Què és i com funciona la Legió Internacional d'Ucraïna, on ha mort un jove català
El cos creat per un decret de Zelenski a l'inici de la invasió no exigeix experiència militar prèvia
BarcelonaEl 5 de desembre moria en combat al front de Donetsk en Pau, un jove català de 26 anys que s'havia unit a les files ucraïneses. La notícia es va fer pública dilluns i ni les autoritats espanyoles ni les ucraïneses volen compartir més detalls sobre la seva identitat o les circumstàncies de la seva mort. Només s'ha sabut que estava lluitant a la ferotge batalla per la ciutat d'Avdíivka, assetjada per les tropes russes, el punt més calent avui de la guerra.
La mort d'en Pau arriba després de la del mallorquí Àngel Adrover, de 31 anys, mort en combat amb la Legió Internacional, i la cooperant barcelonina Emma Igual, morta per un míssil rus mentre intentava evacuar civils.
El català havia respost a la crida del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que a l'inici de la invasió va demanar voluntaris per unir-se a la Legió Internacional constituïda com un cos d'elit de les forces ucraïneses. No se sap com va ser l'allistament del Pau: el consolat d'Ucraïna a Barcelona diu que no en té constància i que és l'agregat militar a l'ambaixada de Madrid qui assessora els legionaris. En tot cas, el jove va entrar a Ucraïna des de Polònia el març del 2022 sense haver tingut cap experiència militar prèvia, i va rebre entrenament a l'oest del país, lluny de la línia de front. Es va allistar tot sol, i es creu que hi ha onze voluntaris més amb nacionalitat espanyola dins la Legió Internacional.
La Legió Internacional
Constituïda per un decret signat per Zelenski just a l'inici de la invasió a gran escala, la Legió Internacional està formada per diversos batallons d'infanteria i de forces especials, que participen en les batalles més acarnissades. També hi ha escamots de legionaris dins les brigades de l'exèrcit ucraïnès: segons El País, en Pau va morir quan combatia amb la 59a brigada motoritzada.
Els requisits per allistar-se són pocs: tenir entre 18 i 60 anys (l'edat militar a Ucraïna), no patir cap malaltia crònica i superar una prova mèdica, no tenir antecedents penals i disposar dels documents necessaris per viatjar al país (les autoritats no faciliten el viatge ni els visats). No és imprescindible tenir experiència militar, però "tenir-ne augmenta les possibilitats de ser acceptat". Es valoren també altres factors, com l'experiència en l'àmbit policial, en organitzacions paramilitars o bé en un cos de bombers. El model és la Legió Estrangera de França, encara que en aquest cas no es demana saber ucraïnès: n'hi ha prou que els voluntaris parlin anglès o, des del 30 de novembre, castellà.
Les sol·licituds d'allistament es poden presentar per correu electrònic, amb una còpia del passaport i els documents que acreditin aquesta experiència. Les autoritats ucraïneses les han d'acceptar i demanen expressament que els voluntaris no hi vagin fins que els sigui assignat un lloc. Les despeses del viatge no es retornen. Els estrangers no poden accedir a l'oficialitat, però poden fer totes les tasques a l'exèrcit, amb excepcions com ser advocat o cirurgià.
Amb contracte i remunerats
Segons la legislació ucraïnesa, els membres de la Legió Internacional no són mercenaris, sinó que tenen la mateixa consideració que els militars ucraïnesos. Per això signen un contracte de tres anys, que es renova automàticament i que els combatents poden cancel·lar si ho volen, sempre que no estiguin en missió de combat.
La remuneració és també la mateixa que reben els soldats ucraïnesos: 600 euros mensuals per estar darrere de la línia de font, 1.200 per operar en "zones perilloses" i 3.300 per entrar en combat a primera línia. Quan s'allisten els lliuren l'uniforme, les armes, l'armilla antibales, el casc i les botes. Les autoritats, però, els recomanen que viatgin al país amb botes de combat, mitjons, torniquets, plaques de ceràmica per a l'armilla i uns auriculars de protecció auditiva.
Si resulten ferits tenen dret a assistència mèdica gratuïta i a una pensió si pateixen una discapacitat. Si perden la vida a Ucraïna la seva família rep 400.000 euros, el mateix que reben els familiars ucraïnesos.