Atemptat a Alemanya

La fiscalia alemanya investiga el vincle de l’atacant de Solingen amb l'Estat Islàmic

S'encén el debat sobre l’acollida de refugiats una setmana abans d’unes eleccions clau

La policia escorta el sospitós de l'apunyalament de Solingen, a Karlsruhe Un home sirià de 26 anys, que és el sospitós detingut per un apunyalament a la ciutat de Solingen, a l'oest d'Alemanya, en què van morir diverses persones.
Laura Ruiz Trullols
25/08/2024
3 min

BerlínUn helicòpter ha traslladat el sirià de vint-i-sis anys que la policia va detenir dissabte a la nit a la seu de la Fiscalia Federal alemanya a Karlsruhe, on hi ha l'òrgan que s'encarrega dels casos de terrorisme. Després que les autoritats hagin determinat que és sospitós de pertànyer a l'Estat Islàmic, el grup que es va atribuir l'atemptat de Solingen, han explicat que la investigació continua intensivament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Issa Al H, de qui no sabem el cognom, tal com marca la llei de privacitat alemanya, va confessar a la patrulla de policia que el perseguia ser l'autor de l'atac amb ganivet contra els assistents de la festa de la ciutat de Solingen que va provocar tres morts i quatre ferits greus. S'acabaven així més de vint-i-quatre hores de cerca frenètica durant les quals es van detenir dos homes del centre de refugiats del centre de Solingen, on residia el principal sospitós. El primer és un noi de quinze anys al qual s'acusa de tenir coneixement de les intencions de l'atacant i de no haver-ho denunciat, i el segon és un home de 36 anys, també provinent de Síria. L'Estat Islàmic va reivindicar l'atemptat amb un comunicat a Telegram en què reclamava l'autoria de l'atac "per venjar els musulmans de Palestina i d’arreu". A última hora de diumenge, el grup terrorista ha publicat un vídeo on, suposadament, es veu a Issa Al H empunyant un ganivet. El vídeo, però, no s'ha pogut verificar de manera independent.

El presumpte autor va arribar a Alemanya l'any 2022 i no estava classificat com a islamista radical. Diversos mitjans alemanys informen que l'any passat se li va denegar l'estatus de refugiat i que havia de ser deportat a Bulgària, el primer país de la Unió Europea que va trepitjar. Durant sis mesos Issa Al H no va estar localitzable i va aparèixer un cop acabat el termini fixat per l'expulsió i es va acollir a una protecció subsidiària que reben alguns demandants d'asil que provenen de països en guerra, com Síria.

Aquesta informació ha tornat a encendre el debat sobre la política d'acollida d'Alemanya i afegeix tensió al ministeri de l'Interior, que fa poc s'ha compromès a agilitzar les expulsions de persones a les quals s'ha denegat l'asil. La ministra de l'Interior, Nancy Faeser, ha assegurat que es combatrà l'islamisme "amb tota la severitat que sigui necessària" i el president de la República, Frank-Walter Steinmeier, ha reclamat dotar de més competències algunes forces de seguretat estatals. També ha apujat el to el cap de l'oposició alemanya, el líder de la CDU Friedrich Merz, que ha demanat en una entrevista a la televisió pública no acollir més refugiats de Síria o l'Afganistan.

Amb les eleccions a la vista

Mentre s'acaba de determinar si l'home va actuar en solitari o si comptava amb una xarxa de suport, aquest episodi ha afeblit una mica més els partits de la coalició del govern d'Olaf Scholz, que fa mesos que és a la corda fluixa. Tot plegat quan ens trobem a una setmana de les eleccions en dos estats federats, Turíngia i Saxònia, on l'extrema dreta pot tenir molt bons resultats, segons les previsions, i on dos dels partits del govern, els verds i els liberals, es poden quedar sense representació si no arriben al límit de vot exigit. El partit de retòrica racista Alternativa per Alemanya (AfD), que demana deportacions més ràpides i que advoca perquè els procediments d'asil es duguin a terme en tercers països, intentarà treure rèdit del cas i ja s'han pogut llegir proclames com ara "Höcke (candidat i líder de l'AfD a Turíngia) o Solingen". 

Un altre dels grans temes de debat públic que ha revifat és el de la compra i el registre de ganivets. Fa pocs mesos un altre atac amb arma blanca va acabar amb la mort d'un policia i el govern va anunciar la intenció de disminuir la mida màxima dels ganivets que es poden dur a sobre. El primer ministre bavarès fins i tot ha dit que és partidari d'instaurar registres aleatoris, també en zones amb prioritat de vianants.

Mentrestant, a Solingen, una ciutat del land més industrialitzat del país, entre Colònia i Düsseldorf, el que havia de ser un diumenge de festa ha estat de dol. S'han organitzat cerimònies de record a les víctimes i molts veïns s'acostaven a portar flors al memorial fent-se preguntes que potser mai no tindran resposta.

stats