps d'estat i membres de les famílies reials europees han hagut de fer servir autobusos per arribar a l'abadia on s'ha celebrat la cerimònia de comiat de la reina, ja que l'estricte protocol no els ha permès utilitzar els seus vehicles.

Quin futur té la monarquia britànica amb Carles III?

Aquest funeral posa fi a una era. I la pregunta ara és: quin futur té la monarquia britànica amb Carles III al capdavant? Una enquesta feta just la primavera passada deia que el 27% dels britànics volen abolir la monarquia, però la xifra puja al 40% entre els joves. Arrenca ara el relleu més delicat al Palau de Buckingham.

Una campanada cada minut al Big Ben

El Big Ben, el famosíssim rellotge del Palau de Westminster, fa una campanada cada minut durant la processó fúnebre que està traslladant a peu el fèretre d'Elisabet II des de l'abadia de Westminster fins a l'Arc de Wellington.

Comença la processó fúnebre a peu fins a l'Arc de Wellington

El fèretre de la reina ha sortit de l'abadia de Westminster i comença el trajecte cap a la capella de Sant Jordi a Windsor. La processó fúnebre, encapçalada per Carles III, va a peu ara fins a l'Arc de Wellington. Al nou rei l'acompanyen també els seus germans i els seus fills. Un cop a l'Arc de Wellington, el taüt es col·locarà al cotxe fúnebre per viatjar cap a Windsor, a uns 37 quilòmetres de distància. Un cop arribi al castell de Windsor, a les 5 de la tarda catalanes, la reina serà enterrada a la capella de Sant Jordi, al costat del seu marit i els seus pares. És el lloc on normalment la família reial britànica celebra les seves noces i funerals. De fet, va ser aquí mateix on el príncep Harry i Meghan Markle es van casar.

Camil·la ha acompanyat el rei Carles III només dins de l'Abadia de Westminster

Camil·la Parker s'ha convertit en reina contra tot pronòstic després de 50 anys de relació amb el que ja és el rei dels britànics, Carles III. Després d'haver estat al costat d'ell durant el funeral de la reina Elisabet II, Camil·la ocuparà un segon lloc en el nou trasllat del fèretre, que ara surt de l'Abadia de Westmisnter en direcció a l'Arc de Wellington.

Elisabet II, la reina que només va plorar un dia

És un bon moment per recuperar l'obituari d'Elisabet II del nostre corresponsal a Londres, Quim Aranda.