La França que vol l'extrema dreta: ajudes socials només per als francesos i sense sanitat pública per als immigrants

El número dos de Le Pen, Jordan Bardella, ja es veu primer ministre: "Estem preparats per governar"

3 min
Marine Le Pen i Jordan Bardella, líders de Reagrupament Nacional.

ParísL'escenografia no era de míting electoral ni de roda de premsa de partit. El número dos de l'extrema dreta de Le Pen, Jordan Bardella, possible nou primer ministre si Reagrupament Nacional (RN) guanya les eleccions legislatives, ha presentat davant la premsa aquest dilluns el seu programa electoral en un escenari que recordava inevitablement el de les rodes de premsa dels membres del govern. Faristol i paret del fons amb tons molt clars, bandera francesa darrere –no hi era l'europea, com és habitual– i sense logo de partit. El missatge era clar: Bardella ja es veu primer ministre. "Estem preparats per governar", ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per primera vegada a la història, el partit de Marine Le Pen es veu governant França a partir del 8 de juliol. Si els sondejos no s'equivoquen, RN serà el partit majoritari a l'Assemblea Nacional després de les eleccions legislatives. I això implica que, a menys que hi hagi una majoria alternativa o que RN hi renunciï, el nou primer ministre serà Bardella.

Tenir el poder tan a l'abast ha fet que el partit, en plena campanya electoral, deixi aparcades algunes de les seves propostes històriques més radicals i difícils d'aplicar –com el retorn a França de competències comunitàries– i presenti un programa electoral menys rupturista del que es podria esperar tenint en compte les idees que acostuma a defensar Le Pen.

Tot i això, l'extrema dreta no afluixa en les seves propostes per frenar la immigració ni en les seves idees de tall populista, com la baixada d'impostos. "La manca de control de la immigració durant dècades ha fet que l'assimilació dels estrangers presents en territori nacional sigui impossible", afirma el programa electoral. El partit d'extrema dreta reconeix que per posar en marxa el gruix de les seves propostes sobre la immigració cal una reforma constitucional –que necessitaria el suport d'una majoria molt àmplia del Parlament francès–. Però, "mentre esperem la reforma -explica RN- posarem en marxa mesures per restringir i controlar la immigració il·legal però també la legal".

Schengen només per a europeus

Entre les propostes immediates destaca "reservar" als ciutadans amb passaport europeu l'aplicació de l'acord Schengen, gràcies al qual es van suprimir les fronteres internes a la Unió Europea. És a dir, que les persones amb passaport extracomunitari no es puguin moure lliurement entre països europeus. Bardella no ha explicat com es posaria en marxa una mesura que, a la pràctica, implicaria restablir controls fronterers permanentment i necessitaria una reforma i un acord europeus.

Reagrupament Nacional també vol posar en marxa el que es coneix com a "prioritat nacional", que vol dir que els ciutadans francesos tinguin prioritat a l'hora d'accedir a un lloc de treball, obtenir ajudes públiques i accés a pisos de protecció oficial, entre d'altres. De fet, Bardella proposa "reservar les ajudes socials als francesos" i que només els estrangers que portin almenys cinc anys a França tinguin accés a ajudes d'urgència, com l'anomenat RSA, una mena d'ingrés mínim vital. Aquestes propostes topen frontalment amb la Constitució francesa i el valor republicà "d'igualtat".

Sense dret a nacionalitat

L'extrema dreta també vol eliminar l'accés a la sanitat per als estrangers que es troben en situació irregular i limitar-la a les urgències i als embarassos, i eliminar el dret d'obtenir la nacionalitat francesa que tenen els infants nascuts a França de pares estrangers –quan compleixen 18 anys si resideixen al país o a partir dels 13 si fan la demanda administrativa. També promet facilitar i agilitzar les expulsions d'estrangers que hagin comès un delicte.

Amb tot, Bardella ha reiterat aquest dilluns que no vol ser "un col·laborador" del president Macron i només serà primer ministre si RN obté la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional. "Vull el poder per exercir-lo. I per exercir-lo, necessito la majoria absoluta", s'ha justificat. En cas que l'extrema dreta no aconsegueixi la majoria absoluta però es converteix en la primera força parlamentària, ara per ara és una incògnita saber de quina formació serà el primer ministre si Reagrupament hi renuncia i no hi ha cap majoria alternativa clara. Seria una situació excepcional que podria portar a un bloqueig polític.

stats